SPOTLIGHT: Când călătoriile au un Plan B

1
140
Timp de citire: 6 minute

În iulie, Ciudad de Oaxaca a fost votat ca fiind cel mai frumos oraș pe care să îl vizitezi. Nominalizările pentru World’s Best Awards Travel + Leisure s-au încheiat în martie, înainte de a ne muta cu toții grijile în altă parte. Cu toate acestea, voturile s-au înregistrat și au pus Oaxaca pe primul loc în topul celor 25 cele mai frumoase orașe pe care să le vizitezi.

Și ce bine! Fiindcă Gabriela și Camilo, de la Plan B Viajero locuiesc chiar în Oaxaca, iar fotografiile pe care le postează pe canalul lor de Instagram te molipsesc cu energie și culoare. Despre ce înseamnă turismul responsabil, despre bicicletele din bambus pe care le-au construit în 2015, dar și despre ce înseamnă să fii fotograf, în cele ce urmează.

1. În primul rând, cine este Gabriela și Camilo? Și de ce Plan B Viajero?

Gabriela:

M-am născut în Buenos Aires, dar din 2014 sunt rezidentă în Mexic, atunci când am decis că ne dorim să locuim și să vizităm Mexicul. Iubesc natura și animalele. Am studiat Istoria Artei, cu specializare pentru culturile pre-hispanice. Astăzi sunt fotograf și mă ocup de blogul nostru de călătorie, dar și de alte canale de comunicare.

Camilo:

Eu m-am născut în Mexic, iar la 14 ani m-am mutat cu părinții în Buenos Aires. Și eu iubesc natura și tot ce înseamnă sport în aer liber. Ca profesie, mă ocup cu motion graphics. Ne-am cunoscut în 2012, în Buenos Aires și la câteva luni am decis să călătorim pe uscat până în Mexic. Au urmat zece luni și unsprezece țări din America Latină vizitate la pas, cu ghiozdanul în spate. Așa a venit și nevoia de a împărtăși din călătoriile noastre prin intermediul blogului nostru.

Gabriela:

Apoi, din nevoia și căutările noastre despre cum putem fi mai ecologici, am decis să folosim bicicleta pentru a vizita Mexic. Pe la jumătatea lui 2015 ne-am construit propriile noastre biciclete din bambus și am pornit în descoperirea satelor din Mexic. Voiam să străbatem întreg continentul, dar fiindcă suferisem un accident la genunchi, a trebuit să schimbăm planul. Așa am numit și proiectul nostru: Plan B Viajero pentru că a avea o alternativă este mereu o recomandare potrivită, indiferent de orice acțiune ne-am propune să facem. 

Orice strategie care se presupune că ar fi ambițioasă, completă și eficientă, trebuie să aibă și un plan B. În cazul în care lucrurile nu merg așa cum ne-am propus, adică dacă planul A nu reușește, planul B poate funcționa și ca un plan ca să duci la bun sfârșit ceea ce ți-ai propus, dar și ca o altă formă de a călători. Nu este o opțiune conformistă sau simplistă. Mai degrabă, este o viziune reală a circumstanțelor și a instrumentelor pe care le avem la îndemână pentru a ne lua angajamentul de a fi călători responsabili.

Tepoztlán, Mexic

2. Mă bucur că ai amintit despre turismul responsabil. Știu că voi militați pentru sustenabilitate și pentru a proteja natura și animalele. Din experiența voastră, cum putem să contribuim fiecare la a călători mai responsabil?

Turismul responsabil înseamnă ca fiecare turist să fie conștient de impactul pe care îl poate avea acțiunile sale asupra planetei. Înseamnă să te concentrezi pe a respecta mediul, cultura locală și animalele care alcătuiesc acel loc.

Câteva lucruri ușor de adoptat pentru acest lucru este să consumi produse locale și să susții comerțul echitabil, să spui adio plasticului de unică folosință. Gândește-te doar unde anume ajunge ceea ce consumi o singură dată și ce impact are asupra mediului. Apoi, observă animalele în habitatul lor natural, dar evită interacțiunile cu acestea, nu încuraja activități discriminatorii și încearcă să îi tratezi pe ceilalți așa cum ți-ar plăcea și ție să fii tratat.

3. Apropo de călătorii, există un loc care a reușit să vă impresioneze pe amândoi, ceva care să vă fi rămas cu amprentă pe suflet?

Toscana! Ne-am îndrăgostit amândoi iremediabil de micile așezări din Toscana, atât de mult încât ne dorim să locuim acolo la bătrânețe.

4. Voi doi aveți un stil special în care vă prezentați viața și locurile pe care le vizitați –  un stil care vibrează de energie și culoare. Ce elemente îl caracterizează și cum l-ați descrie în doar 5 cuvinte?

Ne place mult să găsim și să împărtășim locuri pline de culoare, iar apoi să ne jucăm cu unghiurile din care fotografiem acel loc. Culoarea înseamnă viață și eclecticul din fiecare cultură, iar asta este ceea ce căutăm și noi. În câteva cuvinte: iubim culorile și tot ceea ce se reflectă cu ajutorul lor.

5. O fotografie frumoasă nu este doar o fotografie frumoasă. Este o întreagă armonie de muncă, organizare, înțelegere a spațiului, a culorilor. Cum a fost pentru voi drumul până aici? Cât timp trebuie să investiți până să aveți totul pregătit pentru o postare?

Mult, foarte mult! Nu este doar timpul pe care îl investim pentru a face fotografia, este și cercetarea locului, a orei la care vrem să fotografiem, a outfit-ului, a echipamentului de fotografiat, a editării. Este o căutare și o curbă de învățare pe care trebuie să o iei în calcul în lumea aceasta. Ceea ce ne place! Știm că pentru a avea rezultate bune înseamnă multă muncă și dedicare.

6. Și cu siguranță asta a contribuit la succesul pe care îl aveți pe social media. Cum s-a simțit asta în culisele voastre?

Când am început cu social media era doar un alt canal prin care puteam să facem cunoscut blogul nostru. Puțin câte puțin a început să ne placă legătura și apropierea pe care o simțeam față de publicul nostru.

Totul s-a întâmplat puțin câte puțin. Ne mulțumește să vedem că efortul pe care îl implică fiecare fotografie are rezultate, dar este o responsabilitate și mai mare fiindcă ne adresăm unui public și mai mare, drept urmare și impactul are mai multă greutate.

Teotihuacán, Mexic

7. Ne lipsesc călătoriile destul de mult. Dar pentru atunci când vom putea călători mai mult, care ar fi recomandările voastre pentru 10 cele mai frumoase locuri din Mexic?

O să începem cu Ciudad de Oaxaca, este locul unde trăim acum. Anul acesta chiar a primit premiul pentru cel mai bun oraș pe care să îl vizitezi. Recomandarea noastră ar fi să îl vizitați în perioada sărbătorii Día de Muertos.

Apoi, San Cristóbal de Las Casas, un loc magic, împrejmuit de munții Chiapas. Există zone arheologice, multe cascade și lacuri.

Huasteca Potosina, un loc în care natura e în stadiul său cel mai pur. Te poți bucura de cascade și râuri cu apă turcoaz, în mijlocul junglei.

Poți pune pe listă și Ciudad de Mexico, un oraș cosmopolit și cultural. Recomandăm Muzeul de Antropologie și cartierele Roma, Condesa și Coyoacán.

Plaja Balandra este plaja noastră preferată din Mexic. Trebuie doar să te uiți la câteva fotografii cu acest loc și o să înțelegi de ce trebuie să ajungi acolo.

Balandra, Mexic

Yucatán cuprinde din plin piscine natural (cenotes), zone arheologice din cultura maya, jungle, haciendas și lagune de culoare roz.

De asemena, Hierve el Agua. Există doar un singur loc asemănător în lume, în Turcia, în Pamukkale. Sunt cascade petrificate și răsăritul de acolo este cu adevărat ceva ce merită încercat.  

Apoi, Teotihuacán, cea mai impunătoare zonă arheologică, plaja din Oaxaca – Mexicul este cunoscut în lumea întreagă pentru plajele din Caraibe, dar cele din Pacific au, de asemenea, un farmec aparte și sunt mai puțin aglomerate. Iar în final, Grutas de Tolantongo, cu izvoare termale în bazine naturale cu râpe până la 500 de metri înălțime.

Hierve el Agua, Mexic

Mulțumesc, Plan B Viajero, pentru toate recomandările astea de pus în calendar și călătorii sigure să aveți!

Pe Camilo și Gaby îi găsiți pe Instagram și pe Blog.

Iar dacă v-a plăcut aventura lor, puteți citi și despre:

SPOTLIGHT: Monalogue și viața la țară, în Somerset

SPOTLIGHT: Niina, din Hämeenlinna și momentele sale suvenir


Acest material face parte din seria de mini-interviuri SPOTLIGHT, o inițiativă CoverStories de a explora și descoperi oameni care ne inspiră și care ne poartă cu ei în călătoriile lor.

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here