Transplantarea plantelor verzi. 7 pași, un nou skill

0
285
Timp de citire: 3 minute

Să învăț un skill nou.

Anul trecut obiectivul ăsta era în fruntea listei mele. M-am reîntors la el, la finalul anului. M-am gândit asupra lui vreo 2 minute – „Am învățat sau nu am învățat?” după care am mai investit în el alte 2 minute. Atât mi-a luat să îl trec pe lista de anul acesta. Tot fruntaș!

Am învățat un skill nou. Transplantarea

Ce este transplantarea?

Transplantarea este procesul de mutare a unei plante din ghiveciul existent într-un ghiveci nou care conține sol proaspăt și bogat în nutrienți.

Cum transplantez plantele?

Step-by-step! De la 1 la 7, după cum urmează.

1. Pregătește toate materialele de care ai nevoie. 

Îți las aici și o scurtă listă de cumpărături:

  • Pământ universal pentru plante verzi și palmieri;
  • Ghiveci cu găuri de drenaj, mai mare cu 2-3 cm în diametru față de cel inițial;
  • Stropitoare cu apă;
  • Instrumente de lucru (mănuși și lopățică).

            *să nu uiți de plantă.

TIP. Udă planta cu 1-2 zile înainte de a o transplanta. Acest lucru va ține solul mai intact și nu vei face așa multă mizerie.

2. Scoate planta din ghiveciul ei (așază planta pe lateral; cu o mână cuprinzi atent tulpina în timp ce cu cealaltă mână apeși partea inferioară a vasului până când simți că planta se îndepărtează de bază).

3. Descurcă atent rădăcinile, fără a le deteriora apoi îndepărtează pământul vechi prin a scutura ușor rădăcinile.

Citește și 10 plante pet-friendly și 7 de evitat

4. Pune în ghiveciul nou un strat de pământ proaspăt.

TIP. Atunci când alegi un ghiveci nou, ține minte 3 aspecte: dacă ghiveciul are găuri de drenaj, mărimea de care ai nevoie (cu maximum 3 cm în diametru mai mare decât cel inițial) și ce material este mai bun (plastic -rețin apa mai mult timp și trebuie să fii atent cu cantitatea de apă sau frecvența cu care uzi planta și teracotă -absorb apa rapid și plantele vor avea nevoie de apă mai des). Ultimul aspect ar fi subiect de articol nou. Personal nu consider că un material este bun sau rău ci mai degrabă că fiecare alegere vine cu pro și contra din partea ta, a designului dorit sau chiar din partea plantei.

5. Așază planta în centru, deasupra stratului adăugat. Pe lângă a te asigura că o centrezi, fii atent și la adâncime. Am descoperit că este ideal ca planta să fie amplasată la 1-2 cm de marginea superioară a ghiveciului.

6. Adaugă pământ de jur-împrejurul ghiveciului, folosind o lopățică sau chiar mâna. Completează cu pământ până deasupra rădăcinii plantei sau până la baza tulpinii. 

TIP. În acest proces, este foarte important să lași solul aerat pentru ca rădăcinile să poată respira. Încearcă să nu apeși pământul cu degetele pe măsură ce îl adaugi în ghiveci ci lasă să se așeze singur, printr-o scuturare gentilă de ghiveci.

7. Udă planta abundent, până când aceasta iese prin găurile de drenaj. În acest fel apa va umple orice gol de aer creat și va ajuta planta să se fixeze și să se stabilească în noua sa casă.

TIP. După transplantare, plasează planta pentru o zi sau două într-un spațiu umbrit, pentru a se adapta la schimbare. După aceasta perioadă, o poți pune în spațiul dorit dar care să-i ofere condițiile necesare.

Citește și 5 Plante cu Super-Puteri

Gata, am învățat să transplantez! …Dar, pot să fac asta oricând?

Transplantarea se face doar dacă este nevoie și asta ți-o vor spune doar plantele.

Poți să testezi ceea ce ai învățat doar dacă observi că:

  • Rădăcinile plantelor se văd la suprafața solului sau au ieșit prin găurile de drenaj ale ghiveciului;
  • Planta are rădăcinile atât de dezvoltate încât se observă fisuri ale ghiveciului (ghiveciul s-a spart sau s-a strambat);
  • Pământul se usucă foarte repede cu toate că respecți frecvența udării;
  • Pământul nu absoarbe apa și aceasta ajunge foarte rapid, în farfuria ghiveciului;
  • Creșterea nouă este foarte lentă cu toate că respecți condițiile necesare plante (lumină, nutrienți).

TIP. Cel mai bun moment de transplantare este primăvara timpuriu, chiar înainte de începerea sezonului de creștere. Dar dacă planta are nevoie, poți la fel de bine să o transplantezi și în altă perioadă, atât timp că te asiguri că nu este foarte frig pentru acest proces.

Să ai grijă de plantele tale nu este greu. Uneori a avea grijă de ceva se rezumă la a mai învăța un skill nou. Transplantarea poate fi unul dintre ele.

Să nu uiți să îl bifezi!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here