Street Delivery 2020 – De la orașe pentru climă la orașe în pandemie

0
42
Timp de citire: 2 minute

Cu Street Delivery am făcut cunoștință în Iași, în studenție, când mă împrieteneam atât cu orașul, cât și cu viața de adult. E greu să refaci atmosfera de la un Street Delivery, în schimb anul acesta lucrurile vor sta un pic altfel, în acord cu noile reguli. Mai mult, pentru ediția 2020 se adună la apel proiecte cu rol de a apropia orașul de pieton, iar pietonul de comunitate. Găsiți mai jos toate detaliile.

După 14 ani de prezență continuă în spațiul public, anul acesta evenimentul-manifest Street Delivery nu va putea aduna mii de oameni pe stradă, ci va genera proiecte-insulă, răspândite în tot orașul, sub umbrela unei teme comune: ReSoluții, în weekendul 3-5 iulie.

În toiul unei pandemii cum nu ne-a mai fost dat să trăim în istoria recentă, Street Delivery își provoacă publicul să găsească noi metode de recuperare a spațiului public. Evenimentul invită la povești din izolare și rezoluții de după, sub formă de jurnale, intervenții în orașe, exprimări artistice, campanii sociale și proiecte comunitare care să redefinească spațiile comune și să readucă la viață cartierele.

Așa că, Street Delivery 2020 ia forma unui eveniment-puzzle, răspândit în tot orașul și recompus online. Comunitățile vor fi provocate să găsească soluții de conviețuire care să le facă viața în cartier mai bună, mai plăcută și mai pregătită pentru situații de criză. Acum, mai mult ca oricând, recuperarea spațiului public de către pietoni a devenit o necesitate.

ReSoluții pentru orașele noastre: Apel de proiecte

Ca în fiecare an, Street Delivery deschide un apel de proiecte care să (re)împrietenească locuitorii cu cartierele lor, de această dată în mai multe locuri din oraș. Fie că vorbim de o proiecție de film într-o parcare, un atelier de tâmplărie în fața, spatele sau chiar scara blocului, o grădină comunitară reamenajată, o expoziție cu poze din izolare sau un mural care să coloreze plimbările în cartier.

Proiectele pot fi înscrise în următoarele categorii și pot fi propuse pentru un anumit loc sau pot fi un concept general care ulterior să fie poziționat în spațiu: activare urbană, cultură participativă, intervenție artistică, apropiere comunitară și memorie colectivă.

Proiectele se pot înscrie până pe 15 iunie, iar acelea care vor fi selectate de echipa Street Delivery vor fi anunţate până pe 22 iunie, pe site-ul street.delivery.

„Cu această ediție ne propunem să redeschidem cartierele pentru oameni păstrând distanța fizică, dar aducând comunitățile mai aproape. Le provocăm să lucreze împreună pentru a-și redefini vecinătatea. Gândim soluții de conviețuire care să facă viața în cartier mai bună, sustenabilă, mai pregătită pentru viitoare crize. Pentru că rezoluțiile personale din izolare pot deveni soluții la problemele comunității în care trăim. ReSoluții pentru oraș.”, a spus Timea Honț, coordonatoare Street Delivery.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here