Tot ce este viu iese la suprafață

1
251
Timp de citire: 3 minute

De fiecare dată când mergem împreună spre școală, eu și fiica mea vorbim despre natură. Mergem uitându-ne în sus și-n jos (și după mașini), cu intenția de a mai descoperi ceva interesant: ce copac a înflorit, câți ghiocei s-au adunat într-o anumită curte, care verde e mai verde și unde. Eu continui aceste descoperiri și pe drumul de întoarcere de la școală.

Mi-au ieșit în cale până acum o grămadă de inimi pe asfalt, fie desenate, fie sub formă de bălți, frunze de tot felul, copaci care-și îmbrățișează ramurile peste garduri. Dar cel mai tare mă emoționează să văd cum natura iese la suprafață în cele mai neașteptate locuri: prin bucăți de beton, pe la colțuri de case sau balcoane, chiar și pe acoperișuri rămase acum a nimănui.

Persoanele din viața mea, cele cu care mă întâlnesc în scop profesional, au povești care se aseamănă cu ciclicitatea naturii pe care eu o observ în drumurile mele.

Primăvara începuturilor

Mai întâi, de pe băncile facultății sau chiar din timpul studiilor, clienții mei au experimentat farmecul primăverii și al începutului de drum. Poveste devenită deja aproape clasică: a absolventului de facultate, tentat de clădiri înalte de sticlă cu branduri răsunătoare, trecut prin turnichetele corporatiste, cu ochii mari, plini de curiozitate și speranță pentru ceea ce va urma.

Pe măsură ce au acumulat cunoștințe, experiență și expunere la proiecte, echipe și manageri diferiți, ba chiar și la inevitabilele jocuri de culise, clienții mei au schimbat anotimpul și au ajuns în vară.

O vară plină, vie și gălăgioasă

Vara din cariera lor a venit ca o perioadă de sărbătoare și împlinire generală – pe plan profesional, social, financiar și familial. O vară plină, vie și gălăgioasă, cu cele mai inovatoare campanii și cele mai generoase bugete, cu sinergie colectivă și multiple inițiative individuale soldate cu succes și recunoașterea meritelor.

O eră de glorie, de lauri și aplauze. O perioadă în care totul crește și se dezvoltă frumos: stima de sine, reputația, bagajul de cunoștințe, titulaturi formale dintre cele mai măgulitoare.

Apoi, treptat, pe nesimțite, s-a așternut liniștea.

Toamna contradicțiilor și a schimbărilor de valori

Entuziasmul s-a temperat, iar multitudinea de opțiuni și proiecte s-au redus la un drum drept, rutinier cu pași egali și ușor de anticipat, în viața de zi cu zi. Cariera a intrat și ea pe un făgaș de familiaritate, confort și previzibilitate. Este anotimpul contradicțiilor și a schimbărilor de paradigmă și valori. Tot ce a stat solid până acum, începe să se clatine sau să nu mai fie relevant.

Un anotimp nou, o toamnă care aduce cu sine turbulențe și frământări existențiale. Clienții mei încep să cântărească atent ce înseamnă a avea o reputație bună vs. a rămâne relevant și valoros în vremuri schimbătoare. Sau, dacă nu cumva a fi un bun profesionist, un expert chiar într-un anumit domeniu este egal cu a fi nișat pe o singură industrie sau segment de activitate: ceea ce în epoca în care trăim poate fi considerat un mare minus.

Toamna în carieră nu este foarte prietenoasă dacă oamenii nu-și iau un răgaz pentru a face un bilanț al lucrurilor importante, o ajustare a priorităților și o reconfigurare a destinației.

Nu este prietenoasă și pentru că după ea vine o iarnă plină de întrebări, de lucruri ce păreau indestructibile și care au dispărut treptat, inclusiv o încredere personală care se risipește cu trecerea anilor.

CITEȘTE ȘI Ce Caut Eu În Viața Mea?

Iarna marilor întrebări și a posibilelor regrete

În acest stadiu, marea majoritate se întreabă unde au greșit, când s-au abătut de pe drum sau de ce nu se mai regăsesc în ceea ce părea odată jobul visurilor lor. Iarna aduce pasivitate, tentative de schimbare eșuate, frustrări și neajunsuri acumulate peste ani și multe întrebări dureroase.

Zilele bune sunt înecate în amintiri despre pitch-uri câștigate, prezentări de succes în board meeting, bonusuri cu multe zerouri și nostalgia team-building-urilor cu echipe devenite aproape familie.

Ceea ce le spun clienților mei, după această radiografie sensibilă pe alocuri, este că sezonalitatea nu ține doar de vârstă sau de anii investiți într-o companie sau alta. Nu ține nici măcar exclusiv de domeniul în care au profesat sau au făcut perfomanță.

Ciclicitatea ține de puterea noastră personală de regenerare și transformare.

Această alchimie dintre ceea ce a fost și ceea ce (mai) poate fi, dintre ceea ce merită păstrat și cultivat în continuare. Oricât de înfricoșătoare ar fi toamna sau iarna profesională prin care treceți, nu uitați că este doar un anotimp din cele patru. Chiar și după cea mai grea iarnă, vine din nou, primăvara.

Și mai este un lucru pe care aș vrea să-l rețineți, și anume: la fel ca în natură, viața din noi iese mereu la suprafață, indiferent de context, condiții sau vicisitudini. Tot ce este viu găsește în sine pârghii și resurse nebănuite și supraviețuiește!

Articolul precedentAcasă. Plante. Productivitate.
Următorul articol12 volume de poezie pe care să le citești primăvara asta
Bianca Gheorghescu
Bianca Gheorghescu este în primul rând o persoană care se potrivește foarte bine în viața ei. Spirit creativ și inventiv, se bazează foarte mult pe fler și pe experiența de a ajuta oamenii să se repună pe drumul lor. În viața de la birou este consultant în carieră pentru profesioniști din top și middle management. Are 12 ani de experiență ca headhunter și a lucrat alături de cele mai importante corporații din România, pe segmente de industrie precum: Automotive, FMCG, Luxury Goods, Finance & Banking. În viața de acasă este mama și soție și furnizor de hrană și atenție pentru motanul Mitsouko. Activitatea pe care ar face-o neîntrerupt, zi de zi, fără bani, apă și hrană este scrisul.

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here