Albini Prassa și Tissot celebrează 100 de ani de la înființarea CFRNA, compania franco-română care a reușit înaintea tuturor să lege Europa prin cer, omagiindu-i povestea prin lansarea ediției limitate Tissot Heritage Navigator „Săgeata Orientului”.
Albini Prassa e o companie tânără, cu rădăcini în Elveția și România, care și-a început activitatea în România, în 2004 ca distribuitor de ceasuri elvețiene. I-am înțeles ADN-ul atunci când m-am întâlnit, într-un interviu, cu Ion Schiau, fondatorul companiei. Ion Schiau mi-a rămas de atunci în gând, ca ultima copertă pe care aveam s-o fac pentru Forbes Life, dar și pentru că e unul dintre oamenii pe care îi poți asculta fără întrerupere, care vorbește așezat, cu un discurs curat și idei bine argumentate.
Așa că, atunci când am primit vestea lansării unui astfel de proiect frumos care, pe deasupra, mai pune și în lumină o poveste puțin cunoscută, despre curaj, îndrăzneală și antreprenoriat românesc, nu aveam cum să nu scriu.
O poveste despre curaj, îndrăzneală și viziune
Pe scurt, „Săgeata Orientului” este o poveste care începe acum 100 de ani, când un grup de români și francezi vizionari au pus bazele primei companii aviatice comerciale din lume, intrând în competiție cu bine cunoscutul Orient Express la acea vreme, devenind astfel compania aeriană care a stat mai târziu la baza înființării companiilor moderne de aviație.
Albini Prassa este distribuitorul oficial al mărcii Tissot în România și de aici abia începe povestea colaborării dintre cele două companii. În urmă cu aproape un secol, Compania Franco-Română de Navigație Aeriană a dat în funcționare prima linie aeriană transcontinentală din lume destinată transportului comercial de marfă, poștă și pasageri între Paris și Constantinopol, cu escale în Strasbourg, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad și București. În amintirea acestor pionieri ai aviației comerciale, Albini Prassa lansează în premieră Tissot Heritage Navigator „Săgeata Orientului”, primul ceas care include Bucureștiul pe cadranul celor 24 de fusuri orare. Frumos, nu-i așa?

Ceasul curajului: Săgeata Orientului
Săgeata Orientului este un ceas produs în ediție limitată, ce include doar 444 de exemplare, fiecare dintre ele fiind numerotate individual de la 1 la 444. Cifra 444 reprezintă distanța medie pe calea aerului dintre Băneasa și San Stefano – aeroportul orașului Istanbul în acea perioadă și, totodată, și distanța dintre aeroportul Pancevo, din Belgrad, și cel din Băneasa.
Ceasul are un design clasic, atemporal, fiind însoțit de un certificat de cronometrie COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres). Livrat într-o cutie specială de colecție care conține o curea de schimb suplimentară, o poșetă de călătorie din piele, o lupă de ceasornicar, un certificat de ediție limitată și un șervețel din microfibră pentru întreținerea ceasului, Săgeata Orientului are toate șansele să devină etalon al orologeriei internaționale.
Detaliile unei ediții limitate
Un adevărat instrument pentru călători, datorită preciziei cronometrului automat, certificat oficial de COSC și a fusurilor orare multiple, Săgeata Orientului are carcasa decorată cu o ilustrație specială a „Fleche d’Orient”, un omagiu adus primei linii aeriene transcontinentale din lume, care leagă Parisul de București și Istanbul, la începutul anilor 1920.
Odată ce este setat în țara pe care o alegeți ca destinație, numerele de pe bezel indică fusul orar al ceasului. Cele trei orașe și fusurile orare respective sunt afișate, ca premieră mondială, pe cadranul acestei ediții limitate a Navigatorului. Ca un tribut suplimentar al acestei inițiative de pionierat, a fost creat secundarul roșu cu săgeata sa mare (Fleche), care oferă ceasului un aspect unic.
În plus, caracterul special este completat de gravura de pe spatele cadranului ce indică numele și numărul ediției limitate. Modelul Tissot Heritage Navigator „Fleche d’Orient / Săgeata Orientului” este livrat cu două brățări interschimbabile, ambele din piele de vițel, una neagră cu accente de cusături roșii, iar cealaltă, cu model clasic de crocodil. Ceasul vine însoțit și de o casetă de voiaj din piele care contine o lupă și un selvyt.
Pentru a completa această ediție limitată, ceasul vine însoțit de un cadou special: cartea „Săgeata Orientului – Pionierii Cerului” care prezintă istoria Companiei Franco-Română de Navigație Aeriană, a realizărilor ei fascinante și a curajoaselor spirite întreprinzătoare care s-au aflat în spatele acestei povești de succes.
Prin intermediul cărții, scrisă cu ocazia centenarului „Săgeata Orientului”, întreaga epopee a companiei este adusă la lumină cu sprijinul istoricului Dumitru Lăcătușu de la Centrul de Consultanță Istorică și al lui Ion Schiau, pasionat de orologerie și istorie.
„Povestea Companiei Franco-Română de Navigație Aeriană (CFRNA) este un episod extraordinar din istoria aviației române și franceze. Este o poveste despre curaj, despre îndrăzneală, despre viziune dar și despre ce putem realiza atunci când interesele se aliniază, culturile colaborează, iar piloți și oficiali francezi își dau mâna cu oameni de afaceri și oameni de stat români. E un capitol memorabil și realmente inspirațional al istoriei antreprenoriatului românesc, adesea trecut cu vederea, și asupra căruia poate tocmai din acest motiv mi-a făcut o extraordinar de mare plăcere să-mi îndrept atenția.” mărturisește istoricul Dumitru Lăcătușu.
Ion Schiau, s-a născut în România, dar a crescut în Elveția și, pe lângă că este unul dintre cei mai cerebrali oameni pe care i-am cunoscut, este fondatorul Albini Prassa și inițiatorul ideii noii ediții speciale Tissot.
E important de știut și că Albini Prassa nu este la primul astfel de proiect cu Tissot, lansând în urmă cu doi ani, o altă ediție specială, Tissot 1918-2018 România, o ediție aniversară a Marii Uniri, alături de alte două serii speciale dedicate rugby-ului românesc: „Stejarii” și „Stejarul de Aur”.
Despre ediția actuală, Ion Schiau spune că aceasta ocupă un loc special în sufletul său: „Săgeata Orientului e un proiect foarte drag mie pentru că are o încărcătură emoțională aparte. Este un episod mai puțin documentat din istoria aviației și antreprenoriatului românesc, care cred că chiar și acum, sau poate mai ales acum, 100 de ani mai târziu, inspiră prin îndrăzneala, curajul și viziunea celor care au stat la baza sa.”

O firmitură de istorie
Compania Franco-Română de Navigație Aeriană a luat naștere la 23 aprilie 1920 (ziua în care ortodocșii îl celebrează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, al cărui nume îl port și eu), dintr-o inițiativă coroborată a lui Aristide Blank, influent om de afaceri român și moștenitor al imperiului financiar Marmorosch-Blank, contelui Pierre Claret de Fleurieu, un tânăr aviator și erou francez de război, marelui diplomat român Nicolae Titulescu, și a generalului francez Maurice Duval.
Compania și-a trecut în palmares câteva reușite care au scris istorie, cum ar fi primul zbor de noapte intern și comercial din Franța și primul zbor de noapte internațional și comercial între Belgrad și București. A fost, totodată și prima linie aeriană transcontinentală din lume, destinată transportului comercial de marfă, poștă și pasageri.

unul dintre primele avioane din primul război adaptate de CFRNA, zbura la o viteza de 150km/h și doar 2 pasageri încăpeau în el.
În 1925 compania și-a schimbat numele în Compania Internațională de Navigație Aeriană, pentru ca, în 1933, să fie una dintre companiile care s-au aflat la originea înființării Air France. Compania franco-română a influențat industria și istoria aeronautică din România, începând chiar cu geneza societăților comerciale aeriene române care au apărut ulterior (SARTA, LARES, TARS și TAROM).

Mai multe detalii despre povestea Săgeții Orientului puteți găsi pe site-ul creat special cu ocazia Centenarului Companiei Franco-Române de Navigație Aeriană: www.sageataorientului.ro.
Ceasul în ediție limitată Tissot Heritage „Săgeata Orientului“ poate fi comandat de pe website-ul Albini Prassa, începând de ieri, 2 decembrie. Ceasul va fi disponibil și în anumite magazine partenere din rețeaua Tissot.
Să avem inspirație pentru lucruri frumoase!