Parfumul unei întâlniri – Prends-moi Isabey Paris

0
Timp de citire: 5 minute

„Spune-mi, dacă te-aș prinde-ntr-o zi

și ți-aș săruta talpa piciorului, 

nu-i așa că ai șchiopăta puțin, după aceea,

de teamă să nu-mi strivești sărutul?” 

Nichita Stănescu, Poem   

Un parfum trebuie să fie mai mult decât o imagine sau un concept, trebuie să fie o operă de artă, o creație născută din excelență, cu propria poveste.” Este filosofia Isabey Paris, una dintre cele mai celebre case de parfumuri din întreaga lume.

The Roaring 20’s 

În 1924, în Parisul efervescent, capitala artelor, a literaturii, a bunului gust, dar și a petrecerilor fastuoase, a eleganței, locul în care se dansează Charleston până la epuizare, se ascultă jazz și se cedează în fațafarmecelor balerinelor din Ballets Russes, faimoasa companie de operă și de balet creată în 1907 de către Serge Diaghilev.

Închipuiți-vă Parisul anilor ‘20 cu tot ce are el mai strălucitor: luminile din Montmartre, legendarul Casino de Paris, însuflețit de Mistinguett; șampania care curge în fiecare noapte; mișcările seducătoare a lui Josephine Baker.

Toate aceste elemente și motive de sărbătoare dezinhibate ale tumultuoșilor ani ‘20 au ajutat la trasarea unui voal asupra atrocităților și absurdităților din Marele Război, în timp ce parizienii își propuneau să-șitrăiască viața la o sută de mile pe oră pentru a recupera timpul pierdut.

Ca răspuns la așteptările unei noi generații de scriitori, muzicieni și artiști, André Breton a scandalizat societatea pariziană cu Manifestul său suprarealist. Femeile renunță la greutatea convențiilor din secolul al XIX-lea pentru a se transforma în „flapper girls”, cu modernitatea și rafinamentul drept noul lor motto. 

Într-un astfel de univers, moda și parfumurile se contopesc într-un nou limbaj estetic care vizează exclusiv seducția. Femeia modernă își scurtează părul, fumează țigări lungi și expiră nori de tutun Virginia, conducemașini, își dă jos corsetele și se machiază cu mândrie. O viziune iconică le întruchipează perfect pe seducătoarea actriță Louise Brooks sau pe extravaganta pictoriță, Tamara de Lempicka.

Citește și Tamara de Lempicka: extravaganta artistă Art Deco a anilor 1920

Isabey – reclamă vintage (Sursa: Isabey)

Isabey – excelență, tradiție și exclusivism

În acest context înfloritor s-a născut saga parfumurilor Isabey care, prin excelența și creativitatea lor, urmau să-și lase amprenta asupra parfumeriei franceze: o nouă parfumerie care se confrunta acum nu numai cu provocări estetice și industriale noi, ci și cu ridicarea la o ștafetă mai înaltă a paletei olfactive disponibile parfumierilor care combinau materii prime naturale cu uleiuri sintetice.

Fondatorul Casei Isabey a fost Baronul Henri James de Rothschild, descendent al ramurii engleze a ilustrei familii, un filantrop, medic și dramaturg, pasionat de munca lui Pierre și Marie Curie, ale căror cercetări le-a sponsorizat. 

Conștient de potențialul comercial al sectorului parfumeriei de lux, aflat în continuă creștere, Henri James de Rothschild a înțeles că parfumul era french art de vivre care putea fi exportată în întreaga lume. 

Cu sprijinul lui Rothschild a fost înființată Société Parisienne d’Essences Rares & de Parfums la 5 martie 1924, pentru a fi înregistrată la registrul de afaceri din Paris la 1 aprilie 1924. Isabey împrumută numele pictorului și miniaturistul francez omonim, Jean-Baptiste Isabey. Câteva dintre lucrările sale fuseseră achiziționate de Rothschild în secolul al XIX-lea și, cum brandul avea un nume cu o rezonanță frumoasă, crea parfumuri rafinate prezentate în sticle și cutii artistice, toate aceste elemente au fost motivul pentru a putea participa la mult așteptata Expoziție Internațională de Arte Decorative Moderne de la Paris, în aprilie 1925. 

Acolo, în cadrul Expoziției Internaționale de Arte Decorative de la Paris, noua companie ISABEY prezintă șase parfumuri create în 15 luni: Le Lys Noir, La Route d’Emeraude, L’Ambre de Carthage, Cyprus Celtic, Sir Gallahad și Jasmin of Isabey care captează atenția vizitatorelor elegante ale expoziției.Parfumuri amețitoare, sticle artistice și cutii-bijuterie fac obiectul laudelor tuturor, în vreme ce revistelecelebre ale vremii – Fémina și L’Illustration – spun mai departe povestea casei de parfumuri. Și astfel ia naștere o legendă. 

Esențele rafinate ale prezentului

Astăzi, la 100 de ani de la apariția casei Isabey, coordonatele precum luxul, exclusivismul, eleganța și tradiția s-au adaptat zilelor noastre și reprezintă chintesența casei de parfumuri Isabey.

Noile colecții sunt rezultatul colaborării dintre directorului de artă Rania Naim și a parfumierului Jean Jacques, în vreme ce parfumierul Luca Maffei a semnat cea mai recentă creație feminină a casei Isabey.(Luca Maffei e unul dintre nasurile noii generații pe care îl ador în multe creații, inclusiv în Lilas Exquis și Les Frivolites care aparțin casei Jacques Fath, dar și în This Is Not A Blue Bottle a brandului Histoires de Parfums).

Dacă, până acum, flacoanele elegante în stil art-deco ale parfumurilor Bleu de Chine și cutiile sofisticate ale esențelor Trésor Caché au fost combinate pentru a crea un design contemporan, astăzi, fiecare apă de parfum este prezentată într-un cutie încadrată cu o culoare corespunzătoare parfumului. Sticlele au aceeași formă de romb, păstrând decorul unic și distinctiv, în vreme ce o panglică din satin colorat înconjoară elegant capacul. 

Prends-moi. O întâlnire seducătoare

Un parfum e o poezie. 

Și ce parfum aș fi putut să aleg pentru Luna Iubirii decât unul fin, catifelat și seducător? 

Note de top: Bergamotă, Piper roz, Zmeură

Note de mijloc: Absolut de trandafir, Lipstick Roșu-satin, Absolut de tuberoză, Cardamon, Iris

Note de bază: Absolut de cacao, Lemn de santal, Ambră

Moștenirea bogată a casei Isabey, influențele art deco, esențele rare și ingredientele nobile sunt o sursă nesfârșită de inspirație. Povestea lui Isabey Paris, legendara Casa a parfumurilor, continuă: noile colectii sunt prezentate intr-un flacon și într-o cutie atemporale.

Când Isabey Paris a creat Prends-moi (într-o traducere aproximativă, „Ia-mă și du-mă”), cu o greșeală de scriere pe eticheta („Prends-Mois”) la începutul anilor 30, acesta a fost ultimul parfum creat pentru piața nord-americană, cu un design minimalist.

În anii ‘30 a fost o mișcare (poate prea) îndrăzneață ca un parfum sa fie numit Prends-moi, dar Isabey era o casă curajoasă, care își asuma, cu eleganță, astfel de riscuri. Și foarte bine a făcut, trecând testul timpului și relansându-se astăzi printre parfumurile iconice ale brandului Isabey Paris. 

Mai mult decât o simplă renaștere a parfumului, Prends-moi este o odă a iubirii și pasiunii. Acesta este motivul pentru care se folosește culoarea roșie puternică și emblematică, un simbol al dorinței.

Închipuiți-vă. 

Miezul nopții la Paris. Un bărbat și o femeie ce obișnuiau să se iubească cu pasiune, s-au întâlnit din nou, pe un pod. O dragoste carnală, unică, ce îi lasă fără simțuri. Rațiunea este spulberată. El își așază brațele în jurul ei și îi miroase parfumul. Buzele ei roșii șoptesc: „Prends Moi …” (Take me!)

Parfumul se deschide cu note picante de piper roșu, ce conduc către o inimă duală a parfumului, unde „un trandafir inocent întâlnește o tuberoză extrem de carnală”. Acordul de ruj roșu, satinat, devine iubitul interzis al pudrei de cacao, care se lasă sedusă în acest joc al iubirii.

Parfumierul Luca Maffei

De o tandrețe absolută, parfumul e un dans care se asortează extravaganțelor frivole ale oricărei femei care iubește cu pasiune. Cu apetit pentru prezent, parfumierul Luca Maffei spune despre Prends-Moi: „Pentru această creație m-am inspirat din ultimul moment dinaintea actului suprem al iubirii. Adrenalina, căldura pielii, un sărut pe gât, frisoane… Așa că am vrut să folosesc materii prime îndrăznețe și senzuale, care săredea un erotism voalat.”

Și cred că i-a reușit foarte bine. Voi ce părere aveți? 

À bientôt!

P.S.: puteți testa Prends Moi în exclusivitate în România, în magazinele Elysee.

Dacă v-a plăcut, puteți citi și:

Esențele fine ale lui CARINE ROITFELD

O călătorie olfactivă și 8 „Minuni de România”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × one =