Un hobby retro și 18 locuri unde găsești porțelan vintage

0
2455
Timp de citire: 15 minute

În răcoarea plăcută a dimineților de primăvară am învățat să mă bucur de momente special păstrate pentru sufletul meu. Companionul nelipsit în fiecare dimineață a fost ceașca de cafea aromată și uite așa a apărut ideea de a avea modele mai deosebite care să îmi lumineze zilele ploioase și întunecate, de care să mă bucur cu toate simțurile. Altfel spus, așa am început să colecționez porțelan.

Acum, în fiecare dimineață, adevăratul meu ritual  începe cu alesul setului din porțelan cu care urmează să îmi încep ziua. Fiecare piesă are locul ei, se potrivește perfect unei stări și mă ajută să îmi încarc bateriile pentru o nouă zi, să savurez momentul prezent, să iau lucrurile mai încet și mai așezat.

Am descoperit obiectele din porțelan vintage prin 2018 și primul set încă mă însoțește în unele dimineți. Un set frumos, englezesc marca Royal Homes of England luat de la Cup and Candle by Oana Botezatu și care inițial a fost o minunată lumânare din ceară naturală de soia cu parfum de violete. Mi-a luminat frumos serile și acum îmi aduce răsăritul într-o cană aburindă cu cafea proaspăt măcinată.

Îmi place ideea de continuitate și îmi plac poveștile. Iar porțelanul vintage emană cu fiecare sorbitură ceva magic de care nu mă mai satur. De multe ori transmise din generație în generație, colecționate cu multă atenție și dragoste, folosite în zilele de sărbătoare și păstrate la loc de cinste, porțelanurile fine prin alcătuire, cu detalii aurite, elemente geometrice, flori de toate felurile și pe ici pe colo, semne ale timpului care a trecut peste ele, cuceresc simplu și ușor. Pentru mine, porțelanul vintage s-a transformat în ultimii ani, într-o pasiune care îmi încălzește sufletul. 

Deși sunt pe piață câteva locuri deja consacrate de unde ne putem lua porțelanuri și obiecte vintage, am observat că oferta este din ce în ce mai generoasă și mai apetisantă – recunosc, o dată ce primul set și-a ocupat locul de cinste pe raftul din bucătărie, cu siguranță nu a fost singur prea multă vreme. 

Starea pe care obiectele din ceramică și porțelan vintage o induce asupra iubitorilor de frumos am găsit-o exprimată în cuvinte alese pe sprânceană, prea deosebite pentru a nu le da mai departe să bucure și alți ochi – mă regăsesc pe deplin în aceste fraze și îmi dau seama cât de frumoase îmi fac zilele: 

„Să te trezești dimineața să-ți bei cafeaua dintr-o ceașcă de porțelan fin, aurit. Să chemi prietenii la masă și să-i răsfeți cu cel mai frumos set de farfurii, din care parcă și mâncarea are un alt gust. Să bei un vin bun din pahare de cristal, să vrei să ciocnești odată și-ncă o dată, căci sunetul lor îți farmecă auzul. Să bei ceaiul de la ora cinci cu prietenele tale, în porțelan fin englezesc. Să ți se pară că ești în fiecare zi la Londra. Seara, s-aprinzi un sfeșnic sau poate chiar două, să te bucuri de poezie și romantism. Să faci din acasă un univers doar al tău, care să te reprezinte, să te întregească, să îți dea putere și-o stare permanentă de bine.” – Philocaly

Pentru a vă ispiti și pe voi am strâns câteva informații și pagini de Instagram care să vă inspire – dacă mai știți și voi altele, abia aștept să le împărtășiți pentru a face frumosul și poveștile din alte vremuri să pătrundă în cât mai multe inimi și case.

1. Cup and Candle 

Cup and Candle, pagina Oanei, este locul unde am descoperit lumea porțelanurilor vintage. Ideea de a avea o lumânare parfumată turnată într-o ceșcuță din porțelan vintage pe care o poți folosi după aceea pentru a-ți bea cafeaua sau ceaiul m-a cucerit pe loc. Brandul Cup and Candle a apărut în 2014 și de atunci am încercat noile arome (cel mai mult îmi place mirosul vanilie și tabac) și cu greu mă abțin să nu achiziționez ceva la fiecare nouă postare pe site. Oana împreună cu soțul său caută și găsesc porțelanuri atât de frumoase încât dispar de fiecare dată de pe site în câteva minute de la postare. „Colecții limitate bavareze, englezești (Myott), Rosenthal, Villeroy & Boch, multe achiziționate din Austria, Germania sau Marea Britanie” se găsesc pe pagina Oanei și pentru fiecare îți poți alege aroma preferată. 

Așa cum spune și Oana, la Cup and Candle sunt puse în valoare „cești vechi, din porțelanuri cu dichis.”

2. Fandosica 

Ioana de la Fandosica a descoperit în Germania acum vreo 10 ani porțelanurile în Flohmarkt (talcioc), unde, ca în orice talcioc, cu puțintică răbdare poți găsi adevărate comori printre obiecte de tot felul. De acolo, din „patria porțelanurilor” s-a întors cu geamantanul plin cu farfurii fel de fel. 

A devenit o pasiune și după mai multe căutări a reușit să găsească niște depozite care aduc marfă din Germania și să își îmbogățească colecția personală. Fandosica a pornit de la ideea de a face ceva cu ele și de a ni le prezenta și nouă, celorlalți iubitori de porțelan, atunci când rafturile au devenit doldora de cești, farfurii, vaze, ceainice și sfeșnice, care mai de care mai deosebite. La început porțelanurile au fost postate pentru a face loc unora noi, însă cererea pentru astfel de produse a crescut și Ioana a început să caute piese deosebite cu care să ne bucure ochii și sufletul.

„Mă bucur mult când știu că lucrurile acelea prăfuite, uitate în cutii și abandonate pe rafturi ajung la oameni care și le doresc și care le dau o nouă șansă.” – Ioana de la Fandosica

3. Philocaly 

Pe Anca de la Philocaly am cunoscut-o într-o zi călduroasă luna trecută și am simțit cum pagina pe care a creat-o o reprezintă întocmai. Atunci când am descoperit Philocaly la începutul lunii iunie, m-a cucerit la prima citire numele ales – vine din greacă (gr. filo-kalos) și exprimă un sentiment de dragoste față de bine și frumos. Starea permanentă de iubire pentru frumos se regăsește în fiecare obiect adus nouă prin intermediul platformei de social media și a site-ului philocaly.ro

La Philocaly găsim obiecte deco – vintage sau noi, unele dintre ele recondiționate, toate alese cu grijă și în cantități reduse (se întâmplă de multe ori să fie disponibilă o singură piesă). Pe lângă obiectele de porțelan, în colaborare cu o echipă de specialiști, se readuc la viață piese mici de mobilier și corpuri de iluminat. Anca și Georgiana „iubesc lucrurile vechi și poveștile care vin odată cu ele”, le plac „obiceiurile care dau continuitate vieții și o așază într-o traiectorie lină, de urmat zi după zi.”

„La Philocaly, noi credem că viața-i pudrată de bucurii mărunte, de oameni pe care universul ni-i scoate în cale, detalii și-întâmplări ce merită merită sărbătorite în fiecare zi… Philocaly e o stare, e iubirea pentru frumos. Să fie frumos în sufletul și-n casele fiecăruia din noi.” – Anca și Georgiana de la Philocaly

4. Vintage and Retro Fever 

Vintage and Retro Fever este rezultatul combinației dintre pasiunea Oliverei pentru tot ce e vintage și retro, fotografie și dorința de a deveni antreprenor. Altfel spus, o pasiune pentru frumos transformată într-un mic business din dorința de a face ceva creativ pe lângă jobul din corporație. Modul în care face fotografiile și mise-en-place-ul m-au făcut să revin de fiecare dată cu mare drag și multă curiozitate pentru a descoperi frumusețile pe care le-a găsit în ultimele perindări. 

Olivera a început să colecționeze piese decorative, porțelan și bijuterii vintage încă din facultate, când vizita cu regularitate târgurile. O parte din colecția din acea perioadă a fost postată pe Instagram și a ajuns în casele altor iubitori de frumos și vintage, însă are piese pe care le-a păstrat și de care nu se va despărți prea curând. 

„Perioada facultății a fost cea în care am început să și colecționez obiecte și bijuterii vintage. Mergeam regulat pe la târguri și abia așteptam să mai adaug ceva în colecție. O parte din această colecție a fost vândută pe pagina de Instagram, o parte a rămas încă lângă mine.” – Olivera de la Vintage and Retro Fever

5. Sorbitor 

Sorbitor a văzut lumina zilei în mai 2020, în plină carantină, când lumea avea mai multă nevoie de frumos. Deși la început de an planul era altul, cu multe evenimente și târguri cu producătorii locali, s-a făcut reconfigurarea traseului, iar Silvia și Robert s-au văzut nevoiți să regândească lansarea pe piață și să mute totul in online. Cu experiență în domeniul frumosului, au lansat sorbitor.ro, un magazin online cu ceramică vintage şi obiecte care fac mesele speciale în fiecare zi. Ideea de a fi mai prezenți și de a ne bucura în fiecare zi de momentele petrecute alături de cei dragi.

„Credem mult că ritualul din jurul mesei este foarte important, timpul petrecut pentru pregătiri, aranjarea mesei, complimentele oaspeților, poate fi sărbătoare cu lucruri simple, alese cu grijă și drag.” – Silvia și Robert de la Sorbitor 

6. Vintage Joy

Vintage Joy a început cu pasiunea Iuliei pentru accesoriile și hainele vintage, o pasiune care s-a îndreptat ușor și către produse de tip decorațiuni și porțelan. Având garderoba în mare parte, peste 80%, compusă din ținute și accesorii retro, produse de o calitate superioară și cu o poveste de împărtășit, a ajuns încet-încet să împartă această pasiune cu cei din jur din dorința de a da o nouă însemnătate produselor pe care oamenii le-au scos din viața lor. Iulia e de părere că produsele vintage, produse în cantități mici și cu o multitudine de detalii deosebite îți definesc personalitatea și te ajută să ai un stil aparte, ușor de remarcat.

„Prefer să aleg aproape mereu vintage datorită calității produselor și design-ului aparte, pe care nu-l întâlnești peste tot.” – Iulia de la Vintage Joy

7. Comori Uitate 

Comori Uitate este una dintre paginile dedicate porțelanurilor și produselor decorative englezești. Fiind pasionată de mică de filme, cărți, obiecte și tot ce e vechi, din alte vremuri, Anna a avut mereu senzația vie că i-ar fi plăcut să trăiască în acele timpuri. Treptat, a început să colecționeze micile comori și să le descopere povestea. De trei ani s-a mutat în UK și când a văzut câte minunății se găsesc acolo, a decis să își îndeplinească o dorință pe care o avea de mult, aceea de a deschide un magazin online, unde să readucă la viață comorile uitate, produse minunate și alese cu mare grijă, care să bucure sufletul oamenilor din nou. 

„În toți acești ani am adunat produse vintage, iar de când sunt în UK nu mai zic, că am descoperit Raiul vintage-ului. Când am văzut câte minunății se găsesc aici, mi-am propus ca într-o bună zi să îmi deschid propriul Shop online de vintage… După 3 ani mi-am făcut în sfârșit curaj și sunt atât de fericită că nu am mai amânat acest vis.” – Anna de la Comori Uitate

8. Vintage Rhapsodie 

Vintage Rhapsodie, este una din primele pagini cu porțelanuri pe care le-am descoperit și care m-au făcut să mă bucur de fiecare dimineață la începutul acestei primăveri când timpul a părut că s-a oprit. 

Stabiliți în Franța și dorind să evadeze la sfârșitul săptămânii din agitația orașului, Anca și soțul său, amândoi iubitori de tot ce e vintage, au luat la pas micile orașe din provincie, petrecându-și timpul în târgurile de produse vechi. Aprecierea pentru vintage și colecția personală, au crescut în timp și astfel s-a materializat ideea de a deschide pagina Vintage Rhapsodie, din dorința de a le găsi acestor minunate produse, „odată prețuite și iubite”, o casă nouă. 

„Mereu am iubit lucrurile vintage. Poate din cauza faptului că acestea au „suflet”, au caracter sau pentru că ascund povești nebănuite. Poate pentru felul în care miros…un miros de nostalgie…sau poate pentru că sunt martori tăcuți ai unei lumi de mult apuse.” – Anca de la Vintage Rhapsodie

9. Coco Vintage Gallery 

Coco Vintage Gallery e rezultatul unei pasiuni pentru lucrurile care au mai trăit o altă viață, învăluite de mister, care respiră și inspiră. Talciocuri, târguri felurite, descoperite și vizitate întâi din curiozitate și apoi dintr-o pasiune crescândă a Cameliei au dus încet, dar sigur, spre momentul în care a apărut Coco Vintage Gallery. Seturi de porțelan, vaze, tablouri, tacâmuri, țesături din alte vremuri, așteaptă să fie (re)descoperite și să încânte încă o dată sufletul iubitorilor de frumos.

„Îmi place să găsesc lucruri pătate de vreme, tacâmuri ca vai de ele și când ajung acasă abia aștept să le curăț, să le descopăr strălucirea.” – Camelia de la Coco Vintage Gallery

10. Colecționare de vintage 

Colecționare de vintage, colaborarea frumoasă și întru frumos a două prietene – Ioana si Violeta, a pornit din pasiunea lor pentru parfumurile miniatură și piesele din porțelan rare și cu o vârstă considerabilă. În timp fetele au adunat „frumuseți peste frumuseți” încât multe dintre ele au ajuns să nu mai vadă lumina zilei atât de des cum ar fi meritat – atunci a fost momentul când au decis să împartă cu noi, restul, bucuria pe care o aduc aceste minunății. Și-au dorit să fie folosite cu plăcere și să fie puse în valoare, să încânte, să revină la viață. 

„Numele de Colecționare a pornit de la pasiunea noastră pentru parfumurile vintage și miniaturile de parfum pe care le colecționăm de ani buni și ne putem lăuda cu câteva sute în portofoliu (fetele râd) și mai nou cu piesele de porțelan, care ne creează dependență!” – Ioana și Violeta de la Colecționare de vintage

11. Anemic Royalty Store

Anemic Royalty este despre frumos și porțelan vintage, totul ancorat în realitate. Daniela, pasionată de modus vivendi din perioada La Belle Époque a început să colecționeze porțelan și alte obiecte ce îi aminteau de vremurile de demult. „Totul a pornit de la o ceșcuță miniaturală, pe care am cumpărat-o din primele mele salarii, la un târg de antichități” spune Daniela, după care a început să caute peste tot în călătoriile sale prin Europa minunatele piese din porțelan și să le aducă cu ea înapoi acasă – amintiri din Franța, Germania, Portugalia. A început să împartă bucuria cu prietenele sale pe care le ruga să aducă de prin călătoriile lor câte o ceșcuță, după care a dorit să împartă bucuria pe care i-o aduc minunatele porțelanuri cu persoane din afara cercului restrâns de prieteni. A fost un început plin de curiozitate, joacă și încet, încet interesul pentru pagina sa a crescut, atrăgând din ce în ce mai mulți pasionați de frumos. 

„Este foarte frumos să ne înconjurăm de obiecte care ne fac plăcere, care ne induc o stare de bine, ne amintesc de o vacanță în Toscana sau de o duminică petrecută în Paris, de un miros anume, dar în același timp ne putem păstra simțul umorului și autoironia, pentru că nu-i așa că o poză de Instagram nu ne transformă în Royalties? Vestea bună este că putem avea astfel de posesii, on a low budget, dacă ne orientăm către vintage. De asemenea, putem visa și ne putem transpune geografic și temporal, integrând obiecte vintage în viața noastră cotidiană, în micile detalii, modul cum ne bem cafeaua sau ceaiul, luăm masa etc. Este benefic să mai râdem de noi înșine din când în când, să nu ne luăm prea tare în serios, chiar atunci când ne cuprinde așa câte un gând hedonist de a avea obiecte, pe care le-am văzut în filme. 

Pentru cei care ascultă Nirvana, sunt câteva versuri cu privire la anemic royalty, care-mi plac mult, mai ales că melodia cu pricina, anume Pennyroyal Tea amintește și de Leonard Cohen: <<Sit and drink pennyroyal tea / Distill the life that’s inside of me / Sit and drink pennyroyal tea / I’m anemic royalty / Give me a Leonard Cohen afterworld/  So I can sigh eternally…>> Nirvana – Daniela de la Anemic Royalty

12. Vintage Vibes Romania

Pagina Vintage Vibes ne aduce în prim-plan piese vintage cu valoare emoțională, piese simple și elegante, miniaturi pentru colecționari, produse cu detalii din aur coloidal, elemente înflorate sau geometrii bine puse la punct, toate de luat acasă și îndrăgit, de așezat frumos pe etajeră și folosit la nevoie de bine și frumos. 

„Ideea de a începe o pagină ca aceasta pe Instagram a pornit dintr-o dorință mai veche de a găsi un mod interesant de a ne petrece timpul, îmbinând utilul cu plăcutul. De altfel, în spatele Vintage Vibes suntem două persoane ce susțin ideea de sustenabilitate, și am considerat că putem să reducem și consumerismul dacă susținem acest lucru prin promovarea produselor vintage. Produsele vechi au, oricum, un alt aer, iar noi credem că mulți oameni nu le înțeleg valoarea și poveștile. Noi vrem să contribuim la o schimbare în acest sens.” –  Vintage Vibes

13. Vintage New Home 

Vintage New Home, o pagină nou-nouță cu produse vintage care-și caută căsuță pentru o perioadă lungă și care promit să vină cu stare de bine și energie pozitivă. Ideea de frumos se preia și se dă mai departe, pentru a bucura cât mai mult și cât mai multe persoane. Regizorul din spate a început din pasiune să urmărească mai multe pagini cu produse vintage pentru casă și porțelanuri, să le adune și să le combine vizual și funcțional, pentru ca mai apoi să ajungă în mediul online, inspirație și tentație de nerefuzat pentru ochii iubitori de frumos. 

„De ce să nu se bucure și altcineva de lucruri vintage, peste care timpul și-a lăsat amprenta și care pot deveni speciale dacă știm cum să le punem în evidență. Toate lucrurile pe care le postez, le caut cu grijă, le gândesc funcționalitatea și aleg mereu lucruri pe care și eu le-aș cumpăra dacă le-aș vedea pe o pagină cu produse vintage. Am ales să împărtășesc pasiunea mea cu toată lumea și mă bucur că am făcut-o citind mesajele pe care le primesc după ce livrez coletele.” – Vintage New Home

14. The Old Shop and More

The Old Shop and More, o pagină cu multe, multe produse vintage atent alese și prezentate, te cuceresc din prima și cu greu te poți abține să nu mai iei un set și încă unul. Din dorința Georgianei de a aduce frumosul în casele celor din jur, prin produse rare, elemente decorative și porțelanuri care au o poveste frumoasă în spate, ce merită a fi împărtășită, s-a născut pagina The Old Shop and More – din pasiune și o necesitate pentru produse de calitate și o frumusețe care transcede în timp. Când și-a dat seama că în magazinele „autohtone” nu mai găsea produse pe gustul său, a decis să încerce piețele de tip talcioc unde a rămas uimită de produsele găsite, de frumusețea și calitatea lor. Dându-și seama că nu toată lumea are aproape un astfel de loc, a dorit să aducă mai aproape oamenilor descoperirea sa și minunatele produse cu povești nespuse de mult, așa a luat ființă pagina The Old Shop and More unde împarte cu noi din frumusețile descoperite în perindările sale.

„Cu timpul am ajuns la concluzia că nimic nu se compară cu povestea din spatele lucrurilor, si că poate din ceșcuța englezească din care îmi beau cafeaua în fiecare dimineață, a băut ceaiul o contesă sau poate în prezența ei s-au luat decizii ce au schimbat destine! De asemenea, un alt lucru important ce nu ar trebui omis în aceste vremuri: este mult mai sustenabil să cumpărăm din piețele de vechituri!”  – Georgiana de la The Old Shop and More

15. Cu dichis 

Cu dichis ne invită să descoperim „piese deosebite pentru mese dichisite” așa cum spun fetele care au creat acest loc ce hrănește sufletul iubitor de frumos. Produsele sunt alese cu grijă și puse în lumina care le face cinste. Din dorința de minimiza impactul pe care îl avem asupra lumii, fetele promovează minunate produse din ceramică, porțelan sau sticlă, un concept bazat pe sustenabilitate și slow living. 

„Povestea CuDichis își are rădăcinile în iubirea pentru frumos și pentru natură. Gurmande convinse, mereu am simțit o aplecare pentru detaliile atent alese. Ne-a plăcut să îmbinăm gustosul cu frumosul, am văzut în servirea mesei mai mult decât o necesitate pentru a supraviețui. Am vrut să hrănim și nevoia de frumos. Ne place să dăm o a doua șansă lucrușoarelor care nu mai sunt la prima tinerețe. Ceramică, porțelan sau sticlă, prezentăm piese cu povești în spate, care merită o a doua șansă de a oferi bucurie, reducând astfel povara pe care o punem pe planetă. Încercăm să folosim cât mai puțină hârtie (și aceasta reutilizată) la livrări, și nu folosim folie de plastic.” – Cu dichis 

16. Bavaria Vintage 

Bavaria Vintage a apărut din dorința de a împărtăși cu cei din jur dragostea pentru vesela din porțelan. Ana și Daniela au căutat și au început să colecționeze „obiecte vintage, antichități, multe dintre ele lăsate ca moștenire de la o generație la alta” și astfel s-a născut ideea de a aduce în casele celor care le trec pragul, tacâmuri și veselă cu istorie și tradiție, să imprime ideea de cultură a felului în care ne bem cafeaua și luăm masa alături de cei dragi. „Viața curge altfel într-o astfel de casă, mai lin și cu o notă de melancolie pentru vremurile trecute.” 

„Vesela vintage are, în primul rând, personalitate. Fiecare piesă are un stil special și spune o poveste pe care a dus-o cu ea de-a lungul timpului. Sunt piese care au un cuvânt de spus în casă și la care nu poți renunța cu ușurință. Sunt de-a dreptul fermecătoare odată cu trecerea timpului. Îmi plac nespus, la nebunie, piețele, târgurile de weekend din Germania, doar aici poți vedea în realitate (nu ca pe net) și să comunici cu oamenii, să negociezi, să te bucuri de priveliște. Pentru mine o carte veche, o geantă din anii ’60, o broșă, o ceașcă de ceai vintage au un farmec aparte, pe care un obiect nou, de serie, nu-l are. Îmi place să-mi imaginez povestea lor, a foștilor proprietari și toata călătoria pe care au făcut-o pana la mine.

Mi se pare fascinant circuitul obiectelor prin lume. Suntem un popor primitor și știm că vesela nu este despre porțelan, ceramică sau sticlă. Este despre clipele de neuitat petrecute alături de oamenii dragi la masa de sărbătoare, este despre conversațiile de suflet la o ceașcă de cafea cu cea mai bună prietenă sau despre gânguririle cu cel mic la o farfurie de terci. Dar ea, vesela, trebuie să vorbească despre noi, trebuie să ne reprezinte! Nu mergem la fabrică să cumpărăm câteva seturi pentru a le vinde, ci căutăm, alegem și simțim fiecare piesă.” – Ana și Daniela de la Bavaria Vintage

17. Art Deco Anti 

Art Deco Anti (Din lada Bunicii) – povestea, istoricul și mândria față de lucrurile bune, acum cu o vechime considerabilă, care se încadrează frumos în ceea ce promovăm ca vintage, descoperite în diferite locuri precum târgurile de vechituri, magazinele de antichități, talciocuri și magazinele cu produse second-hand, au convins-o pe Liliana să împartă cu cei din jur din pasiunea ei. Regăsind frumusețea vremurilor trecute în produse vechi care au rămas fără omul lor și fiind convinsă că există produse chiar și pentru cele mai exigente gusturi, promovează ideea de reciclare și sustenabilitate. A început să adune tot felul de obiecte care au în spate povestea lor, porțelanuri și elemente decorative vechi, comori pe care trebuie să știi unde să le cauți pentru a le găsi. 

„Pasiunea pentru lucrurile vintage o am de aproximativ trei ani, când am fost în vizită la bunici pentru a face o curățenie generală în toată casa; dar în special în dulap (printre hainele purtate de buneii mei în tinerețe), în lada de zestre (plină cu tot felul de țesături lucrate la război, ștergare și cuverturi, lucruri de care bunica este tare mândră), dar și în cutiile cu vechituri din pod. Așa am prins eu drag de lucrurile retro și vintage. Produse care au o calitate net superioară față de ce se găsește acum în magazinele mass market.” – Liliana de la Art Deco Anti

18. A Vintage Tresure

A Vintage Treasure, mici comori redescoperite și prezentate publicului larg pentru a cuceri inimi încă o dată. Bijuterii, articole decorative, minunate porțelanuri, gentuțe brodate, tablouri, tacâmuri și încă multe altele, toate au acel ceva care te cucerește de la prima vedere. Sunt căutate, aranjate frumos și trase în poză – ca de buletin, gata să iasă în lume pentru a începe din nou a trăi. 

Să avem numai dimineți frumoase și seri pline de inspirație!

Citește și 39 de branduri românești de ceramică pe care ți-ar plăcea să le cunoști

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here