Vara nu reprezintă în mod tradițional doar perioada vacanțelor, ci și a unor sărbători religioase importante, unele dintre ele fiind strâns legate de ceremoniile antice dedicate solstițiului de vară. Astfel, chiar și străvechea sărbătoare locală a Sânzienelor (24 iunie) se încadrează în același registru al practicilor și credințelor asociate cu momentul solstițiului, având totodată și o simbolistică din sfera fertilității agrare.
Unele dintre obiceiurile de Sânziene, precum aprinsul rugului și dansul în jurul lui sau binecuvântarea grânelor, se regăsesc și în alte culturi (Suedia, Letonia, Danemarca, Estonia), ceea ce ne indică un filon comun al acestora, răspândit în întreg spațiul european încă din Antichitate. Ca și în alte cazuri, și acestei tradiții „păgâne” i-a fost suprapusă o sărbătoare creștină: nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, ambele celebrate în zilele noastre la aceeași dată. În cele ce urmează vom descoperi și alte festivități religioase care au loc vara și vom prezenta, succint, simbolistica acestora.
Pe 16 iunie, în fiecare an, credincioșii sikh comemorează moartea lui Guru Arjan Dev, torturat și ucis în 1606 din ordinele împăratului Jahangir. Cu ocazia acestei zile, sunt citite pasaje din cartea sfântă a sikhismului, „Sri Guru Granth Sahib” și sunt recitate imnuri în onoarea martirului Guru Arjan Dev. În cadrul procesiunii publice cu cartea sfântă, sunt împărțite dulciuri sau gustări participanților.
O altă comemorare are loc pe 9 iulie, una dintre cele mai importante sărbători pentru adepții Bahai, dedicată amintirii lui Siyyid ʻAlí Muhammad Shírází, cel supranumit Báb („poarta”), maestrul spiritual al lui Baháʼu’lláh, fondatorul mișcării Bahai. Báb, născut în secolul al XIX-lea în Iran, s-a autoproclamat „Mahdi”, figură mesianică a islamului șiit și a inițiat o reformă spirituală care l-a adus în atenția autorităților politice și religioase iraniene. În cele din urmă, Báb a fost arestat și ucis, iar rămășițele sale au ajuns în Haifa (Israel), acolo unde se află impresionantul sanctuar dedicat acestuia.
Comunitățile evereiești comemorează în fiecare vară distrugerea primului templu, din 585 î.Hr, și celui de-al doilea templu, din 70 d.Hr. Această sărbătoare de tristă amintire este numită „Tisha B’Av”, fiind totodată zi de post și singura zi din an în care nu se citește din Torah. În schimb, sunt rostite rugăciuni și elegii, iar în sinagogi se citește din cartea „Plângerilor lui Ieremia”.
Pe 15 august creștini catolici și ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Conform tradiției, Fecioara Maria și-ar fi petrecut ultimii ani din viață în Efes, având parte de un sfârșit miraculos: adormind, a fost ridicată cu trupul la ceruri. Amintind întrucâtva de ridicarea la ceruri a profetului Ilie sau a lui Enoh, acest fapt miraculos întregește, pentru catolici și ortodocși, portretul sfințeniei și purității Fecioarei Maria.
Text scris de Cristian Vechiu, cercetător în istoria religiilor și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține cursul online Introducere în Istoria Religiilor.