SPOTLIGHT: Niina, din Hämeenlinna și momentele sale suvenir

0
86
Timp de citire: 6 minute

Pe Niina Savolainen am descoperit-o în această primăvară. Cu cât am stat mai mult în casă, cu atât m-am îndreptat mai mult către inspirații din natură. Postările și fotografiile sale sunt ca o gură de aer în plină vară caniculară. Sau ca o porție de verde atunci când pădurea e prea departe de tine.

Am descusut povestea sa și am aflat că fotografia e o pasiune-moștenire de la tatăl său. Mărturisesc că mi-a plăcut mult perspectiva prin care abordează fiecare zi: Am vrut ca fotografia să fie cel mai normal lucru dintr-o zi obișnuită, nu doar o activitate pe care o faci la ocazii speciale.”

1. Niina, știu deja că ești o iubitoare de natură și o pasionată de ceai. Dincolo de aceste două atribute, cine este Niina și cu ce se ocupă?

Am 34 de ani și sunt din Finlanda. Locuiesc în Hämeenlinna împreună cu soțul meu, cele două fiice ale noastre, trei câini și cinci găini. Orășelul nostru este înconjurat de păduri și lacuri minutate, iar eu iubesc să știu că natura este atât de aproape de mine. Cu toate acestea, visez să mă mut la țară, ca să fiu și mai aproape de natură. Cine știe, poate într-o zi…

În mod normal, lucrez într-o cafenea drăguță, dar acum sunt în șomaj.

2. Spui despre tine că ești un fotograf în devenire. Cum a început această pasiune, dar și ce anume te-a motivat să împărtășești cu lumea din momentele tale suvenir?

Tatăl meu este pasionat de fotografie. Am crescut văzând că oriunde mergea își lua aparatul de fotografiat cu el. Cred că acest lucru s-a întipărit foarte bine în interiorul meu, făcând ca fotografia să fie cel mai normal lucru dintr-o zi obișinuită, nu doar o activitate pe care o faci la ocazii speciale. Am primit primul meu aparat de fotografiat la 12 ani, iar de atunci am tot continuat să fotografiez. Chiar și azi sunt cea care are în permanență aparatul după ea.

La început aveam un aparat cu film, apoi au apărut cele digitale, iar într-un final, acum 11 ani, mi-am cumpărat primul meu DSLR, ceea ce a deschis o nouă lume pentru mine. Cam tot pe atunci am început și primul blog, cu toate că nu mai sunt atât de activă pe blog, Instagramul i-a luat locul. Fotografiam lucrurile care mi se întâmplau, din viața de zi cu zi sau noile capitole din viața mea (ca atunci când am născut, când ne-am cumpărat prima casă). De atunci fac asta în fiecare zi, fotografiez momente pe care le transform în amintiri-suvenir.

3. Drept urmare, stilul pe care îl abordezi în fotografiile tale transmite multă liniște. Ce elemente îl caracterizează și cum l-ai descrie în doar 5 cuvinte?

Mulțumesc mult! Hm..credeam că avea să-mi fie mai greu să răspund la această întrebare, dar după un moment de gândire, cuvintele s-au ales de la sine: simplu, ușor, natural, lent și autentic. Îmi place să fotografiez lucrurile așa cum sunt, fără să mă străduiesc să le transform cumva sau fără să mă chinui să fiu ceva ce nu sunt. Sunt pur și simplu eu.

4. Vorbești despre lucrurile care ți se întâmplă, dintr-o zi obișnuită, ca despre momente-suvenir. Dar cum se desfășoară o zi din universul tău? Ce îți place și ce nu îți place să faci?

Să vedem. Sunt în continuare în șomaj, așa că, momentan, zilele mele sunt destul de ușoare și relaxate, cu atât mai mult cu cât fetele sunt în vacanța de vară. Nu prea impunem un anumit ritm zilelor, ceea ce e foarte eliberator.

Însă, în mod normal, diminețile mi le încep prin a hrăni găinile și a le da drumul din cotețul lor. Apoi, continui cu foarte mult ceai și câteva treburi casnice, dacă am chef. Mă ocup și de plimbatul cățeilor, am grijă și să facem câte ceva special cu fetele (poate să mergem puțin pe plajă sau la o cafenea), cumpărături, pregătesc cina și tot așa.

Evident, când lucrez, viața mea e cu mult mai haotică și zilele sunt mult mai ocupate, ceea ce transformă gătitul, lucrul prin casă sau cumpărăturile în activități destul de plictisitoare. Atunci mă bucur cel mai mult de o plimbare în pădure, doar eu și cățeii.

5. Mă bucur că ai amintit de fetițele tale. Cum se împacă cele două roluri pe care le ai, cel de mamă cu cel de creator de conținut?

Cred că nu am separat vreodată rolurile pe care le am. Sunt mamă și fotograf și blogger și acestea au fost tot timpul îmbinate, în fiecare zi. Fetele sunt obișnuite să mă vadă în spatele aparatului de fotografiat. Copiii nu m-au oprit niciodată din ceea ce mi-am dorit să fac și viceversa. Mai degrabă mi-am dorit și mai mult să documentez viața noastră, așa cum se desfășoară ea. Evident că există și perioade de oboseală și program încărcat, dar întotdeauna a existat loc pentru ambele roluri: să fiu mamă, să fiu fotograf.

6. Nu a fost nevoie de mult ca să-mi dau seama că natura este prezentă în viața ta. Există vreo amintire favorită din cele petrecute în natură?

Așa este, iubesc natura. Mă încarcă cu atât de multă energie și putere, nu mă satur să îi contemplez frumusețea. Sunt recunoscătoare că pot să locuiesc într-un loc în care natura este atât de aproape de noi, că aerul este atât de curat și că pădurile sunt sigure și liniștite. Îmi amintesc că în copilărie obișnuiam să mă plimb prin pădure cu tatăl meu. Culegeam ciuperci și ghinde. În continuare mirosul de ghinde, toamna, îmi trezește acele amintiri. Probabil că tot atunci a început și iubirea mea pentru natură. De aceea și eu încerc să duc fetele cât mai des în pădure și să construim propriile noastre amintiri.

7. Micile bucurii. Momentele pe care le împărtășești pe pagina ta mă îndeamnă, adesea, să mă gândesc la micile mele bucurii și la cum, în vâltoarea zilelor, uităm că și ele contribuie la felul în care ne simțim.

Da, eu cred că de fapt micile bucurii sunt cele pentru care trăim. Viața nu este perfectă, dar chiar și în cele mai negre perioade există un lucru pe care poți să îl faci și care să te încarce cu bucurie. Pentru mine e o plimbare în pădure, o cană cu ceai, o carte bună sau doar 15 minute în hamac. Sau altă dată înseamnă să pun o muzică bună pe fundal și să fac curățenie. Știu că sună plictisitor, dar mă ajută să mă simt mai bine dacă am o zi proastă. Sau încep să fac fotografii, atunci uit de toate.

8. Locuiești în Hämeenlinna, unul din cele mai vechi orașe din Finlanda, nu? Povestește-mi mai multe despre cum este să trăiești acolo, ce apreciezi cel mai mult la orașul în care locuiești.

Așa este, Hämeenlinna este unul din cele mai vechi orașe din Finlanda. Castelul Häme are o vechime de 700 de ani. Fiind și pasionată de istorie, îmi place să îl revizitez din când în când. Orașul e plin de case vechi din lemn, multe cafenele și, desigur, natura, cea mai frumoasă parte. Ai la dispoziție foarte multe parcuri, păduri, dar și râul Vanaja, care traversează orașul. Cel mai faimos loc este Aulanko, preferatul meu – un cartier cu clădiri vechi, pontoane, alei, pădure. E pur și simplu relaxant.

9. Ce ar trebui să vizităm dacă ajungem acolo?

Neapărat Aulanko și Castelul Häme. Centrul orașului este iarăși o zonă micuță și liniștită, dar care se bucură de restaurante și cafenele de tot felul. Se mai organizează și câteva festivaluri drăguțe, cum ar fi Linna Jazz, în apropiere de Castelul Häme sau festivalul medieval, spre sfârșit de august.

10. Să sperăm că vom putea curând să călătorim cu toții, fără probleme. Și când va fi, dacă punem Finlanda pe listă, care ar fi cele mai frumoase 10 locuri în care trebuie să ajungem atunci când vom putea (re)vizita Finlanda?

Îmi este greu să aleg! Sunt atât de multe locuri incredibil de frumoase, încât nu pot să aleg doar 10. Dar acestea ar fi câteva din categoria must-visit:

În primul rând, Lapland. Cu cât mai în nord, cu atât mai bine. E ireal acolo, frumusețea fiordurilor te face să te simți atât de mic. Zona lacului Saimaa este iarăși superbă, are o istorie frumoasă. Koli și priveliștea sa impresionantă! În Finlanda sunt și peste 200.000 de insule, de aceea un arhipelag este neapărat de vizitat! Apoi mai este și Helsinki – cu toate că poate părea o capitală mică, are foarte multe atracții, pe care le poți vizita cu bicicleta, ca să vezi cât mai mult într-un timp limitat. Partea de vest a Finlandei ascunde multe bijuterii: orașele mici, cu atmosferă idilică și plaje nisipoase. Mai este și Porvoo, cu centrul său vechi, desprins parcă din povești…oh, sunt multe, multe! Noi am vizitat Finlanda de multe ori și tot avem impresia că am văzut doar o bucățică din țară.

Niina, în Lapland

Niina, mi-ai făcut poftă! Mulțumesc că ne-ai deschis ușa înspre lumea ta și a frumuseților din Finlanda.

Pe Niina o puteți găsi pe Blog | Instagram | .


Acest material face parte din seria de mini-interviuri SPOTLIGHT, o inițiativă CoverStories de a explora și descoperi oameni care ne inspiră și care ne poartă cu ei în călătoriile lor.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here