Timp de citire: 6 minute

Printr-un pod din Piatra Neamț mai există încă niște caiete cu primele mele litere scrise în cerneală. Țin minte parfumul cernelii, stiloul meu cu pompiță, hârtia fină a caietului și tremurul primelor încercări de a-l construi pe „A”. 

„The pen is the tongue of the mind.” Horace

Un pic de istorie…

Încă de la începutul civilizației, a existat o dorință arzătoare de a înregistra evenimente, vise și ambiții, oferindu-ne astfel istoria bogată pe care o avem astăzi. Fără cerneală și hârtie, cu siguranță ar fi fost o sarcină dificilă și anevoioasă.

După ce egiptenii au inventat papirusul și instrumentele de scris din plante (precum bambusul), a fost rândul penelor de scris să înlocuiască, mii de ani mai târziu, ceea ce astăzi cunoaștem ca stilou. 

În 1822, primele stilouri produse de mașini au fost dezvoltate de John Mitchell, în Birmingham, Anglia. Acestea erau cunoscute sub numele de Steel-Point Pens sau Dip Pens și au fost ulterior produse la scară de masă. Deși erau folosite în același mod ca și penele de scris, erau mai ieftine și mai robuste. Ca referință, închipuiți-vă că acest stil de stilou este cel folosit și astăzi pentru caligrafie.

Însă stiloul, așa cum îl cunoaștem astăzi a fost inventat și brevetat în 1827 de un inventator român: Petrache Poenaru. Doar că… stiloul său a avut mai multe defecte – în principal fluxul de cerneală, – și nu a reușit niciodată să-și perfecționeze designul.

De aceea, Lewis Edson Waterman a perfecționat stiloul în 1884 când a proiectat un sistem de alimentare cu cerneală cu trei canale. Această invenție a asigurat un flux uniform de cerneală, făcând stilourile „cu încărcare” să fie ușor disponibile și un bun înlocuitor pentru versiunea lor cu „înmuiere în cerneală”. 

Citește și 24 de branduri românești de papetărie și o scurtă istorie a hârtiei

…Și-un strop de cerneală

Stilourile au evoluat foarte mult în timpul secolului al XX-lea, fiind fabricate din multe materiale diferite și, în cele din urmă, fiind alimentate cu cartușe de cerneală înlocuibile.

Cât despre cerneală… ea este la fel de veche ca stiloul, ba poate chiar mai veche. Chinezii știau despre cerneală în secolul 23 î.Hr. când compuneau cerneluri de plante, animale și minerale și le foloseau pentru pictura pe mătase și hârtie. Cea mai bună cerneală pe care au folosit-o a fost făcută din seva de pin de la copaci cu vârsta cuprinsă între 50 și 100 de ani, în timp ce în India, cerneala a fost făcută încă din secolul al IV-lea î.Hr din oase arse, gudron și smoală. Grecii și romanii făceau cerneală din funingine, lipici și apă, care nu deteriora hârtia pe care o refoloseau.

La polul opus de la primele încercări, cernelurile moderne pentru stilouri suportă tratamente de culoare și de textură pentru toate gândurile, chiar dacă au pierdut competiția de popularitate cu cernelurile folosite la imprimante. Însă parfumul acela de cerneală albastră și densă, dintr-o călimară proaspăt deschisă... ei bine, rămâne inconfundabil.

Fermecătoarea lume a instrumentelor de scris FREYWILLE

Dacă vorbim despre eleganța în scris, ne putem gândi la baletul caligrafiei, la rafinamentul scriiturii, dar și la instrumentul de scris care așterne gândul pe hârtie, materializându-l.

Un stilou poate reprezenta multe lucruri, de la nostalgia primelor zile de școală, până la semnarea unor documente importante în viață. Poate fi un cadou cu semnificație intimă sau unul cu greutatea unei responsabilități. Oricum ar fi, cred că stiloul ar trebui să fie nelipsit din arsenalul oricui știe să scrie. 

Poate de aceea nu am putut rămâne impasibilă la colecția de instrumente de scris FREYWILLE, unde fiecare stilou este un produs premium, manufacturat în Germania de către o companie ce produce instrumente de scris încă din 1918. Stilourile și roller pen-urile şi sunt disponibile în diferite colecţii din email, placate cu aur, rodiu și paladiu și toate stilourile FREYWILLE au peniţa din aur de 14k.

Citește și În culisele atelierului vienez FREYWILLE – cum iau naștere bijuteriile cu pulbere de aur și email?

Arta scrierii a reprezentat pentru compania austriacă o sursă continuă de inspiraţie. Instrumentele de scris ale casei vieneze sunt create parcă pentru a sublinia ideea că scrisul de mână rămâne cel mai creativ mod de exprimare. Stilourile şi pixurile FREYWILLE sunt pur şi simplu un omagiu adus personalităţii fiecăruia dintre noi. O invitație la profunzime, dacă vreți.

Caesar

Stiloul Caesar este un instrument de scris preţios, cu peniţa confecţionată din aur alb şi galben de 14k şi capac decorat cu email și poate fi utilizat atât cu cerneală, cât şi cu rezerve. Cu linii elegante și un design care se potrivește atât unei femei, cât și unui bărbat. Un instrument de scris menit acţiunilor diplomatice şi semnăturilor importante, dedicat liderilor moderni şi persoanelor ce au curajul să îşi îndeplinească cele mai îndrăzneţe vise. 

Alexander The Great

Modelul clasic, robust, elegant și cu puternice linii masculine, stiloul Alexander The Great este impresionant, atât prin greutatea sa, cât și prin detaliile artistice. Așa cum îi spune și numele, stiloul reflectă puterea şi carisma nemuritorului rege macedonian, care a pus bazele culturii elene. Modelul încapsuleazăasfel succesul unei personalităţi istorice grandioase pentru a transmite putere şi siguranţă, el însuşi fiind o pledoarie pentru arta scrisului.

Reprezentativ pentru colecţia de instrumente de scris, Alexander the Great este un stilou impresionat şi distins prin postură, realizat din materiale preţioase precum răşina aplicată manual pe corpul stiloului, peniţa din aur bicolor de 14k şi decoruri spectaculoase din email manufacturate în atelierul de creaţie din Viena

Irezistibil în orice design (preferatele mele sunt Hommage à Gustav Klimt INSPIRED BY PORTRAIT ADELE BLOCH-BAUER și Folkloric Masterpiece GOLDEN KALINKA), modelul Alexander The Great este cadoul ideal pentru orice persoană care poartă pe umeri responsabilități de general modern.

Cum este creat un stiloul FREYWILLE

Procesul de realizare a creaţiilor FREYWILLE este unul complex şi laborios. Cel mai important pas este reprezentat de transpunerea surselor de inspiraţie, precum emoţiile frumoase şi omagiile aduse unor artişti celebri ca Friedensreich Hundertwasser, Gustav Klimt sau Claude Monet, în preţioase bijuterii cu email, păstrând intensitatea culorilor şi fineţea detaliilor. Pentru fiecare design în parte o echipă unită de artişti, meşteri aurari şi experţi în arta emailării lucrează cel puţin doi ani. 

În realizarea fiecărei piese sunt necesare peste 80 de etape diferite, majoritatea realizate manual. Crearea decorului din email începe cu aplicarea motivelor din aur de 24k, urmată de pulberile colorate din email. 

După fiecare aplicare, piesa este introdusă în cuptor pentru a căpăta consistenţa finală. Ultima etapă în crearea bijuteriei este fixarea monturilor: din aur masiv de 18k, sau placate cu aur, ori rodiu şi paladiu. Și toate acestea pentru ca fiecare stilou să fie o adevărată bijuterie artistică.

Mai sunt importante stilourile astăzi?

E o întrebare care îmi apare des, mai ales că predispoziția mea nativă mă face să iubesc tot ce ține de universul papetăriei. 

În ciuda nivelului ridicat al digitalizării, marile companii dedicate artei scrisului – fie ele de instrumente de scris sau de papetărie – continuă să dăinuie și să creeze obiecte de care se îndrăgostesc mii de oameni. E încurajator. 

Visconti, Parker, Faber-Castell, Lamy, Caran d’Ache, Diplomat, The Conklin Pen Company, Delta sau Esterbrook sunt doar câteva dintre companiile care creează constant instrumente de scris de lux dedicate celor mai elegante birouri din întreaga lume. Semn că sunt cerute, dorite, iubite și, mai ales, folosite. 

Eu cred că stilourile sunt importante și astăzi. Poate nu la fel de importante, din motive evidente. Dar importante pentru apropierea față de noi înșine și de trecuturile care ne traversează. Importante pentru viitorul care ne urmează. Importante pentru semnături oficiale deopotrivă cu paginile de jurnal afectiv în care ne abandonăm când și când. 

E un dor visceral în mâinile noastre care tastează constant să apuce greutatea unui stilou și să îl alerge pe o coală albă, nu credeți?

Chiar așa, câți dintre voi mai scriu cu stiloul?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + fifteen =