Obiectul ca design și designul de obiect

0
101
Timp de citire: 2 minute

Îl întâlnim pretutindeni și este accesibil tuturor. îl folosim în fiecare zi a vieții noastre, de la periuța de dinți și telefon, autobuze și biciclete, până la tot ce ține de casă, școală și multe altele. Este vorba despe design.

Designul este despre inovație, tehnologie, creativitate și îndemânare și ne influențează viața în nenumarate moduri.

Design în Casa 

Casa a fost și este un loc într-o continuă schimbare. Este terenul preferat de joacă al arhitecțiilor, designerilor și producătorilor, locul unde aceștia și-au imaginat noi moduri de a trăi. În anii ’50, aceștia au visat la o casa complet automatizată, iar acest lucru se întâmplă în momentul acesta în casele noastre, unde adoptăm tot mai multe dispozitive ce pot fi controlate de la distanță. 

În vremea aceea, designeri precum Charles Eames au creat obiecte ce par actuale, Alfred Neweczerzal a creat curățătorul de legume, obiect pe care îl folosim în fiecare zi, fără conștientizăm că cineva a avut o gândire inovativă și neîngrădită.

Design la Birou

Ne petrecem o mare parte din viața la birou, printre obiecte de design pe care nu le observăm și fără de care nu avem idee cum ar fi fost viața, dacă cineva, într-o anumită perioadă de timp, nu și le-ar fi imaginat.

Cine nu a scris cu un pix Bic Cristal? Eu sigur am scris o mare parte din viața mea, de la gimnaziu și până în ziua de astăzi. A fost inventat în 1950, de către un tânăr jurnalist, Laslo Biro, care avea dificultăți în a scrie cu stiloul și a devenit, fără a-și propune, un obiect emblematic.   

Un alt obiect ce ne face viața mai ușoară și ne ajută să ne păstram unghiile intacte, este decapsatorul creat în 1958 de către Giorgio Balma și care este, fără îndoială, unul dintre cele mai admirate obiecte de design. 

Design în Transport

Astăzi, ni se pare normal să ne urcam într-un autoturism și să ajungem unde dorim, fără să analizăm modul în care a fost creat. Ce simbol mai bun pentru la dolce vita decât Vespa? Există în atenția publicului din 1940, s-au vândut peste un milion de exemplare în primii 10 ani de la lansare și rămâne cea mai râvnită, colecționată și customizată. La fiecare călătorie în Italia, admir frumoasele Vespa ce își asteaptă cuminți proprietarii și visez la o evadare cu apus de soare pe fundal, în stilul anilor 1953, ca în filmul Roman Holiday, cu Audrey Hepburn.

În 1954, Porsche a creat modelul 356 Speedster, din dorința de a face o mașină mai usoară, mai mică și dedicată vitezei. Pentru a avea costuri cât mai mici, Speedster-ul a fost deposedat de ornamente și de ferestre, o schimbare care a ajutat la sporirea look-ului simplificat al autoturismelor. 

Designul poate fi responsabil pentru îmbogățirea vieții noastre sau pentru a face bine în lume. Propunea mea este ca de mâine să ne uităm mai atenți în jurul nostru și să devenim mai curioși cu privire la obiectele ce ne înconjoară. 

Și scrieți-mi despre obiectele voastre preferate, poate reușim să adunăm o colecție frumoasă de istorii.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here