Pasiunea, onestitatea și curiozitatea – ingredientele principale ale unei povești

2
740
Timp de citire: 7 minute

***Acest articol este scris la invitația Nespresso și face parte dintr-un proiect care explorează pasiunea pentru cafeaua de cea mai înaltă calitate și lucruri bune făcute responsabil.

De unde să-ncep? De unde începe o poveste? De unde începem noi? 

Nu mi-au ajuns niciodată cuvintele pe care le știam. Am inventat mereu cuvinte, de când mă știu. Încercam să dau o formă unei emoții pe care nu știam s-o definesc sau să găsesc o caracteristică a unei personalități care nu se găsea în spectrul celor pe care le cunoșteam. Țin minte că, în copilărie, începusem să-mi fac propriul dicționar de cuvinte – aveam să inventez o limbă nouă și tainică, de șoptit povești. N-am făcut-o, dar nu-i târziu.

Scrisul mi s-a părut mereu vindecător. Despre dimensiunile terapeutice ale scrisului se tot vorbește. Cred că, pentru mine, gândirea în scris e mai adâncă, mai liberă.

Scrisul e sondare, forjare, încrâncenare, travaliu, zbor, iubire. 

„Scrisul e o permanentă negociere cu lumea reală” scrie Adela Greceanu. Și, aș spune eu, scrisul e pasiune.

Anatomia unei povești 

Nu cred că mi-am propus vreodată să ajung jurnalist, deși am știut întotdeauna că-mi voi câștiga pâinea scriind. Sau punând cap la cap cuvinte și semne de punctuație care să fie de folos într-un fel. 

Am crescut sub îndemnul „dacă faci ceva, dăruiește-te cu totul” și, cum scrisul e una dintre cele mai egoiste acțiuni pe care le cunosc, nici nu aveam cum să nu mă dăruiesc cu tot ceea ce sunt. Iar pentru că gândurile mele fracturate nu-și găsesc locul în lume, dar și pentru că iubesc Oamenii și poveștile lor, am ajuns, treptat, treptat, să fiu culegătoare de lecții. Mi se pare că e un rost bun pentru o viață de unică folosință și o fac cu toată dragostea.

Cum scrii o poveste? 

Răspunsul scurt e „nu știu”. Răspunsul adevărat e „cu pasiune”. Celelalte răspunsuri sunt ample și au o gramatică proprie. Adevărul meu e că-mi aleg Oamenii, îi invit la o cafea și le cer voie să le înregistrez povestea.

Cum îmi aleg personajele? – a fost o întrebare pe care am primit-o de multe ori. Adevărul e că nu am un rețetar și că, după atâția ani de cules povești, îi simt. Într-un fel inexplicabil, mă las în baza unei intuiții pe care am încetat să mi-o traduc. Îi invit, ne întâlnim, ne așezăm și pentru o felie de timp, ne „acordăm” unul la celălalt. Și de-aici, lucrurile curg într-o potriveală frumoasă, pe care eu doar o așez în frază și-o dau mai departe. 

Există clișeul ăla celebru – care-mi place uneori – „Dacă faci ce-ți place nu trebuie să lucrezi nicio zi din viața ta” și la care mă gândesc după ce înțepenesc până seara târziu compilând la o poveste. Chiar cred că, dacă îți place ce faci, te dizolvi în munca ta, iar timpul trece imponderabil, cu altă textură pe lângă tine. 

Dar cum culeg povestea? 

Cu grijă, multă, multă grijă. Sub furnirul politeții, de cele mai multe ori, probăm densitatea tăcerii și roim la periferia unor valori similare. Apoi, o întrebare bună îl invită pe celălalt să-și spună povestea. Lucrurile încep să se apropie, să se scufunde, să iasă la iveală, în timp ce tu pui întrebări, iar celălalt se deschide ca un fluture în crisalidă.

Și așa se naște o întâlnire; cafeaua rămâne în cești tot mai puțină, reportofonul e singurul martor al momentului, în minte începe să se scrie deja povestea. Știu de fiecare dată cum încep și știu cum urmează să scriu șapoul, atunci când mă ridic și-mi iau la revedere. 

Pentru a culege o poveste într-un interviu, ai nevoie de o infinită delicatețe – „operezi” pe cord deschis cu emoțiile unui om, iar tu, ca jurnalist, conduci încotro virează povestea. A te întâlni cu ideile celuilalt e un privilegiu. Tu faci inventarul pieselor la finalul întâlnirii, tu alegi ce anume dai mai departe către cititor, tu ești pândit de gafe, tu semnezi. 

A scrie și a crea cu Pasiune

Pasiunea nu se poate mima. 

Practic, atunci când scrii povestea celuilalt, poate că nu predai cheile de la propria ta imaginație, dar predai cu totul cheia momentului din întâlnire – îl arăți lumii pe celălalt prin lentila prin care îl vezi tu – un dans la care, chiar dacă te împiedici, e important să fii atent la fiecare pas.

O poveste bună, atunci când o descoperi, e ca atunci când ești copil, ai primit o jucărie nouă și începi să-i explorezi fiecare bucată. Poate o descompui și o recompui. Poate o strici, dar se poate repara. 

„Poveștile mi-au dat un sentiment de continuitate și coerență” scrie Elif Shafak și eu subscriu acestui adevăr. Scrisul poate părea frivol, dar eu cred că-i necesar. Cred că un interviu poate fi un moment de antropolog amator, o înregistrare fină a unor valori ale timpului, o întreagă lume care implică o dispariție: îl citești pe celălalt pentru a te descoperi pe tine; îi citești provocările și fericirile și le descoperi pe ale tale; îi citești lecțiile și poate nu-i repeți greșelile. 

Cred foarte tare că toți cei care acceptă un interviu sunt foarte generoși că vor să-mpartă povestea lor, că au curajul să-și deschidă sufletul și mintea pentru a le pune într-o vitrină temporară, că lasă deschisă ușa pentru a vedea ce idei îi locuiesc și care pot fi banale, geniale sau caraghioase, dar la fel de importante. Iar eu, una, sunt obsedată de nuanțe.

Fiecare interviu e un exercițiu de vulnerabilitate: pentru mine și pentru cel din fața mea. Noi suntem expuși către ochii cititorilor, către judecata lor și către concluzii.

Am învățat – foarte greu și încă nu pe deplin – că suntem victime ale greșelii și orice poveste este failibilă. Fiecare interviu în sine e doar un decupaj: al momentului, al situației, al personajului. Dar, ca orice poveste, conține un miez de adevăr are cartografiază realitatea în care trăim. Iar asta mi se pare irepetabil, prețios și necesar. 

Grija, ca ingredient principal

Poate mai grăitor decât jurnalismul narativ, domeniul gastronomiei este un exemplu în ceea ce privește modul în care, prin atenția la cele mai mici detalii și dedicarea chef-ilor, ingrediente simple se pot transforma în preparate spectaculoase. În mod similar, sinergia dintre priceperea specialiștilor în cafea de la Nespresso și iscusința fermierilor de cafea din microfermele din Nicaragua a condus la obținerea unui nou sortiment deosebit, de care iubitorii cafelei Nespresso se pot bucura în confortul propriei case.

Master Origin Nicaragua La Cumplida Refinada este rezultatul pasiunii și curiozității Nespresso pentru a descoperi noi metode de procesare a cafelei, prin intermediul cărora boabele de cafea dezvăluie un profil aromatic surprinzător. Noul sortiment, în ediție limitată, face parte din gama Master Origin, ce conține doar sortimente provenite dintr-o singură țară de origine și oferă tuturor celor pasionați de cafea ocazia de a descoperi gusturi și profiluri aromatice unice și extraordinare.

Nespresso Master Origin Nicaragua La Cumplida Refinada este obținută cu ajutorul metodei de procesare prin fermentație și reflectă deopotrivă măiestria fermierilor de cafea și a experților Nespresso ce au reușit să echilibreze timpul și temperatura de fermentație, astfel încât cireșele de cafea să dezvolte un profil aromatic intens.

Pasiunea dintr-o ceașcă de cafea

Datorită condițiilor climatice excepționale, fermele din Nicaragua sunt recunoscute pentru microloturile de cafea cultivate în cantități limitate de fermieri iscusiți. În căutarea ceștii de cafea perfecte, experții Nespresso au experimentat cu metoda de procesare a boabelor de cafea prin fermentație, o metodă ce a crescut în popularitate în ultimii ani. Aceasta permite boabelor de cafea să dezvolte arome surprinzătoare și un profil aromatic distinct. 

Iubitorii de cafea se pot aștepta la o experiență excepțională atunci când savurează noul sortiment Master Origin Nicaragua La Cumplida Refinada. Credeți-mă pe cuvânt, am una aproape, chiar în momentul când scriu aceste rânduri. Să vă explic. 

Boabele de cafea Arabica Marsellesa folosite pentru obținerea acest sortiment Nespresso provin dintr-o plantație situată la altitudini mari din munții din zona Matagalpa și sunt culese manual. Recoltarea cireșelor de cafea are loc la maturitate, când gustul dulceag al pulpei este perfect echilibrat. Odată culese, acestea sunt stropite cu drojdie naturală și lăsate la fermentat pentru 72 de ore. Drojdia este eliminată în procesul de înlăturare a pulpei cireșelor de cafea și prin prăjire, însă efectul ei asupra boabelor de cafea determină dezvoltarea unor arome naturale distincte, ce sunt relevate în timpul extracției.

#MadeWithCare

Deși soiul de cafea folosit este același ca pentru sortimentul Master Origin Nicaragua din gama permanentă, metoda de procesare face diferența între rezultatul final din ceașcă, cu totul diferit pentru fiecare sortiment. 

Rezultatul din ceașcă este o cafea cu un profil aromatic echilibrat, dar surprinzător, cu note aromatice dulci și fructate, de cireșe confiate și boabe de rodie. Explozia notelor aromatice fructate este resimțită datorită prăjirii în două etape a cafelei, ambele cu o intensitate mai ridicată, însă cu o durată scurtă, ce permite cafe­lei să dobândească puțină intensitate, în timp ce își păstrează aroma. 

Pentru a putea savura pe deplin acest sortiment, recomandarea experților Nespresso este să îl extrageți espresso (40 ml) și să vă bucurați de el simplu, fără a adăuga lapte sau zahăr.

N-aș vrea să trecem cu vederea nici peste componenta de sustenabilitate, căci sortimentul de cafea este obținut în mod sustenabil și vine ambalat în capsule realizate cu 80% aluminiu reciclat.

Ca parte a programului Nespresso AAA Sustainable Quality™, 20 de ferme din regiunea La Cumplida asigură cafeaua necesară pentru producerea acestui sortiment în ediție limitată. Colaborarea oferă oamenilor din regiune locuri de muncă și contribuie la bunăstarea comunităților de fermieri cât și la îmbunătățirea calității cafelei obținute, prin implementarea de practici de agricultură sustenabilă. De asemenea, Nespresso sprijină dezvoltarea fermelor și susține producția de cafea de cea mai înaltă calitate în această regiune prin plantarea a 100.000 de copaci, al căror rol este de a împiedica alunecările de teren și de a oferi umbra necesară dezvoltării plantelor de cafea.

Vă invit să descoperiți Master Origin Nicaragua La Cumplida Refinada, un exemplu al pasiunii și măiestriei experților în cafea de la Nespresso și a fermierilor de cafea din Nicaragua și să îl asortați oricărei activitate vă dăruiți. Bine de știut este că sortimentul este o ediție limitată și poate fi cumpărat din magazinele Nespresso din București și Cluj Napoca, dar și online, pe site-ul Nespresso.

P.S.: pentru reciclarea capsulelor de cafea, e suficient să le aduceți în magazine sau să optați pentru preluarea lor de către curier la orice comandă nouă de cafea făcută online.

Ce-am învățat eu despre mine culegând povești? Că bunicul meu avea dreptate când spunea că „noi începem odată cu pasiunea noastră pentru ceva”. Și că trăim cu adevărat, doar la umbra oamenilor și lucrurilor cărora ne predăm cu toată ființa noastră.

#Nespressomoments #madewithcare #storiesmadewithcare

2 Comentarii

  1. Îmi plac mult poveștile de culise, mi se pare că aduc oamenii mai aproape! De pus în ramă și: „noi începem odată cu pasiunea noastră pentru ceva”!

    P.S: abia aștept să încerc și noul sortiment. Mi-ai făcut poftă!

    • Aaah, ce mă bucur, Daniela! Mulțumesc tare și bine te-am găsit în tagma pasionaților 😉

      P.S.: ne găsim la o cafea, mai repede decât crezi 😉

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here