Trei femei

0
153

Let everything happen to you

Beauty and terror

Just keep going

No feeling is final.” 

― Rainer Maria Rilke

Am așteptat cartea asta de când Raluca (de la Litera) mi-a povestit la o cafea, despre apariția ei. Am dat din cap convinsă, am ajuns acasă și am început să caut: Lisa Taddeo book, three women book. După ce am citit-o, aveam să-mi dau seama că era mai mult decât îmi imaginasem. Era o carte curajoasă de care îmi era frică, pe care o adoram și care mă învățase câte ceva despre noi, femeile.

Să pornim cu începutul și cu faptul că mi se pare grăitor manifestul autoarei sau crezul pentru care coagulează această carte. 

„Mi-am propus sa „inventariez” rigoarea si asprimea dorinței feminine, astfel încât bărbații și celelalte femei să le poată înțelege mai ușor, înainte de a le critica, să știm cine am fost, cine au fost vecinii și mamele noastre, când noi eram prea ocupați să credem că suntem diferiți, lăsându-ne pradă vieții noastre de zi cu zi, care, la fel ca întotdeauna, va continua să se scurgă incontrolabil, cu fiecare minut. Aceasta este povestea a trei femei.”

8 ani de documentare

„Rănile nu dispar, dar se schimbă. Și se transformă în culoarea acceptabilă a unei vânătăi.”

Reflectă cartea asta o realitate care se întâmplă? Cu siguranță. O reflectă și pe a noastră? Discutabil. E clar că Trei Femei nu e doar o felie de literatură contemporană, ci o micro-cercetare sociologică – și dacă tot suntem aici, vă recomand să citiți Jean-Claude Kaufmann – Trupuri de femei, priviri de bărbați sau Sociologia sânilor goi – o minunată demonstrație despre mecanismele mai puțin evidente ale mecanismului social. 

E clar că atât Taddeo, personajele și cititorul sau cititoarea își iau un angajament față de lectură. Și își iau și „vacanță” de la frică, de la prejudecăți și de la ipoteze.

Un subiect pe cât de popular în ultima vreme, pe atât de nediscutat cu adevărat, sexualitatea și tot ce implică ea devine, (și) prin cartea Lisei Taddeo, motiv de dezbatere. Am citit câteva opinii care o condamnă pe autoare pentru faptul că și-a ales doar femei albe. Sau pentru faptul că toate cele trei personaje sunt heterosexuale. Eu nu cred că și-a propus diversitate decât în imaginarul erotic și nicidecum în ceea ce privește rasa, înălțimea, clasa socială sau culoarea ochilor. Și mai consider că remarcile bazate pe noua „corectitudine politică” – la fel de gravă ca un soi de molimă care aplatizează și uniformizează personalitățile, un soi de comunism al valorilor – sunt… descentrate. Dar mă opresc, nu despre asta vreau să vorbesc aici. 

Maggie, Lina și Sloane – trei nume. Trei femei pe care Lisa Taddeo le explorează timp de 8 ani, în adâncimea fanteziilor lor, a trecutului și a cutremurelor lor interioare. Fiecare dintre cele trei femei au dreptul la cuvânt – mi-am închipuit lectura cărții ca pe o conferință unde fiecare dintre ele ia pe rând microfonul și povestește audienței tot ce i se întâmplă. 

Fiecare poveste cu parfumul ei

Lisa Taddeo scrie… olfactiv. Sau cel puțin mie acesta mi se pare a fi unul dintre elementele care îi definesc scriitura, iar exemplele sunt aproape pe fiecare pagină: „în cabina mică de duș era o sticlă mare de șampon. Mirosea a bărbați curați.”, „…ca de obicei, parfumat cu o colonie care amintea de parfumul crud al junglei”, „aerul era înmiresmat și totul mirosea a luciu de buze cu aromă de ananas”, „mirosul sălii de sport avea să fie înlocuit de parfumul mamelor care aplaudă”, „simțea parcă miros de apă sărată și ulei de bronzat”. A mai observat cineva?

Merită citită?

„Se simte pe marginea unui abis, când încă mai are visurile unui copil, dar este acum în stare să le conjuge cu potențialul unui adult.”

Am primit întrebarea asta de multe ori și de fiecare dată răspunsul a fost același: da. (Eu am purtat-o cu mine vreo săptămână peste tot). Da, merită citită, fie și numai pentru a obține o altă perspectivă. Sau pentru a începe să nu mai judeci și să privești cu alți ochi oamenii de lângă tine. Merită citită și pentru că ridică niște întrebări bune, la care autoarea te lasă pe tine să tragi propriile concluzii.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here