Sol și Suflet. Prima fermă regenerativă din România

0
210
Timp de citire: 2 minute

Scriam în toamnă despre sustenabilitate și despre acele lucruri pe care le putem face fiecare astfel încât să contribuim la un viitor verde, luminos și fără dezastre naturale. În cercetarea mea, am descoperit un documentar excelent pe Netflix, care se numește „Kiss The Ground” și pe care l-am recomandat multă vreme.

Încălzirea globală și schimbările climatice nu mai sunt o noutate, ba dimpotrivă, pare că pun lacăt pe un viitor destul de întunecat, dacă nu schimbăm nimic. Ei bine, în acest documentar se discută despre o soluție care contribuie la menținerea planetei un spațiu sănătos, și anume agricultura regenerativă.

Dincolo de faptul că oferă și o înțelegere a felului în care agricultura clasică poate să facă rău, aduce și multe exemple despre agricultura regenerativă care nu doar că a redus surplusul de carbon din aer, dar a acoperit cu vegetație locuri aproape deșertice (Africa fiind unul dintre ele).

Vestea cea mai bună este că România intră în rândul țărilor care adoptă o astfel de soluție, cu ajutorul primei ferme regenerative. Institutul de Cercetare în Permacultură din România și Kaufland România lansează proiectul Sol și Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Producție și Educație în Agricultură Regenerativă din România.

Aflată în localitatea Vlădeni din județul Dâmbovița, ferma cercetează și dezvoltă modelul de producție regenerativ, oferind programe de educație și formare profesională pentru fermierii aflați la început de drum, care vor să adopte acest tip de agricultură.

Sol și Suflet utilizează tehnici și strategii inovatoare de creștere a fertilității solului, maximizare a producției și creștere a eficienței muncii, cum ar fi cultivarea minimală și activarea microbiologiei solului, legumicultură biointensivă, keyline design, sau design de permacultură. Vor fi cultivate aproximativ două sute de soiuri de legume, verdețuri, plante aromatice și medicinale, produse crescute în sistem regenerativ organic, care vor fi disponible chiar din această primăvară.

De ce agricultura regenerativă e agricultura viitorului?

La nivel mondial, sistemul alimentar emite aproape 30% din gazele cu efect de seră din atmosferă, folosește 70% din resursele de apă potabilă ale lumii și cauzează 78% din poluarea și eutrofizarea apelor. Studiile arată că agricultura convențională are impact negativ asupra schimbărilor climatice, generează pierderea biodiversității, degradarea terenurilor și inechitatea socială.

În acest peisaj, agricultura regenerativă schimbă paradigma producției de hrană și propune soluții holistice care au un impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic și social: acordă o atenție sporită sănătății și fertilității solului, susține diversitatea speciilor, îmbunătățește calitatea vieții fermierilor și asigură bunăstarea animalelor. 

În România, lipsa programelor educaționale legate de agricultura regenerativă, precum și barierele legislative și birocratice de care se lovesc potențialii noi fermieri, pot fi remediate de ferme incubator ca Sol și Suflet, care au capacitatea de a susține o nouă generație de agricultori.

„Vrem să reinventăm modul în care se face agricultura, știm că este posibil să producem hrană sănătoasă, de calitate, și să generăm profit pentru fermieri în timp ce creștem continuu fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea, sechestrăm carbon atmosferic în sol și îmbunătățim calitatea vieții fermierilor.” declară Ionuț Bădică, Președinte ICPR.

Sol și Suflet va putea livra, chiar din această primăvară, primele produse crescute la fermă. Găsiți pe site-ul lor mai multe detalii legate de zonele din care vor prelua comenzi, dar și alte informații despre proiect și despre incubatorul pentru tineri fermieri.

Să fim bine!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here