Puțin și bun

1
869
Timp de citire: 5 minute

Trăim într-o lume aglomerată. Fugim dintr-o parte în alta pentru a face mai mult, a avea mai mult, dar parcă ne rămâne tot mai puțină bucurie. Oare e lumea cea care se învârte atât de repede sau totul e în mintea noastră?

Fotografii de Maria Bordeanu

„Puțin și bun” a fost prima lecție pe care am învățat-o de la bunica mea. Dacă aveam de ales dintr-o mare de jucării, alegeam una (cu greu), dar era aceea pe care mi-o doream cel mai mult. Și acum, privind retrospectiv, mă bucuram la maximum de ea, pentru că doar pe aceea o aveam. Mai târziu, când mergeam la biblioteca județeană, aveam voie să-mi aleg „doar trei cărți”. Și le alegeam pe cele pe care îmi doream să le citesc cât mai urgent. (În Piatra Neamț, pe vremea adolescenței mele erau doar vreo două librării și de obicei îmi cumpăram toate cărțile din banii de buzunar, așa că biblioteca era refugiul pentru noutăți.)

Pe acest „puțin și bun” l-am înțeles și mai târziu, când îmi alegeam o bijuterie sau o pereche de jeanși, când cumpăram bilete de tren sau de avion ori când aveam de ales un cadou. Și a fost o lecție pe care am aplicat-o și oamenilor din jur: puțini, dar buni. Cei mai buni.

Așa că (aproape) de fiecare dată când aleg ceva – un moment, o întâlnire, o carte, un buchet de lalele – aleg având în minte acest „puțin și bun”, esența a tot ceea ce avem nevoie ca să trăim frumos. Poate că de aceea văd în bijuteriile pe care le port, o poveste dincolo de care trăiesc. O poezie, un bijou du jourun manfest, un mesaj. Cred că doar alegând acest „puțin și bun” putem cu adevărat să lăsăm loc lucrurilor bune să ni se întâmple. Sau măcar un pic mai mult spațiu pentru a fi conștienți de ele.

Avem nevoie de puține lucruri pentru a fi fericiți.

Dar bune. Câteodată, avem nevoie doar de soare, de o după-amiază liberă și de-o carte, suficiente cât să ne hrănim timpul, sufletul și mintea. Alteori avem nevoie, poate, de un buchet de flori pe care să-l dăruim în schimbul unui zâmbet. Alteori, doar de liniște și de-o baie fierbinte. Sau poate dimpotrivă, de o noapte gălăgioasă, în mijlocul unei petreceri.

Dar, pentru fericire, avem nevoie cu adevărat, de puține lucruri. Dar frumoase. Însă „bune”, cum ar fi spus bunica mea. Nu avem nevoie de 5 ceasuri, pentru că avem o singură încheietură. Nu avem nevoie decât de un parfum care să spună povestea noastră și de o singură eșarfă de mătase pe care s-o legăm la gât. Putem citi o singură carte odată și putem purta, pe rând, o singură pereche de încălțări.

Dacă suntem conștienți de toate aceste lucruri și de faptul că fericirea vine din ceea ce faci și ceea ce ești, nu din ceea ce posezi, soarele s-ar putea să apară ceva mai des. Și poate mai strălucitor. Și poate că într-o zi nu vom avea nevoie decât de bijuteria noastră norocoasă, de o după-amiază mai liberă și de cartea aceea pentru care ne tot dorim să găsim timp.

Hommage à Alphonse Mucha

Cred că majoritatea dintre noi ne gândim la mintea noastră și la lume ca la două entități independente. Dar ce-ar fi dacă le-am privi împreună, ca un întreg și nu separat? Pare complicat și vă asigur că așa și este. Profesoara mea de mindfulness îmi repetă că atunci când „mintea se odihnește, lumea se odihnește și ea”. Exact această frază am descoperit-o acum puțină vreme în The Things You Can See Only When You Slow Down scrisă de Haemin Sunim, un profesor sud-coreean de budism.

E o carte pe care o recomand mult pentru că e despre frumusețea uitată a lucrurilor făcute în liniște și a momentelor de odihnă și de ne-alergătură. Și e cartea pe care o asociez cu ideea de „puțin și bun”, de liniște și de bucurie, în care a fost creată și colecția-omagiu inspirată de celebrul artist slav Alphonse Mucha, considerat Maestrul Art Nouveau al secolului XX. FREYWILLE, care a adus deja un omagiu artistului cu o colecție inspirată de actrița Sarah Bernard, reiterează succesul avut atunci, cu trei noi mini-colecții: POÉSIE D´ART, POÉSIE D´AMOUR și PASSION.

CITEȘTE ȘI Viața și misterele lui Alphonse Mucha: a vrut ca arta să ajungă și la cei care nu puteau să-și permită un tablou

Mai ales acum, că suntem în prag de primăvară, mi se pare important să privim lucrurile de care ne înconjurăm ca pe elemente de inspirație. Și cum Mucha a pictat forma feminină o bună parte din viața lui pentru că idealiza femeia, piesele colecției-omagiu pot fi una dintre cele mai inspirate alegeri pentru a oferi un cadou unei femei importante din viața voastră. Sau chiar vouă înșivă. 

Dintre cele trei mini-colecții, a mea preferată este POÉSIE D´AMOUR, prima colecție din aur roz, creată astfel pentru a sublinia aspectele feminine ale designului. Moderne și atemporale, toate piesele colecției creează un cadru perfect pentru evidențierea feminității, în compoziții perfect armonizate, indiferent că-i vorba de o eșarfă de mătase purtată în păr sau de o brățară care subliniază o încheietură fină.

Și încă ceva…

A fi înseamnă a iubi. Sau cel puțin aceasta este concluzia la care am ajuns eu. Deci pentru a fi mai bine, iubiți mai onest. Dăruiți mai sincer, fie că e vorba de timp, de o frezie, de o carte sau de o bijuterie. Știți: puțin și bun.

_______________________________________

Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here