Timp de citire: 4 minute

„Putem să facem și înconjurul lumii căutând frumusețea, căci, dacă n-am adus-o cu noi, n-o vom găsi niciodată.” – Ralph Waldo Emerson

Artistă completă (pictor, sculptor, designer textil, designer de mobilă și interior, arhitect și dansator), dar și pionieră în domeniul artei abstracte și geometrice din secolul al XX-lea, Sophie Taeuber-Arp a îndrăznit fără limite. Și, tot ea a fost una dintre cele care au stat în fruntea noului curent al vremii – dadaismul -, printre nume celebre precum Piet Mondrian, Hugo Ball, Max Ernst, Kurt Schwitters și viitorul ei soț, Hans Arp. 

Cel mai frumos exemplu de măiestrie în diferite forme de artă

Așa cum scria Daniela AICISophie Taeuber-Arp este prima femeie artist căreia FREYWILLE îi aduce un omagiu printr-o colecție de bijuterii. Însă nu întâmplător. Vă povestesc.

După seria de colecții dedicate artiștilor precum Claude MonetGustav KlimtAlphonse MuchaHundertwasserVan Gogh și Paul Gauguin, FREYWILLE a lansat luna trecută o nouă colecție care omagiază creativitatea și spiritul artistei elvețiene Sophie Taeuber-Arp.

Multe dintre lucrările sale sunt expuse peste tot în lume, în cele mai renumite muzee, iar astăzi, Sophie Taeuber-Arp este considerată cea mai influentă artistă elvețiană din secolul al XX-lea (lucru confirmat de portretul ei tipărit pe bancnota valutară de 50 de franci elvețieni).

Un aspect foarte important în viața Sophiei a fost dansul și susținea în repetate rânduri sesiuni de dans la celebrul Zurich Café Dada (de unde și numele colecției DADA Dance).

Dadaiștii au fost extrem de inspirați de performanțele ei, iar colegi artiști precum Hans Richter au început să încorporeze mișcări de dans în propriile lor lucrări. Această manifestare de pură bucurie a vieții, mișcare și armonie este prezentă în toate lucrările lui Sophie Taeuber-Arp.

O inovație FREYWILLE

Pentru prima dată de la înființare, FREYWILLE a colaborat cu un artist independent pentru a crea o nouă colecție de bijuterii din aur și email. Inspirată de lucrarea lui Sophie Taeuber-Arp „Quatre espaces à cercles rouges roulants“ din 1932, echipa de design a dezvoltat o nouă colecție-omagiu de bijuterii FREYWILLE care reflectă intențiile originale ale artistei și care le-a „transferat” într-o colecție de bijuterii.

În premieră pentru bijutierii austrieci, designul abstract geometric al noilor bijuterii are două versiuni în culori diferite, de zi și pentru seară. Astfel, colecția în versiunea DAY reflectă intențiile de culoare originale ale lui Sophie Taeuber-Arp: verde smarald elegant, roșu vital și tonuri albastre rafinate – care, împreună cu aplicația tipică de tonuri aurii FREYWILLE, creează un design de bijuterii armonios.

În paralel, culorile alese pentru versiunea EVENING sunt destul de discrete – tonuri gri și pământii și umbre de albastru – care se amestecă și se potrivesc bine cu tonurile aurii tipice bijuteriilor FREYWILLE – creând o colecție elegantă și subtilă.

Chiar la timp pentru lansarea noii colecții, Kunstmuseum Basel prezintă o expoziție dedicată vastei opere a avangardistei Sophie Taeuber-Arp, doar pentru ca, mai târziu, această expoziție să se mute la Tate Modern din Londra și, în cele din urmă la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMa).

Misiunea frumuseții

A celebra lumea artei într-un singur mic obiect pe care să-l porți mereu cu tine și care să le povestească celorlalți un adevăr despre tine – iată misiunea pe care o reușește FREYWILLE să o facă de aproape un secol. 

Am mai spus, o repet, cred că bijuteriile sunt poate cele mai expresive accesorii care ne narează personalitatea. Închipuiți-vă că tot ce purtăm reprezintă o mini-pseudo-galerie de artă. O bijuterie devine o parte din intenție, un moment de contemplare, o declarație, o graniță fină între moștenire artistică și istorie. Și cred că Sophie Taeuber-Arp și-ar fi dorit exact asta: să păstrăm frumusețea ca misiune. Și s-o purtăm cu noi, în inimă, în gând, în faptă și, de ce nu, poate și la încheietura mâinii?

Voi ce bijuterii purtați, care e povestea lor?

***

Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 5 =