Pasiune și senzualitate într-o picătură: Red Shoes by Jacques Fath

1
77
Timp de citire: 6 minute

Căutăm pasiunea și îi oferim noi valențe odată cu trecerea timpului. Elementele ce definesc pasiunea evoluează odată cu noi, de la mic la mare, de la colectiv la individual. E o stare atât de personală, cu detalii ccare sunt, paradoxal, trăite la un nivel general, încât devine o stare urmărită și râvnită de însăși esența noastră. Pasiunea, așa cum spun poeții, rămâne o flacără mistuitoare ce ne topește și ne transformă sufletele.

Jacques Fath – Origini, modă și esențe fine

Jacques Fath, născut în Franța în 1912, își deschide primul atelier de modă la Paris, în 1937.  Tânărul designer își descoperă și cultivă pasiunea pentru frumos din tinerețe, devenind un nume important în lumea modei și, totodată o casă de parfumuri celebră, cu o istorie cel puțin la fel de captivantă ca cea a casei de parfumuri Isabey Paris.

Stilul său unic îi aduce succesul imediat, cucerindu-i rapid pe tinerii parizieni ce erau la modă în acea perioadă, iar creațiile sale devin din ce în ce mai solicitate de către membrii înaltei societăți. Hubert de GivenchyGuy Laroche și Valentino Garavani – toți au lucrat în atelierul său ca asistenți, urmând să își deschidă propriile case de modă. 

Saga parfumurilor începe cu lansarea lui Chasuble în 1945. Mai târziu, odată cu crearea parfumurilor Iris Gris și Green Water, în colaborare cu parfumierul Vincent Roubert, numele Jacques Fath devine o legendăîn universul parfumeriei mondiale. 

Fath’s Essentials Collection

Spiritul Jacques Fath Perfumes este încapsulat în prezent în Fath’s Essentials Collection, unde designul contemporan și notele emblematice cuceresc pe loc orice nas curios. Pentru a păstra chintesența stilului lui Jacques Fath: tinerețe, talent și „joie de vivre”, Rania Naim, directorul de artă al Jacques Fath Perfums a ales să colaboreze cu doi parfumieri talentați: Cécile Zarokian și Luca Maffei, pentru a crea și dezvolta Fath’s Essentials Collection. Colecția de parfumuri are trei capitole la care cei doi parfumieri au lucrat separat, fiecare creând o colecție de sine stătătoare, dar și împreună, lucrând la o serie de esențe ce  învăluie și trezesc senzații noi pasionaților de parfumuri de nișă. 

Prima parte a colecției lansată în 2015, este creată de Cecile Zarokian, cel care a reușit să reinterpreteze legendarul parfum GREEN WATER și a creat 3 parfumuri noi: BEL AMBRE, CURACAO BAY și VERS LE SUD.

A doua parte lansată în 2017 este creată de Luca Maffei și conține 4 parfumuri cu note captivant feminine, reprezentând un tribut pentru „la joie de vivre” (bucuria de a trăi) pe care Jacques Fath a inspirat-o: L’ORÉE DU BOIS, LES FRIVOLITÉS, LILAS EXQUIS și ROSSO EPICUREO.

Al treilea capitol este scris de ambii parfumieri, parfumurile fiind lansate în 2018. O variație a culorilor calde – verde, galben, roșu și galben-ambră (culoarea chihlimbarului) – dezvăluie patru parfumuri extraordinare: LE LODEN, RED SHOES, TEMPETE D’AUTOMNE și VELOURS BOISE. Bogate în ingrediente senzuale, acestea sunt inspirate din istoria personală a creatorului Jacques Fath.

Cécile Zarokian și Luca Maffei – parfumierii absoluți

Cécile Zarokian a absolvit ISIPCA (Institut Supérieur International du Parfum, de la cosmétique et de l’aromatique alimentaire) și s-a pregătit pentru 4 ani în cadrul Robertet Group (producător francez de parfumuri și arome, specializat în materii prime naturale, fondat în 1850) mai întăi la Grasse și după aceea la Paris. Era încă în cadrul stagiului de pregătire atunci când a creat primul său parfum, Amouage Epic Woman.

În 2011, Cécile și-a deschis propriul laborator la Paris, pentru a putea lucra ca parfumier independent. A creat peste 70 de parfumuri pentru diferite case de parfumuri de nișă precum: Jacques Fath, Jovoy Paris, Xerjoff, MDCI, Laboratorio Olfattivo sau Masque Fragranze.

În ceea ce privește colaborarea cu Jacques Fath Perfumes, Cécile Zarokian declară: „Am fost flatată și încântată că Maison Jacques Fath Perfumes mi-a propus proiectul de a reînnoi GREEN WATER, dar de asemenea am fost puțin neliniștită de ideea de a aborda reinterpretarea unei referințe în parfumerie.”

Luca Maffei este un tânăr parfumier italian independent, născut în Milano și care lucrează pentru propria companie – Atelier Fragranze Milano. 

A fost atras de esențele parfumate încă din copilărie, prima amintire olfactivă fiind parfumul mamei sale. Fiind fascinat de șarmul ingredientelor în stare naturală și misterioasa alchimie prin care acestea se combină, la vârsta de 22 de ani a descis să exploreze această lume unică a parfumului. A studiat la Grasse avându-l ca mentor pe Francoise Marin și și-a definitivat stadiul de pregătire cu Vincent Ricord la Epressions Parfumées. Deși este încă la începutul carierei de parfumier, a semnat deja peste 50 de creații pentru nume precum: Jacques Fath, Houbigant Paris, Perris Monte Carlo, Carthusia, Masque Milano, Pineider, Laboratorio Olfattivo. 

Rania Naim și Luca Maffei au lucrat împreună pentru a dezvolta o colecție de parfumuri ce reflectă armonia perfectă între esența parfumată, denumirea parfumului și culoarea aleasă cu grijă pentru fiecare aromă în parte. Luca a ales esențe naturale și ingrediente nobile pentru a da fiecărui parfum o nota distinctivă, în rezonantă cu numele ales.

Colaborarea cu Jacques Fath Perfumes, are pentru Luca Maffei o semnificație plină de simbolism și note istorice: Jacques Fath a fos mentorul creatorului de modă Valentino. Prin urmare sunt mândru de a reînnoi legătura cu trecutul: stilul franțuzesc, joie de vivre” cu know-how-ul italian.”

Red Shoes by Cécile Zarokian & Luca Maffei

„Când ai dubii, poartă roșu!” – Bill Blass

Este martie, luna închinată Femeii, continuarea firească după Luna Iubirii și notele care mi-au captat atenția și m-au cucerit pe loc sunt calde, pasionale, perfecte pentru starea pe care mi-o inspiră începutul noului anotimp. 

Red Shoes, lansat în 2018, este un parfum floral, lemnos cu efect ca de mătase, potrivit unui stil careilustrează feminitatea și senzualitatea. 

Note de vârf: Coacăze negre, Fructe roșii de pădure, Aldehide 

Note de mijloc: Absolut de trandafir Damascena, Mușcată, Ghimbir, Piper Roz

Note de bază: Patchouli, Cașmir, Mosc

Baletul Red Shoes (All she wants to do is dance) realizat după unul dintre basmele lui Hans Andersen, este numele unui film din 1948 lăudat de producătorii de film Brian de Palma și Martin Scorsese – pentru care Jacques Fath a creat fabulosul costum al primei balerine, Moira Schearer. 

Mai târziu, în 1950, Fath a creat pentru colecția de toamnă o rochie roșie somptuoasă, de mătase, cu același nume ca cel purtat de către modelul Bettina. 

„Scopul a fost să creez un parfum care să se potrivească cu rochia elegantă și îndrăzneață creată de Jacques Fath, cu o tăietură opulentă, ilustrând feminitatea, senzualitatea și senzația atingerii de mătase.” Cecile Zarokian

1948: Scottish ballerina Moira Shearer plays dancer Victoria Page in the classic film ‘The Red Shoes’, directed by Michael Powell and Emeric Pressburger for GFD/The Archers. (Photo by Baron/Getty Images)

Parfumul face parte din capitolul scris în tandem de cei doi parfumieri, o esență ce nu trebuie să lipsească din garderoba unei femei la fel ca și perechea de pantofi roșii, care dă și numele flamboiantului parfum. 

Red Shoes e un parfum seducător, floral, intens, cu note lemnoase ce te învăluie de la prima pulverizare și care continuă frumos feminitatea și senzualitatea celei care îl poartă. O deschidere sclipitoare cu note aldehidice, coacăze negre și fructe roșii de pădure adaugă căldură primei senzații oferite, una de prospețime. 

Ghimbirul și piperul roz recrează culorile reci/metalice ale rochiei din mătase și satin. Absolutul din trandafir de Damasc are o variație bogată, de miere, subliniind puterea notei de Patchouli și oferind un silaj de lungă durată. Notele evoluează, devenind calde și învăluie pe tot parcursul zilei, o prezență remarcată de către cei din jur.

Pe toate cele 12 parfumuri care compun odiseea Fath’s Essentials Collection le puteți găsi în magazinele Elysee pentru a le testa și a vă delecta simțurile.

1 Comentariu

  1. Oh, ce călătorie! Eu sunt absolut fascinată de LES FRIVOLITÉS – mi se pare că exact așa miroase catifeaua de mătase, dar și de LILAS EXQUIS – care seamănă cu un sfârșit de primăvară leneșă de care nu-mi vine să mă mai dezic.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here