39 de branduri românești de ceramică pe care ți-ar plăcea să le cunoști

2
9370
Timp de citire: 5 minute

„Keep your money where your heart is”. Am mai scris și-am mai vorbit despre afirmația asta care conține laolaltă câteva valori la care subscriu: încurajarea producătorilor locali, comunitate, consolidarea breslei designerilor români, încurajarea cumpărăturilor locale, reducerea impactului asupra mediului. 

Localism – poate cel mai nou trend în materie de cumpărături

A cumpără produse locale – fie că e vorba de alimente, fie că e vorba de piese de îmbrăcăminte sau obiecte pentru casă – reprezintă mai mult decât o simplă mantră hippie sau decât un nou moft pe rețelele de socializare (pe care, mă bucur să văd că prinde tot mai mult avânt). 

A cumpăra produse locale reprezintă și un nou standard în achiziționarea bunurilor și serviciilor pe care le folosim în viața noastră de zi cu zi. Deși a cumpăra local este un concept vechi, cu siguranță nu este de modă veche. Ba dimpotrivă. Cumpărând local, din comunitățile noastre este și o ocazie minunată de a integra valorile lui „ieri” cu cele de „mâine”, atât cu scopul de a îmbunătăți viața și comunitatea în care trăim, dar și pentru a avea un impact pozitiv la nivel global.

În prezentul instabilității economice, politice și sociale la nivel mondial, cumpărăturile locale chiar contează. Poate azi, mai mult decât până acum, deoarece alegând un produs creat local, păstrăm circuitul economic și locurile de muncă, în cadrul comunității. Închipuiți-vă ce impact puternic am putea avea în comunitățile noastre dacă ne-am schimba obiceiurile de cumpărare.

CITEȘTE ȘI 155 de branduri românești pe care merită să le cunoști

De ce să cumperi porțelan creat în România?

Sunt o mulțime de motive pentru care încurajez localismul. Și nu doar pentru că e un trend care ia din ce în ce mai multă amploare, ci pentru beneficiile directe, reale și concrete pe care le are. Enumăr mai jos câteva, dar primesc cu toată bucuria cât mai multe argumente pro. 

1. Varietate și unicitate –  gândiți-vă numai la câte forme și variante de obiecte de porțelan unice sunt valabile doar aici, la noi în țară.

2. Reducerea amprentei de carbon – tot procesul de fabricare, ambalare și livrare se reduce cât ai clipi din ochi atunci când alegi să cumperi local.

3. Conexiuni noi – mi se întâmplă de fiecare dată când aleg să cumpăr de la un producător român să intru în vorbă cu cineva de acolo, să aflu ceva despre istoria produsului, să învăț un pic mai multe despre cine și de ce.

4. Prosperitate locală – e limpede că ceea ce cheltuim la noi în țară sau în comunitate, se întoarce într-o formă sau alta, tot aici.

5. Locuri de muncă – când adăugăm în coș un set de cești de cafea creat local sau când alegem să purtăm o pereche de cercei făcuți într-un mic atelier din orașul în care locuim, încurajăm fără doar și poate crearea unor locui noi de muncă.

6. Bucurie – e un argument pe care îmi place să-l folosesc atunci când vorbesc despre localism. A alege un produs sau un serviciu creat local constituie un gest care conduce către încredere, care deschide minți și inimi și care pune umărul la creșterea independenței noastre ca țară și comunitate. Iar o comunitate mai conectată la ea însăși și la rădăcinile ei este mai sigură, mai frumoasă și mai rezistentă în momentele de incertitudine.

Porțelan pentru casă și bucătărie

Cu siguranță sunt cel puțin de trei ori mai multe branduri, ateliere și artizani decât cei pe care i-am consemnat eu mai jos, însă nu mi-am propus să fac un catalog al celor care mânuiesc ceramica, ci să vă invit la a vedea bogăția de forme, stiluri, culori și amprente artistice pe care o avem la noi în țară în ceea ce privește producția de ceramică.

Așadar, mai jos veți regăsi 39 de invitații frumoase pentru obiecte de ceramică pentru casă, masă și suflet. Minimaliste, tradiționale, rafinate, haioase, indispensabile sau de dăruit, toate obiectele create de cei de mai jos constituie un apel de „uite cât frumos avem în jurul nostru”. Ah, și bănuiesc că prin țară sunt cel puțin încă pe-atâtea câte am reușit eu să adun aici.

 1. Sandra Berghianu
 2. Tactil Util
 3. Mica Cera
 4. Chicineta
 5. Studio Mud
 6. Victoria Finala
 7. Ceramica de Nochrich
 8. Una ca Luna
 9. Alina Ceramics
 10. POEMI
 11. MicaCera
 12. Ceramic Sparrow
 13. DeCeramica 
 14. Delicii
 15. Alexandra Constantinescu
 1. Corina Marină
 2. Sanda Ceramics
 3. Andrei Pandea Ceramics
 4. Design Neaoș
 5. Ceramica Digitală
 6. Glory Box
 7. Raluca Țincă
 8. Bufnița Atelier de Ceramică
 9. Artizane (Ceramică de Corund)
 10. Atelier BohemianFlow
 11. Ceramica de Soare
 12. Ceramica Horezu
 13. Artizanescu (Ceramică de Cucuteni)
 14. Joined by Fire
 15. Alexandra Radu
 16. Porphyras

Accesorii din porțelan de purtat

Fine, subtile, cu personalitate exuberantă sau adevărate opere de artă purtabile, bijuteriile românești din ceramică sunt, cel puțin în utlimii ani, din ce în ce mai căutate. Pentru că au rădăcini pe care le cunoaștem, pentru că-s făcute cu pasiune, pentru că strâng în jurul lor povești din alea de care vrei să te lipești. Numai 8 invitații de data aceasta, dar sunt convinsă că or să vă cucerească.

 1. Mura
 2. Gruni
 3. Atelierul de porțelan
 4. Daniela Cățoi
 5. Maria Paltin
 6. Wagner Arte
 7. Cristina Ciobanu
 8. Ceramiceanu

Să ne fie alegerile înțelepte!

LE: Sugestii de branduri de ceramică primite de la voi

Diana Cojocaru – bijuterii din porțelan

Lüster Manufacture – întrerupătoare din porțelan

Despre branduri românești mai poți citi și:

24 de branduri românești de papetărie și o scurtă istorie a hârtiei

75 de branduri românești pentru copii și părinții lor

[DesignStories] În atelierul de porțelanuri al surorilor Wagner

Interviu: Mura și Ana, ilustrația naivă și omul din spatele ei

Fotografii: de pe conturile de socializare ale brandurilor de ceramică din listă.

2 Comentarii

 1. Buna Georgiana – am luat fiecare link in parte ca sa gasesc cine face seturile de ceramica (farfurie +bol) din poza folosita fix sub titlul articolului. Nu sunt foarte eficienta in a gasi exact acel set. Am gasit o gramada de lucruri frumoase si multe idei de cadouri, dar nu reusesc sa gasesc artista care face acele seturi.

  Ai putea sa ma ajuti tu cu un link direct, te rog?

  Multumesc!

  Oana

  • Bună,

   Oana, bine-ai venit! Din păcate, mi-e imposibil să-ți răspund, pentru că fotografia cu pricina e luată de pe stock (din rațiuni tehnice, pentru fotografia principală a articolului avem nevoie de dimesiuni speciale).

   Sper să găsești totuși ceea ce cauți printre brandurile de ceramică enumerate aici, mai ales că multe dintre ele lucrează și pe comandă și poți discuta direct cu artistul pentru a-ți crea seturile sau obiectele pe care ți le dorești. 🙂

   Bucurii și soare în tot ce faci,
   Georgiana

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here