Unde bei o cafea bună în Zagreb?

0
100
Timp de citire: 5 minute

Întrebarea asta mi-am pus-o încă de când am primit biletele de avion. Așadar: se ia o pereche de iubitori de cafea și se relochează pe timpul unui city-break, în Zagreb. Unde vor găsi ei o cafea bună, într-un loc simpatic și musai aproape de centru?

1. Cogito VaršavskaVaršavska ul. 11

Am ajuns în Cogito după ce am găsit cafeneaua aceasta în toate recomandările din seria „Topul cafenelelor din Zagreb”. Și-am înțeles de ce se află acolo. În primul rând, în localurile din Zagreb încă se fumează, așa că e destul de dificil să găsești o cafenea non-smoking. Acesta ar fi un motiv. Al doilea e atmosfera ceva mai hip decât în celelalte cafenele. Cogito se bucură de un succes nebun atât în rândurile turiștilor, cât și al localnicilor și drept urmare, franciza se regăsește și în Dubrovnik sau Zadar.

P.S.: recomand Cold Brew-ul.

2. U DvorištuUl. Jurja Žerjavića 7

Închipuiți-vă o plimbare lungă prin Zagreb și dorința de a te așeza undeva. Te pierzi (desigur, cu Google Maps activat) și ajungi într-una dintre grădinile interioare ale clădirilor din centru. U Dvorištu, care în croată înseamnă „În grădină” se află tot sub tutela estetică a celor de la Cogito, iar cafeaua este la fel de delicioasă.

3. BotaničarTrg Marka Marulića 6 Zagreb

Cafenea, bar, mini-grădină urbană – Botaničar e un loc în care eu m-am relaxat de-a binelea cu o cafea și un ceai rece. Dar dacă preferi berea locală sau un cocktail special, poți găsi orice îți face plăcere. De găsit, e foarte ușor, se află la o stradă distanță de Grădina Botanică din Zagreb și locul este unul absolut minunat: ilustrații și desene atârnă pe pereți într-un soi de pseudo-galerie modernă, o mulțime de plante verzi, cactuși, suculente și flori te salută de peste tot, canapelele și fotoliile sunt comode, iar servirea este ireproșabilă. De venit și revenit.

4. ElisCaffe – 1 Ilica 63

NO LOGO / JUST TASTE ELISCAFFE. La Elis mi-am propus să ajung pentru că aceasta este prima cafenea de specialitate din Croația, deschisă în 2005 și deținută de campionii Croatian Barista Champion 2006/2007/2008/2013. Cafeneaua este mică, chiar pe una dintre străzile principale din centru, una dintre puținele cafenele care a rămas 100% dedicată non-fumătorilor și unde cafeaua este per-fec-tă.

P.S.: recomand locul acesta și pentru cei care beau cafeaua cu lapte vegetal (soia, migdale, orez).

5. KoricaPreradovićeva ul. 39

Mmmmmm. Recunosc. Korica nu e o cafenea în toată puterea cuvântului, ci e mai mult o brutărie – cofetărie – cafenea, unde există CEA MAI BUNĂ BANANABREAD din Croația! Gata, am zis-o. De fapt, cred că aici există și cea mai bună pâine și cele mai bune tarte și croissante. Dacă ajungeți, simt că vă veți convinge singuri.

P.S.: singura cafea pe care o servesc cei de aici este Nespresso.

6. Express BarPetrinjska ul. 4

Singurul loc clasic destinat iubitorilor de cafea pe care l-am găsit în Zagreb: design nordic, veselă autentic croată, cafea personalizată (și lapte vegetal de toate tipurile), servire amabilă, discuții amuzante, luminițe, turiști, efervescență. Express Bar e chiar în miezul Centrului Vechi al orașului, și-i imposibil de ratat.

7. ProgramMartićeva ul. 14F

Cum să încep?

Program este cea mai extravantă cafenea în care am ajuns până acum. Situată în Design District, Program este un univers ciudat de fain. La doar o ușă depărtare de Booksa (mai jos), Program este „famously eccentric living-room-gone-bonkers café that arguably set the whole Martićeva trend rolling”.

La granița dintre artă abstractă și kitsch suprem, Program e un loc în care poți bea o cafea foarte bună (dintr-un meniu scris pe un șpaclu) și în care te poți relaxa, poți citi sau poți lucra, după chef. Dar orice ați alege să faceți, vă asigur că nu mai găsiți un cadru asemănător nicăieri în lume.

8. BooksaMartićeva ul. 14d

Era evident că voi ajunge și într-o librărie-cafenea, nu? Ei bine, aici veți găsi o cafenea în clasicul sens al cuvântului (se impune un Americano) și tot aici există, de asemenea, o mică bibliotecă de cărți în limba engleză – dacă nu v-ați adus cu voi volumul preferat.

BONUS: Meet Mia – cele mai bune prăjituri din Zagreb

Dacă am lămurit unde poți bea o cafea bună în capitala Croației, vă asigur (iată, acum și în scris) că cele mai bune prăjituri le veți găsi la Meet Mia. Cele mai bune. Pe lângă faptul că arată spectaculos, fiecare prăjitură are câte o poveste și câte o combinație inedită de gusturi, pe care nu le-ați mai întâlnit în aceeași ecuație. Plus că Mia e acolo, e foarte amabilă și vă poate îndruma spre prăjitura perfectă pentru fiecare. Iar designul locului este pur și simplu adorabil.

Și, ca să fiu onestă până la capăt, am fost și la Quahwa. Nu mi-a plăcut. Nu știu dacă atmosfera sau modul neîngrijit de a servi a celor de aici, dar am plecat înainte să ne terminăm cafelele. Cert e că nu văd justificarea de a situa Quahwa în topul cafenelelor de vizitat din Zagreb, dar puteți încerca dacă vă face cu ochiul.

Călătorii frumoase și descoperiri minunate să aveți!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here