O călătorie olfactivă și 8 „Minuni de România”

0
278
Timp de citire: 7 minute

„Nu există eleganţă fără parfum. Este accesoriul nevăzut, sublim şi de neuitat. Îţi anunţă sosirea şi îţi prelungeşte prezenţa după ce ai plecat.” spunea acum peste 50 de ani, Coco Chanel. Parfumul rămâne și astăzi declarație, mesager, semnătură, amprentă  sau „memorie lichidă” cum spune scriitorul Octavian Sever Coifan.

Știți cum sunt momentele acelea când afli ceva și vrei să dai mai departe, să strigi în gura mare, să afle și să se bucure toată lumea? Momentul când descoperi ceva ce-ți poate influența starea, când întâlnești acel element head-turning pe care vrei să-l cunoască toți cei din apropierea ta? Așa m-am simțit eu toată săptămâna trecută, dar abia acum apuc să vă povestesc.

În interviul de luna trecută cu Cristina Balan, primeam promisiunea, undeva spre finalul întâlnirii, că urmează ca în decembrie să fim părtași la o surpriză de proporții. Ei bine, săptămâna trecută ELYSEE a lansat în premieră absolută un concept unic: 8 MINUNI de România. 8 parfumuri care vin să completeze linia RomanIA și care transpun pe note olfactive cele mai frumoase trăiri, simboluri și înțelesuri românești. 

Minuni de România

După doi ani de muncă susținută si de încercări nenumărate, acest proiect a prins viață și ajunge, în sfârșit, în sufletele iubitorilor de parfumuri de artă, de frumos. 

Și pentru că nimic nu a putut sta în calea visului echipei Elysee, această colecție de parfumuri este o premieră absolută atât prin anvergura ei, a elementelor de design, cât și prin prisma ingredientelor folosite. De exemplu, s-au folosit pentru prima oară, ingrediente românești precum Mâna Maicii Domnului, Regina Nopții, floarea de salcâm, lămâița sau rășina de brad care au fost încorporate de maeștri parfumieri francezi în formulele par- fumurilor. 

Ca să înțelegeți pe deplin frumusețea esențelor despre care vorbesc, e musai să mergeți și să e încercați pe propria voastră piele, pentru că fiecare dintre ele ascunde o întreagă simfonie de note, de trăiri și de simboluri. 

8 esențe. 8 cuvinte. 8 emoții.

Am ajuns acasă, m-am dezinfectat bine și m-am așezat să scriu, cu degetele încă tremurânde   de emoții, de nestare și de dorința de-a lăsa poveștile ascultate să se aștearnă pe hârtia digitală. 

Linia „MINUNI de România” vine în completarea conceptului RomanIA și transpune pe note olfactive cele mai frumoase trăiri, simboluri, înțelesuri și subînțelesuri românești. Aproape sau departe de România, nu ai cum să rămâi indiferent la frumusețea eterică a unui NOR seducător, la profunzimea unui DOR mistuitor, la HORA în care te prinzi și din care nu mai vrei să ieși.

Umbrele de AMURG te cheamă spre trăirea unui VIS românesc, autentic. Si când te trezești din vis, îți scalzi fața în ROUA proaspătă a dimineții si simți FIOR-ul unui nou început. Pe note de vată de zahăr și mere coapte, personajul emblematic al legendei românești DRACOOLA renunță la aura sumbră și ne șoptește din adâncul veacurilor: „History can be fun”! 

Pentru ca cele 8 Minuni să capete forma pe care o au astăzi, au fost compuse, făcute, testate 146 de formule diferite. Mai mult, 42 de oameni din Grasse, Paris și România au lucrat constant la acest proiect. Și pentru că nimic nu poate fi întâmplător, au fost selectate 8 creații ale unor pictori români contemporani pentru a sta la baza imaginii produselor (lucrări de artă expuse acum în Elysee Gallery).

Și dacă tot suntem la capitolul cifre impresionante, aflați că 72 de tipuri diferite de sticle au fost studiate dintre care s-a ales doar un model și 208 variante de design au fost create până s-a ajuns la forma actuală. 

Dar să vă povestesc. Sau, și mai bine, să vă invit într-o călătorie olfactivă. 

Ce-ați spune să începem cu o horă? 

HORA 

În parfumul acesta – unul dintre cele 3 care m-au cucerit de la prima mirosire – frunzele toamnei dansează nebune, în vârtejuri de aur. Un parfum voluptuos, ca o Ciuleandră dansată la sfârșit de vară, cu picioarele desculțe, Hora încapsulează perfect în mirosul său delicios, toată efervescența aceasta a brațelor care s-au căutat îndelung și care se împletesc în verigi ale bucuriei. Strugurii copți își desăvârșesc menirea striviți pe buzele învolburate într-un sărut mult așteptat. Umăr lângă umăr, într-un dans amețitor de frunze, fructe și simțăminte. HORA e una a iubirii… fără de început și fără de sfârșit. 

Categoria olfactivă: Floral fructat

Note de vârf: struguri copți, coacăze, prune coapte, cremă de zahăr ars

Note de mijloc: dalie albă, piersică, Mâna Maicii Domnului, tuberoză 

Note de bază: vanilie și miere sălbatică 

AMURG 

Și-uite așa om dansa până se topește ziua-n noapte, când văpăi de vânt și de aur topit cheamă mrejele nopții. AMURG e parfumul pe care l-am ales să-l țin aproape de mine când scriu, seara, cu gândurile leneșe și pofticioase după poezie. Amurg este, deloc întâmplător, și momentul meu preferat din zi; timpul în care mă adun acasă, mă așez, mă odihnesc, las inspirația să se așeze și muzica să-mi conducă degetele pe hârtie.

AMURG miroase a orizont, a lumină și-a întuneric deopotrivă. Un pumn de jăratec pe cer aprinde un vârtej de dorință și speranță. AMURG miroase și a regina-nopți, floarea copilăriei mele, dar și a plimbări târzii prin Cotroceni, unde crește în voie, pe garduri vii, floarea de Mâna Maicii Domnului.

Categoria olfactivă: Lemnos ambrat

Note de vârf: piper roz, zambilă, nectar de Mâna Maicii Domnului, miere de albine 

Note de mijloc: regina nopții, crin și flori de tei

Note de bază: rășină încălzită de soare, vanilie 

După ce se lasă seara, tot ce avem nevoie sunt fiorii.

FIOR 

Când ai folosit ultima oară acest cuvât pentru a descrie ce simți? Fior e una dintre esențele care te ademenește cu șoapte de iubire. Urme pe nisipul încins te îmbie să înfrunți răceala valurilor. Departe, o siluetă dansează pe ape ca o ispită din afara timpului. Atingerea unei mâini nevăzute te atrage spre fiorul unei noi aventuri pe care o prinzi în tine ca pe o rază de soare strivită între gene. Asta e starea Fior-ului, una atemporală, seducătoare, hedonistice.

Categorie olfactivă: Oriental lemnos

Note de vârf: frunze uscate de nuc, miere, zambilă

Note de mijloc: trandafir, piele, nectar de regina nopții 

Note de bază: rășină de pin și lemn ars de salcâm 

Și-apoi, când vine dimineața…

Citește și „Parfumul trebuie să fie coup de foudre”. Interviu cu Cristina Balan, fondatoarea Casei Elysee

ROUA 

ROUA e un parfum care m-a surprins. Miroase dulce, a început de zi, e un parfum cald și optimist și are ceva inocent și copilăros, ceva ce-mi aduce a naivitate frumoasă. Închipuie-ți mărgăritare de rouă care scaldă boabele de zmeură și afine. Scrutezi depărtările, respiri adânc și tot ce îți dorești este să sorbi strălucirea acestei dimineți cu miros de libertate, de prospețime, de lumină. ROUA de drum nou să-ți răcorească diminețile.

Categorie olfactivă: Oriental fructat

Note de vârf: afine, zmeură, garofiță sălbatică 

Note de mijloc: coacăze, căpșuni și floare de măceș 

Note de bază: vată de zahăr și afine 

Și când începe o nouă zi, de ce ți se face prima oară dor?

DOR 

DOR e cel de-al treilea parfum care m-a luat la dans și m-a învârtit într-o piruetă suavă. Dorul acesta miroase a verde, a îmbrățișare, a început leneș de vară, a gutui date-n pârg. A om bun și departe.

Nu știu a ce miroase dorul vostru, dar ăsta-i de purtat pe încheietura mâinii. Timpul a șters mirosul pașilor grăbiți spre un nou început. Închizi ochii și îți șoptește, te cheamă cu vorbe tandre, pentru că amintirea ta cea mai de preț este mereu acolo, în sufletul tău, pentru totdeauna. O sorbi, o simți, o trăiești, o seduci în fiece clipă, cu fiece respirație. Nu va exista uitare, pentru că porți în tine un dor nesfârșit. Căci, la urma urmei, fiecare iubire își are … DORUL ei păzitor.

Categorie olfactivă: Aromatic condimentat

Note de vârf: gutuie, lămâiță și floare de salcâm 

Note de mijloc: lavandă, alun și cimbru de Carpați

Note de bază: rășină de brad, mușchi de stejar și piele 

Și dacă privești în sus? 

NOR 

Nu m-aș fi așteptat ca un nor să miroasă așa. Și totuși, uite că se întâmplă: elegant, suav, fin, surprinzător și foarte… limpede. Nor e un parfum „albastru” și lesne de purtat oricând, de sine stătător sau împreună cu un alt strat de parfum, dacă preferi aromele acvatice.

Categorie: Marin eteric

Note de vârf: note marine, floare de cireș si lămâiță 

Note de mijloc: coacăze, trandafir, margarete și flori de iris 

Note de bază: mușchi de stejar, rășină de pin și zahăr ars 

Și dintre toate evadările care există, cum ar fi să miroși a… vis?

VIS 

Îmbrățișare caldă, șoapte suave, miresme fierbinți. Lumina lunii îmbracă totul în praf de stele. Îi simți atingerea, îi simți răsuflarea, așteptarea a luat sfârșit. Sunteți înlănțuiți într-un joc al șoaptelor, un joc al seducției, al bucuriei regăsirii. Timpul stă și el în loc, ca să trăiască această clipă magică… clipa evadării. 

Dar stai, VIS dulce, unde pleci? 

Categoria olfactivă: Chypre floral

Note de vârf: piper roz, ghiocei, trandafir, rășină de brad 

Note de mijloc: garofiță de mai, note de piele, violete 

Note de bază: mușchi de stejar și note animalice 

Și… dacă istoria poate să fie delicioasă? 

DRACOOLA 

Poate cea mai surprinzătoare esență pentru mine dintre toate cele 8 parfumuri lansate de ELYSEE, DraCOOLa e un festiv olfactiv, dulce, intens și jucăuș. E un parfum gurmand, care evocă culoarea roșie, merele coapte cu scorțișoară și așteptarea Sărbătorilor de iarnă.

Câteodată ușa grea a istoriei strivește legenda și înăbușă frumusețea autenticității. Simboluri grave pecetluiesc, uneori, personaje emblematice. Dar o adiere de bună dispoziție poate remodela chiar și conceptele adânc înțelenite. Și atunci, cu zâmbet larg, spunem cu nonșalanță: „History can be fun!” 

Categoria olfactivă: gurmand

Note de vârf: crăițe, zahăr, mere coapte și fructe de pădure

Note de mijloc: trandafir, bujor, piersică și nectar de mâna Maicii Domnului

Note de bază: mușchi de stejar și perle de rășină 

Mai mult de-atât, nu știu cum v-aș putea convinge să intrați într-un magazin Elyseé și să puneți pe piele o minune de România. 

Prețul unui parfum este 490LEI  și le puteți găsi în exclusivitate în magazinele Elyseé sau online.

Dacă v-a plăcut, puteți citi și:

Conexiunile dintre emoții și parfum

Experimente olfactive – despre procesul de „perfume layering”

În culisele atelierului vienez FREYWILLE – cum iau naștere bijuteriile cu pulbere de aur și email?

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here