Smart Indoor: 5 soluții pentru grădina bio din apartament

2
131
Timp de citire: 5 minute

Dear 22nd century, is everyone a farmer now?”

De curând am fost invitați la un prânz homemade, acasă la doi prieteni dragi. După formalități, igienizări și îmbrățișările corespunzătoare, ne-am cuibărit în bucătărie și ne-am lăsat răsfățați. „În salată am adăugat și puțin busuioc…din grădina proprie.” Zâmbete.

„În ceai am pus și puțină mentă…din grădina proprie”. Zâmbete.

„Acesta este busuiocul cu aromă de lămâie despre care vă povesteam. Gustați.” Iarăși zâmbete.

A fost delicios. Și prânzul, și ziua, și compania. În drum spre casă, am rămas cu gândul la grădina proprie de la etajul șase. Ce încântare și recunoștință poate aduce un fir de verde cultivat cu mâna ta, în ghiveciul ales de tine, răsădit poate cu migală și îngrijit cu atenție. Nici măcar nu este nevoie de mult ca să îți astâmperi pofta.

Cât am stat la țară, într-o Moldovă deloc potolită, vara erau nelipsite verdețurile și legumele proaspete. Îmi amintesc că finalul preparării borșului moldovenesc trebuia să fie glorios încheiat cu o mână de pătrunjel proaspăt, tocat și aruncat în ceaun. Mai târziu aveam să folosesc aceeași tactică pentru a mă asigura că rezultatul iese cel puțin la fel de bun ca al mamei. Ardeii proaspăt copți pe plită și amestecați cu sos de smântână rămân preferații mei, cu gust de copilărie. Sau mazărea pe care o culegeam dis-de-dimineață și pe care o alegeam cât mai repede pentru masa de prânz. Sau doar salata simplă dintr-o roșie mare și zemoasă. Nu mai derulez caseta amintirii fiindcă e posibil să nu mă opresc.

Stârnită de acest dor, dar și datorită grădinii din apartamentul prietenilor noștri, am deschis laptopul. Ce alte soluții mai există pentru o mini-grădină? Frumusețea stă și în posibilitatea de a ne adapta contextului, cu atât mai mult când locuim mai mult la oraș decât la sat, mai mult la bloc decât la casă. Iar dacă asta cere un smart gardening, atunci să analizăm opțiunile.

Am ales cinci variante de gadget-uri construite pentru a planta o mini-grădină în apartament sau în casă. Dispozitivele funcționează datorită unui sistem hidroponic. Acesta a fost construit chiar din secolul al 19-lea, iar printre primele utilizări s-a numărat asigurarea hranei soldaților americani din cel de-al Doilea Război Mondial (se spune și că hidroponia a fost inventată în era Babiloniană, preluată apoi de egipteni și evoluând până astăzi în forma unui gadget de indoor gardening). Avantajul acestuia îl reprezintă faptul că plantele pot crește fără a fi plantate într-un sol – ele fiind hrănite printr-o soluție nutritivă, dar și prin lumini speciale. Printre alte avantaje se menționează și lipsa dăunătorilor și a pesticidelor, o cantitate redusă de apă, plantele se dezvoltă mai repede, ocupă mai puțin spațiu.

Dar solul? Oamenii de știință au descoperit în 1930 că plantele au nevoie de foarte puțin pentru a crește: azot (sau nitrogen, al șaptele element din tabelul periodic, cu o importanță la fel de mare ca oxigenul pentru orice ființă vie), minerale, oxigen și o bază de care să-și prindă rădăcinile (rocă, vată minerală, fibră de cocos), dar și că multe din bolile asociate plantelor sunt cauzate de sol.

Mai departe, NASA a studiat intens această opțiune pentru a crea un sistem care să susțină viața pentru călătoriile de lungă durată pe Lună sau pe Marte. Într-un articol publicat pe site-ul NASA, în 2004, se vorbea despre agricultura viitorului, menționându-se studiul hidroponiei. Datorită acestor cercetări, în 2015, membrii echipajul expediției spațiale (printre care și astronautul Scott Kelly) au gustat, pentru prima dată, din verdețurile crescute în laboratorul de pe Stația Spațială Internațională.

Datorită cercetărilor făcute de NASA, ulterior au apărut gadget-uri care au preluat tehnologia îmbunătățită de aceste studii. Rotofarm folosește această tehnologie, peste care aplică un design simplu și minimalist. De asemenea, și Design Libero preia această tehnologie, pe care o transformă într-un design unic.

Așadar, acestea sunt cele 5 variante de grădini interioare pe care le puteți așeza în bucătărie, pe balcon sau chiar în sufragerie:

În regiunea Rhône-Alpes-Auvergne, în ultimii cinci ani, Veritable s-a ocupat de producerea in-house a variantei franceze de indoor garden. Sistemul de irigație este autonom timp de 3-4 săptămâni, iar lumina este programată pentru a se dezactiva după 16 ore, pentru a se adapta ciclului normal de zi. De asemenea, semințele pot oferi roade de la 4 până la 6 luni.

Compania pune și foarte mult preț pe economia locală, creând locuri de muncă, dar și pentru ecologic, reciclabil și biodegradabil.

Această variantă propune mai multe opțiuni, în funcție de nevoi. Designul este la fel de simplu, dar oferă diverse alte ajutoare: display, reminder pentru hrănire, wi-fi, compatibilitate pentru Alexa, ba chiar și un vacantion mode. De asemenea, există variante pentru a cultiva plante mai înalte, cum ar fi roșiile sau ardeii.

De origine estoniană, creatorul Click and Grow, Mattias Lepp, a studiat timp de 10 ani tehnologia pe care a folosit-o pentru acest gadget (inspirată și aceasta din rezultatele studiilor NASA), compania fiind fondată în 2009. Gadget-ul funcționează pe bază de capsule, care sunt udate și luminate constant, în mod automat, fără a fi nevoie de intervenție exterioară.

Mary is here. Cei de la Mary Agrotechnologies s-au ajutat de inteligența artificială pentru a include în această variantă senzori care lucrează și raportează constant nivelul de umiditate, de Ph sau de lumină (pentru a oferi plantei tot ce are nevoie). Mergând mai departe cu noutatea, ușile sunt construite din sticlă electro cromică sau sticlă inteligentă (iGlass). Acest tip de sticlă oferă flexibilitate și intimitate astfel încât, la o apăsare de buton, sticla devine opacă, ajutând planta să crească liniștită, fără a fi întreruptă de luminile artificiale (din timpul nopții). Nici exteriorul nu a fost uitat, căci Mary se poate integra în orice peisaj cu ajutorul luminilor exterioare și a designului transparent. Mary is here and Mary is awesome.

Varianta suedeză, creată de Ikea, a încântat multă lume. Cu toate că nu este ușor integrată la categoria gadgets (este vorba mai degrabă de un kit), VÄXER propune o variantă destul de ușoară pentru o grădină interioară, cu mult mai economă decât celelalte. Semințele sunt mai întâi germinate, ca mai apoi să fie mutate în ghivecele în care se vor și dezvolta ulterior, până la planta matură. Este nevoie de udare manuală (cu apă-îngrășământ), o dată la 10 zile.

Să ne bucurăm de verde!

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here