Tot ceea ce strălucește

0
77
Timp de citire: 2 minute

Am primit într-o dimineață un mail frumos care-mi aducea în vedere o carte. Dar nu orice carte, ci o carte-suport. O carte care avea să mă emoționeze cu fiecare pagină pentru că descrie o realitate pe care puțini dintre noi o conștientizează.

Toți creștem ascultând povești. Urechile noastre au auzit basmele lui Creangă ori peripețiile scrise de Christian Anderson sau pe cele ale fraților Grimm. Numai că… există și alte feluri de povești. Unele care nu sunt basme, ci sunt culese din realitate și învelite în cuvinte de oameni buni, care vor să schimbe în bine un univers. 

„Se spun foarte multe despre autism, dar foarte puține sunt înțelese.” Este propoziția cu care începe prefața cărții și cea mai onestă introducere în subiect. „Poveștile transmit informații despre viața familiilor, iar emoția se simte printre rânduri. Este un proiect unic, pornit din dorința de a face cunoscută măcar o parte din misterul ce îi înconjoară pe copiii cu autism. Poveștile pe care le veți citi în această carte sunt scrise din suflet, sunt intime și uneori brutale. Dar acesta este universul părinților cu copii speciali. Noi îl cunoaștem deja de 13 ani și putem afirma că a avut un impact foarte mare asupra dezvoltării noastre. Am învățat alături de familiile copiilor cu autism să privim lumea altfel, să privim problemele reale în ochi și să le strigăm că noi vom ieși învingători. Autismul este o tulburare de neuro-dezvoltare severă care, în absența terapiei intensive, răpește în fiecare zi puțin câte puțin din potențialul copilului.” scrie Anca Dumitrescu, fondator Asociația Autism Voice, în aceeași prefață.

20 de povești

Să vă spun altfel. Volumul de povestiri „Tot ceea ce strălucește‟ este o colecție de povești de viață cu și despre copiii cu autism din România, o serie de 20 de fragmente de viață scrise de Nicoleta Mariana Orlea și ilustrate de artista Andreea Ghencea. 

Fiecare dintre poveștile astea se citește cu un nod în gât. Unele sunt despre marginalizare. Altele sunt despre neînțelegere. Unele dintre ele sunt despre singurătatea părintelui cu un copil cu dezabilitate. Cele mai multe sunt despre fragilități. Dar toate, fiecare în parte, sunt scrise cu sensibilitate și, poate mai important, pe înțelesul nostru, al celor care nu știm ce înseamnă zilele petrecute cu răbdare și blândețe.

Poate și voi, ca și mine, n-ați mai citit niciodată pagini întregi de emoție care-ți îneacă dedesubturile. Ori, poate, avem spațiul de manevră al imaginației prea strâmt. Sau prea inconștient. Oricum ar fi, cred că o carte precum aceasta va mișca ceva în oricine decide s-o răsfoiască.

De ce este atât de important acest proiect? 

Am vrut să scriu despre inițiativa asta din mai multe motive care s-au perindat prin minte și inimă. Dar cred că cel mai aplicat dintre ele este acesta: pentru că vânzarea cărții are scop caritabil. 

Contravaloarea fiecărui exemplar achiziționat din acest e-Book va fi direcționată către programele de recuperare a copiilor cu autism care vin în cele două centre ale noastre. De asemenea, prin intermediul cărții, se mai face un pas înainte în cazul conștientizării fenomenului autismului în rândul copiilor din România.

Puteți citi mai multe despre proiect și puteți cumpăra cartea de pe site-ul Asociației Autism Voce.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here