SPOTLIGHT: Monalogue și viața la țară, în Somerset

0
224
Timp de citire: 8 minute

Ramona Jones și blogul ei, Monalogue, reprezintă una dintre ferestrele virtuale pe care le deschid când mi se face dor de Anglia rurală. Și tot de aici îmi iau idei pentru-atunci-când-voi-călători, rețete care par-complicate-deși-nu-s, dar și inspirație pentru o viitoare grădină, oricând va fi să fie. Pentru mine și pentru voi, i-am scris Ramonei într-o după-amiază de duminică și am invitat-o la o întâlnire online, într-un interviu dintr-o serie nouă care să ne-aducă mai aproape de frumosul de lângă noi. Mi-a răspuns cu răbdare la fiecare întrebare, iar ce-a ieșit puteți citi mai jos.

1. În primul rând, cine este Ramona? Și de ce Monalogue?

Eu sunt Ramona (dar îmi poți spune Mona!), am 26 de ani și locuiesc într-o căsuță din Somerset alături de partenerul meu, Aaron și de cei doi câini ai noștri. Am început Monalogue pentru că ador să scriu povești lungi și, uneori, „subtitrări” emoționale vii, indiferent dacă le citește sau nu cineva. Așa că numele blogului a venit simplu, din combinația numelui meu cu dialogul – Mona + dialogue și a ieșit Monalogue, adică un dialog cu Mona. 

2. Ai un stil unic în care îți prezinți viața și tot ce ți se întâmplă. Ce elemente îl caracterizează și cum l-ai descrie în doar 5 cuvinte? Și, mai ales, de unde îți cumperi rochiile uimitoare pe care le porți?

Stilul meu în cinci cuvinte ar trebui să fie: vintage, floral, plutitor, patterned (cu model) și… de prerie. Toate rochiile mele sunt second-hand, de obicei din anii ’60  – ’70, când au existat resuscitări istorice în modă și multe rochii erau încă confecționate din materiale frumoase, de calitate și croite cu măiestrie. Este destul de greu să găsești un echivalent modern pentru oricare dintre ele. Eu le găsesc pe magazine precum eBay, Depop, chiar și pe Facebook marketplace sau în magazine caritabile și la târguri vintage.

3. Când ai început blogging-ul și canalele social media și ce motivație ai avut pentru a te apuca de ele?

Când am primit primul meu iPhone în 2010, m-am îndrăgostit de fotografie. Mi-am dorit un loc unde să-mi împărtășesc fotografiile cu oameni care ar fi putut împărtăși dragostea mea, mai degrabă decât să-mi bombardez familia și prietenii pe Facebook. Așa că am început un cont Instagram, pe care în câteva luni l-am curatoriat într-un stil care mă caracterizează: vintage și foarte floral. 

În doar un an de zile, până în 2011, dvenisem ceea ce am putea numi acum un influencer – aveam în jur de 50 – 100 k de followeri, iar în acel moment nu existau prea multe lucruri pe care le puteai face pe Instagram pentru publicitate. A fost un proiect pornit din pură pasiune, nu un job.

Câțiva ani mai târziu, am pierdut-o pe mama mea, deodată. Ca adolescentă în plină dezvoltare și cu această istorie dureroasă, aveam nevoie de ceva în care să mă arunc complet și total și unde să creez o realitate alternativă în care viața să fie perfectă și frumoasă… adică Instagram! Așa am început să un al doilea cont – Monalogue. Am început să public într-un mod mult mai organizat lucrurile din viața mea pe care le-am găsit frumoase și aspiraționale, iar contul a continuat să crească. Undeva, pe parcurs, Instagram a devenit o aplicație uriașă pe care toată lumea o folosea, iar brandurile s-au îmbarcat și ele la bord, iar datorită acestui context, am putut realiza și un venit prin munca mea. Șapte ani mai târziu, încă continuă să fie un profil puternic, cu o comunitate de peste 250 000 de oameni.

4. Vorbind de oameni și de numărul lor, în ce moment ai început să câștigi mii de followeri și cum te-ai simțit?

Pe primul meu cont creat în 2010, deoarece Instagram era foarte nou și foarte simplu, a fost foarte ușor să cresc un cont. Atât timp cât postai o fotografie oarecum artistică, aceasta ajungea pe o pagină populară și primeai în schimb în jur de 1000 de followeri. Așadar, nu s-a simțit atât de interesant pe cât te-ai aștepta – cred că primii 50 000 de fani s-au întâmplat în jumătate de an. Monalogue a fost destul de similar la început. De atunci însă, creșterea se întâmplă în valuri. Nu mai pot prezice multe despre ce se întâmplă cu aplicația, dar sunt aici să mă bucur de călătoria asta, în orice fel!

5. Ramona, cum se desfășoară o zi în universul tău? Ce îți place să faci și ce nu-ți place?

Cred că ceea ce oamenii nu își dau seama este că există o mulțime de chestiuni administrative în spatele faptului că ești influencer. Eu, de exemplu, petrec câteva ore în fiecare dimineață, făcând tot felul de lucruri care nu sunt deloc atrăgătoare precum e-mailuri, negocieri pe contracte, idei pentru pitch-uri, alergând după plăți, organizând taxe, editând conținut, programând conținut, scriind hashtag-uri, răspunzând la comentarii, comandând și planificând ținute, ș.a.m.d. Cam cele mai plictisitoare sarcini. 

Abia după ce lucrurile astea sunt bifate, îmi încep ziua creativă, care ar putea include călătoria într-un anume loc pentru a face fotografii sau chiar stilizarea unei fotografii acasă. Am un spreadsheet cu toate locurile mele preferate și cu cele mai bune perioade din an pentru a fotografia acolo și trebuie să planific sesiunile foto în jurul acestor prognoze meteo. 

Nu există două zile la fel, dar pentru asta e nevoie de multă planificare. Însă la orice lucrez, sunt întotdeauna concentrată și implicată acolo. Contul meu are cele mai bune performanțe atunci când fac povești constant, apoi până la 17:00 va trebui să postez și să răspund la comentarii timp de o oră. Inclusiv seara, „după muncă”, s-ar putea să mai fac povești și să folosesc aplicația în scop de lucru. Așadar, nu cred că munca se termină cu adevărat, deși încerc să-mi rezerv sâmbetele numai pentru mine.

6. „Life from our cottage in the English countryside” este manifestul tău. Dar care este partea ta preferată în ceea ce presupune să fii lifestyle influencer?

Am lucrat în câteva locuri înainte de a începe munca pe cont propriu și, prin comparație, îmi place să fiu propriul meu șef. M-am simțit destul de subestimată ca femeie introvertită într-un loc de muncă tradițional – mă simțeam de parcă cei care vorbeau cel mai tare (și implicit, aceștia erau bărbații) erau apreciați cel mai mult.

Ador spațiul virtual al influencerilor pentru că este atât de bine definit de femei și ne-a permis să redobândim succesul. Managerul meu este o femeie, majoritatea campaniilor sunt conduse de femei și de obicei sunt plătită bine ca femeie. În plus, mă simt în siguranță fizic la locul de muncă și sunt singura care decide modul în care îmi desfășor activitățile și business-ul.

CITEȘTE ȘI Interviu cu Diana Șerban: „E bine să vorbești doar de lucrurile pe care le-ai înțeles până la capăt”

7. Din punctul meu de vedere, ai reușit să creezi o imagine foarte artistică – poetică – de vis, care susține o viață idilică, la țară, în Anglia. Îți mărturisesc că mi-aș dori să mă mut chiar mâine în Somerset. Care crezi că sunt „cheile succesului” tău?

Oh, îți mulțumesc că spui asta! Cred că un mod minunat de a aborda Instagram este o abordare împărțită între a gândi artistic și strategic. Ajustez ceea ce creez pe baza performanțelor și a ceea ce oamenii își doresc să vadă. De asemenea, implic un pic de lucru în strategii precum listele de hashtag și orele de postare. Cred că este bine să analizezi mereu ce merge bine pe contul tău, dar și ce funcționează mai bine în aplicație. 

8. Ramona, știu că ai studiat Psihologia Experimentală. Cum te ajută studiile în activitatea ta de astăzi? Te-ai gândit vreodată să devii psiholog cu normă întreagă? 

Am iubit perioada petrecută în universitate, dar când am predat lucrarea de licență la sfârșitul studiilor am avut un sentiment atât de puternic de „Nu vreau să fac asta niciodată”. Deci, cel puțin pentru o perioadă, senzația mea este că nu, nu voi practica. Însă nu aș exclude scenariul pentru mai târziu în viață. După Instagram, dacă există un astfel de timp.

9. Să vorbim (și) despre familie. Despre Aaron, despre relația ta, despre munca voastră împreună, dar și despre Eppie și Silas.

Aaron și cu mine ne-am întâlnit când aveam 15 ani. Așa cum îți poți imagina, am crescut împreună și ne-am acomodat unul cu celălalt pe parcurs. Ca în orice relație puternică, nu a fost întotdeauna ușor.

Când mă uit în urmă, cred că este destul de uimitor că am reușit să avem o relație atât de puternică ca adolescenți, cu atâtea forțe care încearcă să te atragă spre atât de multe alte cărări. Dar am știut întotdeauna ce ne-am dorit. Prietenii și familia ne-au dat de multe ori sfaturi pe care nu ni le-am dorit de tipul „dar sunteți atât de tineri”, „o să-ți lipsească dacă nu te întâlnești cu alți oameni”, „îți lipsește dacă nu pleci de acasă pentru universitate” sau „trebuie să te distrezi acum cât ești tânăr”. Le-am răspuns politicos de fiecare dată că sfaturile lor nu sunt binevenite, deoarece Aaron și cu mine știam ce ne dorim. Ca societate, cu siguranță nu le oferim tinerilor suficient credit pentru ideile și nevoile lor. 

Și imediat ajungem și la copiii noștri adoptați. Pentru că amândoi iubim câinii, Eppie ni s-a alăturat când aveam 23 de ani, iar Silas face parte din familia noastră, de foarte puțin timp, chiar din acest an.

10. Aveți o casă superbă, o grădină de vis și o mașină decupată dintr-un film de epocă. Cum au ajuns la voi?

Cred că totul în viața noastră vine din dragul meu pentru nostalgii. Nu-mi plac în mod deosebit lucrurile moderne și am un sentiment de confort atunci când vine vorba de lucrurile mai vechi, fie că sunt case, grădini, mașini sau rochii. Toate lucrurile pe care le avem sunt elemente despre care am știut pe loc că ni se potrivesc când le-am văzut. Cred că aceasta devine o temă în acest interviu – sunt susținătoarea înfocată a instinctului – acelui sentiment dinăuntru care îți spune dacă-i bine sau nu, atunci când iau decizii.

11. Nu în ultimul rând, Ramona, te rog să împărtășești cu noi cele mai frumoase 10 locuri în care trebuie să ajungem atunci când vom putea (re)vizita Anglia.

Recomandările de mai jos sunt un amestec de grădini și zone mai mari, dar sunt unele dintre locurile mele preferate de vizitat, mai ales în sud. Așadar: Castle Combe, Wells, Lulworth Cove, Sissinghurst Gardens, Courts Gardens, Iford Manor, Hidcote Manor Gardens, St. Ives, Bibury, The New Forest.

Mulțumesc tare mult pentru aventura asta, Ramona și descoperiri frumoase în continuare!

Pe Ramona o puteți găsi pe Blog | Facebook | Instagram.

__________________________

Acest material face parte din seria de mini-interviuri SPOTLIGHT, o inițiativă CoverStories de a explora și descoperi oameni care ne inspiră și care ne poartă cu ei în călătoriile lor.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here