Marie Jianu creează bijuterii voluminoase, memorabile care au ca miez trăirile, emoțiile și căutările sale. Argintul, aurul și cuprul sunt materialele care își găsesc cel mai des potrivire cu mâinile sale. Iar rezultatul care iese din atelierul său are menirea nu doar să împodobească, ci și să stârnească dialoguri și legături între oameni. Care e povestea sa, de unde a început, care i-au fost temerile și ce sfaturi ar împărtăși celor care aspiră la designul de bijuterie? Afli imediat.
Care e povestea ta, Marie, ce te-a încurajat către creare de bijuterii?
O atracție irezistibilă. Din dorința de a-mi face propriile brățări și coliere am început să lucrez cu pietre semiprețioase, ațe colorate și alte materiale. Cu timpul mi-am dat seama că aș vrea să cunosc mai multe lucruri despre acest domeniu și am început să frecventez cursurile Assamblage.
Ce făceai înainte de a porni pe acest drum?
Maternitatea a fost momentul care mi-a stârnit interesul pentru creația de bijuterie. Îmi plăceau brățările si colierele voluminoase colorate realizate din tot felul de materiale cum ar fi dopuri de plută, lemne colorate, semințe de fructe exotice. Am căutat cursuri de bijuterii și într-un final am găsit școala de bijuterie contemporană. A fost fascinant pentru mine.

Care a fost cea mai mare teamă a ta când ai început să lucrezi ca designer de bijuterie?
Am fost intimidată de creațiile designerilor consacrați și mă întrebam ce caut eu în această lume a artiștilor de bijuterie contemporană, mai ales că nu aveam studii academice în domeniul artei.
Dar cum crezi că te-a schimbat această nouă călătorie din viața ta?
Am fost norocoasă să-i întâlnesc pe David Sandu și pe Andreia Gabriela Popescu de la care am învățat noțiuni tehnice și de concept în bijuteria contemporană. Apoi, prin ei l-am cunoscut pe Il Maestro Aquafresca de la care am învățat tehnica cizelurii. Aceste întâlniri mi-au adus o îmbogățire a exprimării prin intermediul metalelor.
În acest sens, care sunt materialele tale preferate?
În ultima vreme, îmi place foarte mult să lucrez în argint pur, este foarte potrivit pentru cizelură. Am descoperit aurul și îl folosesc în colecțiile mele – îmi place pentru că este foarte ductil, se poate șlefui foarte frumos și este spectaculos. De asemenea, îmi place și cuprul – este moale, se lucrează ușor cu el și prin anumite metode de patinare se pot obține culori minunate.
Marie, care e cea mai iubită colecție de până acum pentru tine și ce semnificații ascunde?
Fiecare colecție a fost importantă în devenirea mea. Până acum mi se pare că cea mai reușită a fost Colecția Pneuma: încearcă să dezvăluie Izvorul iubirii Serafimului care Îmbrățișează într-un Dialog permanent Intervalul dintre cer și pământ.
Cum îți hrănești creativitatea?
Îmi place natura, grădinăritul, ador muzica – cu precădere cea clasică, călătoresc cu mare entuziasm, ascult povești cu drag, citesc, râd și mă amuz cu fetele mele. Fiecare dintre aceste clipe aprind scânteile creativității.

Ce vrei să simtă femeile când îți poartă bijuteriile?
Fiecare piesă de autor trece printr-un proces de transformare de la metalul elementar la afirmarea unei idei, unui concept într-o bijuterie. În cazul meu, conține o parte din ceea ce sunt într-un anumit moment, cu trăirile, căutările și emoțiile pe care le resimt.
Sper ca – zi de zi sau la evenimente speciale – atât purtătoarea, cât și cei care o admiră, să intre într-un dialog despre bijuteria la care am contribuit și pentru care am pus un pic de suflet.
Bijuteria de autor este prilej de comunicare a creatorului cu purtătorul, dar și a purtătorului cu ceilalți, motiv de comuniune.

Există vreun sfat pe care vrei să-l împărtășești celor care aspiră să devină designeri de bijuterii?
Un sfat pe care l-am primit și eu de la profesorii mei și pe care am încercat să-l urmez este să lucrez în fiecare zi ceva, să încerc să repet de mai multe ori ceea ce am învățat pentru a face acel lucru foarte bine, din punct de vedere tehnic.
În final, ce ai vrea să iei cu tine din experiența Romanian Jewelry Week?
Ador acest eveniment în care artiști de bijuterie contemporană din toată lumea se întâlnesc si își expun ideile prin intermediul bijuteriei. Este minunată întâlnirea cu acești artiști și explorarea culturală prin bijuterie!
Mulțumesc, Marie și mult succes în tot ce faci!
Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.