Timp de citire: 5 minute

E oficial toamnă și anotimpul meu preferat pentru călătorii. Și, pentru că în perioada asta nu am nici un plan, am hotărât să scot din uitare câteva dintre cele mai frumoase sate în care am ajuns prin Europa, dar și câteva pe care îmi doresc tare mult să le cutreier.

Pline de șarm și culoare locală, micile orașe sau sate din Europa fac deliciul celor care vor să se abată de la traseele turistice obișnuite și-și doresc să exploreze ceva mai intim viața localnicilor. Deși, la drept vorbind, apetitul pentru călătoriile „rurale” a crescut, iar ceea ce odată erau sate în care pășeau foarte rar turiști, acum sunt locuri „invadate” de curioși (Colmar este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens).

Așadar, ale mele preferate, luate în lung și-n lat la pas:

1. Castle Combe, Marea Britanie

Locul meu preferat din toată Anglia rurală pe care am văzut-o, Castle Combe e un amestec de tradiție și basm, într-o atmosferă specifică romanelor Agathei Christie. Încântător și cu o mulțime de legende, satul datează din secolul al XII-lea, și poate fi zărit într-o mulțime de filme precum Poirot, Doctor Dolittle, Stardust sau The Wolf Man, dar mai ales în War Horse regizat de Stephen Spielberg.

2. Monschau, Germania 

Am mai spus, dar e un singur cuvânt care descrie satul ăsta: idilic. Pentru mine, Monschau a fost cea mai frumoasă surpriză: un burg cu case înalte și castel în vârful colinei, o piață mică, dar încăpătoare pentru mii de oameni, străduțe înguste pline de viață, luminițe în copaci, miros de lemn ars în sobă și de castane coapte. Un musai de vizitat în perioada Crăciunului, când toate luminițele alea par că te teleportează în Spărgătorul de nuci.

Citește și Cele mai frumoase 5 piețe de Crăciun din Germania

3. Marsaxlokk, Malta

Splendid sat pescăresc, liniștit, pitoresc, cu zeci de bărci colorate și un miros de pește care te asigură că nu ai cum să dai greș la orice masă te-ai așeza.

4. Bruges, Belgia

Despre Bruges ce ar fi de spus? Arată efectiv ca un sat decupat dintr-o carte de povești și are puncte de atracție în fuencție de anotimpul în care îl vizitezi. Dacă primăvara e pentru plimbări lungi, toamna e pentru încercat ceainăriile simpatice de pe malul râului și de făcut planuri să revii.

5. Bled, Slovenia

Probabil unul dintre cele mai iconice sate din Europa, Bled este la origine o renumită stațiune montană din Slovenia. La mai puțin de o oră de Ljubljiana (pe care v-o recomand din toată inima), Bled e locul perfect pentru o plimbare lungă e malul lacului sau pentru cremșnitul lor faimos.

6. Ronda, Spania

Spec-ta-cu-los! Ronda este cel mai vechi oraș în care a existat arenă pentru luptele cu tauri (de aici și numele orașului), dar astăzi este locul perfect de luat la pas și de descoperit o mare felie din istoria Spaniei.

7. Sintra, Portugalia

Gazda celui mai colorat castel pe care l-am vizitat, Sintra se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO și pe bună dreptate merită o vizită dacă ați ajuns în Lisabona. Cu o mulțime de obiective turistice (amintesc doar Palatul Național (Palácio Nacional de Sintra), Castelul Maurilor (Castelo dos Mouros) și, evident, Palatul Pena (Palácio Nacional da Pena), Sintra e un orășel numai bun și de luat la pas pe străduțele întortocheate în căutare de pasteis de nata.

8. Colmar, Franța

Țin minte și acum momentul în care am coborât în gara din Colmar. Gazda noastră a venit și ne-a luat cu mașina până la locul de cazare, ne-a prezentat orașul pe hartă, ne-a dăruit o sticlă de vin local și cei mai buni biscuiți alsacieni, făcuți după o rețetă secretă locală și așa a început aventura noastră de câteva zile într-un orășel care putea fi descris oricum, numai turistic nu. Câțiva ani mai târziu, Colmar a devenit o destinație de neratat și sper că-și păstrează încă farmecul pe care i l-am cunoscut la prima vizită. Nu de alta, dar pare a fi locul perfect pentru ieșit la pensie.

9. Vaxholm, Suedia

Înainte de toate, trebuie să mărturisesc că Suedia mi se pare o țară absolut perfectă, una în care m-aș muta oricând. Cum altfel ar putea să fie satele suedeze altfel decât încântătoare? Vaxholm e unul dintre satele idilice, capitala arhipelagului, înconjurat de ape din toate părțile (din Stockholm poți ajunge cu vaporul în aproximativ o oră). pont: dacă ajungeți aici, opriți-vă la un brunch la Hembygdsgård Café.

10. Ghent, Belgia

O frumusețe de loc, chiar și într-o zi ploioasă de primăvară. Eu am fost chiar de ziua mea și am descoperit un mix unic între tradițional și modern, între un oraș medieval și unul studențesc, care e clar, de repetat.

11. Alberobello, Italia

Chiar dacă în ultimii ani a fost foarte vizitat, nu putea lăsa comoara asta – Trulli Village – fără s-o notez pe listă. Cu o arhitectură care pare desprinsă din cărțile de povești, Alberobello este într-adevăr un loc deosebit, în care acoperișurile caselor păstrează încă simboluri mistice. Asta ca să nu mai punem la socoteală și buticurile fascinante, pline de comori.

12. Rieti, Italia

Considerat centrul geografic al Italiei, Rieti e un orășel fermecător și în miezul lui istoric, dar și în partea modernă. Încă nu atât de popular, Rieti e punctul de plecare pentru multe atracții precum Monte Terminillo, Lago del Salto, Greccio sau chiar Cascata delle Marmore.

13. Eze, Franța

Probabil cel mai frumos loc în care am ajuns până acum. Eze este idealul unui sătuc medieval francez așezat pe coama unui munte, așa cum idealizează toate cărțile: arhitectură boemă, natură cât cuprinde, eleganță la fiecare colț, buticuri simpatice, restaurante cu parfumuri îmbietoare. Situat undeva între Nisa și Monaco, Eze este primul loc pe care l-aș recomanda când ajungeți în sudul Franței.

14. Costa Nova, Portugalia

Chiar la marginea oceanului, Costa Nova e una dintre cele mai pitorești destinații de vacanță ale Portugaliei. Cu celebrele case în dungi colorate, cu plaja plină de nisip fin și cu un Farrol da Barra (cel mai înalt turn de veghe din Portugalia), Costa Nova e încântare pură, indiferent de sezon.

15. Viscri, România

Nu puteam să nu adaug pe listă și un orășel din România, mai ales că sunt atât de multe care merită trecute în circuit. Pentru mai multe detalii, puteți citi și 7 motive pentru care merită să ajungi în Viscri.

Unde aș vrea să ajung:

1. Bibury, Marea Britanie

2. Rothenburg ob der Tauber, Germania

3. Hallstatt, Austria

4. Český Krumlov, Cehia

5. Giethoorn, Olanda

6. Gordes, Franța

7. Lauterbrunnen, Elveția

8. Durbuy, Belgia

9. Bergen, Norvegia

10. Slane, Co Meath, Irlanda

Dacă ați ajuns în vreun cătun simpatic în călătoriile voastre, vă rog să-mi scrieți ca să ne îmbogățim mai mulți cu destinații noi. Vă mulțumesc!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × three =