Timp de citire: 5 minute

Viena e unul dintre orașele care nu te cuceresc (doar) cu arhitecturi, cafenele și infrastructuri splendide, ci (și) cu eleganța și efervescența ei, pândibile la fiecare pas, în fiecare dintre cei care o locuiesc, fie și pentru un singur week-end. 

Am ajuns s-o locuiesc prima oară în 2013, când am luat-o aproape 2 zile la pas. Apoi, Viena a devenit în 2019, destinație de plimbare, cafea și schnitzel (cum altfel?) și mi-a rămas imprimată ca un tatuaj cu 3 cerneluri intense: MuseumsQuartierKlimt și Café Sacher (și tortul omonim).

În 2013, prima felie de Viena pe care am gustat-o.

Abruptă, frumoasă, picturală, domoală, dar în același timp stingheră, confuză, vioaie și-un pic gri, Viena e un oraș care nu seamănă cu niciun altul. Marginile lumii lui, îmbrăcate într-un soi de catifea verde, regală, te obligă să mergi drept, să-i deschizi toate ușile și să te-afunzi în muzee, chiar dacă nu ești neapărat genul. 

Nu că-s obsedată de nuanțe, dar Viena chiar e capitala nuanțelor; una cu furniruri înalte, fine, confortabile, politicoase, dar fără a le sacrifica pe altarul convenției. În fine, aș putea să povestesc mult despre capitala asta, dar nu cred că-i locul pentru poezie. Mai mult, aș vrea să vă invit într-o escapadă (foarte) personală, unde ați putea găsi câteva doze de inspirație sau, măcar pe jumătate, certitudinea că merită s-o vizitați, cel puțin o dată-n viață. 

Unde am ajuns și mai vreau să ajung

Prima oară, musai la Muzeul Belvedere

Un complex-împărătesc gigantic, fosta reședința de vară a prinților austrieci încă din anii 1600, Belvedere este unul dintre locurile mele favorite din Viena. Pe dinafară și pe dinăuntru, locul ăsta emană o energie specială, adună colecții de pensule celebre și este o ocazie de rafinare și șlefuire interioară cum rar am avut. Acest uimitor muzeu este împărțit în două palate cu o arhitectură splendidă și este însoțit de o grădină care te recompune, pe orice bancă te-ai așeza, în orice anotimp te-ai afla.  

Muzeul găzduiește o colecție fantastică de lucrări de artă și săli decorate, iar dacă nu știați, aici există cea mai mare colecție de picturi ale lui Gustav Klimt, inclusiv iconicul The Kiss – Sărutul, dar și picturi celebre semnate de Van Gogh, Monet, Renoir și Cezanne. 

Tot Belvedere e și locul unde se regăsește unul dintre tablourile mele preferate – Lesendes Mädchen (A girl reading) de austriacul Franz EYBL. Este imaginea în care m-am topit cel mai adânc dintre toate.

Lesendes Mädchen (A girl reading) – Franz EYBL

Apoi, o zi întreagă în MuseumsQuartier

Cu riscul de mă înscrie în clișeu, nu ai cum să ajungi în Viena, fără să-ți porți pașii în cartierul muzeelor – MuseumsQuartier. Locul ăsta e un mini-oraș cultural care găzduiește aproape toate muzeele care trebuievăzute din oraș: Kunsthistorisches Museum (Muzeul de Istorie a Artei), Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie Naturală), Muzeul Leopold (absolut fan-tas-tic, cu cea mai mare colecție de picturi de Schiele din lume) sau MUMOK – Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien – muzeul dedicat Artei Moderne, o splendidă escapadă din orice ați văzut până aici. 

De neratat, Schönbrunn Palace

Nici nu cred că mai are nevoie de prezentare, motive sau argumente. Dar vă spun doar atât: o fostă reședință imperială de vară, patrimoniu UNESCO, în stil rococo, cu 1441 de camere, casa celei mai vechi grădini zoologice din lume și cam singurul loc din lume care rivalizează cu Versailles.

Toate plimbările prin oraș încep la Catedrala St. Stephen’s

Cea mai importantă biserică din Austria, catedrala este renumită pentru frumusețea sa incontestabilă, dar și pentru faptul că este o clădire opulentă, cu un acoperiș decorat complex, cu sute de țigle colorate, design gotic și romanic, 18 altare, câteva capele mai mici, și… acum e acum: morminte și catacombe. 

… și un mic dejun la DEMEL

În 2019, la Demel.

Viena este un oraș plin de istorie (până și prăjiturile sale au o poveste) și o mare parte a istoriei respiră încă pe străzi. Dar la Demel, totu-i un basm. E bine știut că Împărătesei Sisi îi plăcea să se răsfețe cu bunătățile de la K.u.K Hozuckerbäckerei – evident că tânăra împărăteasă nu făcea ea însăși cumpărături la cofetarul de pe Kohlmarkt, ci comanda – preaiubitele ei violete confiate, printre altele – la Hofburg (Palatul Imperial) direct către însuși domnul Demel.

Așadar, dacă vreți să respirați istorie într-un soi de muzeu al cofetăriei vieneze, vă îndemn să vă rezervați o masă la Demel și să savurați orice vă face cu ochiul, musai asortat la o ceașcă de ceai cu violete.

Încă ceva. Cel mai popular loc pentru a încerca Sachertorte este Café Sacher. Aici nu v-aș sfătui, e una dintre puținele „capcane turistice” ale Vienei, în care am „căzut” de bună voie și nesilită de nimeni. Nu regret, dar că îndemn să vă informați înainte să ajungeți acolo, căci e cu stat la coadă, și gusturile s-ar putea să nu se potrivească poveștilor pe care le-auziți.

Unde n-am ajuns, dar îmi doresc să ajung?

Oh, am o listă lungă, dar aștept răbdătoare să-i vină timpul. Muzeul Hundertwasser, Mozarthaus (Domgasse 5, reședința lui Wolfgang Amadeus Mozart între 1784 și 1787 și este singura proprietate în care a locuit care a supraviețuit astăzi), parcul Burggarten (+ oprire la prânz) și o vizită la muzeul fluturilor – Schmetterlinghaus

Probabil mi-aș cumpăra bilete la Operă – Wiener Staatsoper, iar apoi, ca avidă colecționară de case memoriale, aș merge la casa lui Sigmund Freud (Berggasse 19) pentru a înțelege de ce Viena este cunoscută drept „orașul viselor”.

Iar ca încheiere, înainte de a prinde avionul spre casă, aș bea un cappuccino la Café Central, locul în care un revoluționar (Troțki), un psihanalist (Freud), mai mulți scriitori și poeți (inclusiv Polgar, Zweig și Altenberg) și un arhitect (Loos) au intrat într-o cafenea. Ceea ce sună ca începutul unei glume obișnuia însă, să fie o întâmplare de zi cu zi la Café Central (est. 1876). Pentru că, așa cum spune Marius Contantinescu în cea mai recentă carte a sa – Café Gourmand – „… le café este le moins important”.

Pe tine cum te-a cucerit Viena? 

Dacă vrei să mai citești articole care au legătură cu Viena, îți recomand:

Frumusețe, artă și bijuterie – Interviu cu Dr. Friedrich Wille, Fondator şi CEO FREYWILLE

Gustav Klimt, povestit prin 3 adevăruri

Un pictor a stârnit o revoluție. Hundertwasser și libertatea de a fi imperfect

______________________________

Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =