Timp de citire: 9 minute

Perfecțiunea nu există, dar nevoia de a o atinge crește obsesiv. În digital, tenul perfect se poate numi „Instagram Face”. Sau mai rău, „Snapchat Dysmorphia”. Cea din urmă se manifestă printr-o nevoie exagerată de a edita propria imagine digitală. La extrem, în unele cazuri, femeile cer intervenții chirurgicale care să le corecteze fața și tenul astfel încât să semene cu varianta lor editată.

Dar un ten sănătos, fără imperfecțiuni, nu înseamnă filtre. Viața noastră, din fericire, e în mare parte și dincolo de ecran. Și atunci cum s-ar traduce un ten perfect? Ce înseamnă imperfecțiunile pielii și cum se pot trata acestea? Cum ne uităm la noi cu drag, și fără filtre?

Povestesc despre toate acestea cu Roxana Ciotîrnel, trainer și specialist Clinique. Printre altele, vei citi despre:

– ce sunt imperfecțiunile și câte variante pot să cuprindă

– care sunt așteptările realiste de la pielea noastră

– care este minimul de produse pe care să ne bazăm pentru o piele frumoasă și sănătoasă, fără imperfecțiuni

– cum le integrăm în rutina de zi cu zi

Roxana Ciotîrnel, trainer și specialist Clinique

ÎNȚELEGEREA IMPERFECȚIUNILOR ȘI CAUZA LOR

„În primul rând, imperfecțiunile pielii sunt foarte normale pentru o persoană care nu are un ritual de îngrijire adecvat sau un ritual de îngrijire consecvent. În acest caz, nu te vei bucura de același rezultat precum o persoană care își îngrijește tenul și dimineața, și seara.”, povestește Roxana.

Asta îmi amintește despre toate detaliile importante despre care am vorbit în capitolul despre Demachiere & Curățare. Și acolo Roxana puncta un lucru esențial:

„Este foarte important să alegem demachiantul și produsele de curățare în funcție de tipul nostru de ten. Dacă nu găsim un produs care să ne satisfacă nevoile speciale ale tenului nostru, atunci un produs universal, pentru toate tipurile de ten, este mai bun decât nici un produs.”

Dar un ritual de îngrijire sănătos nu înseamnă doar demachiere, curățare, exfoliere, hidratare. „Trebuie să știm că atâta timp cât nu-ți îngrijești pielea, pot apărea multe erupții la suprafața ei. Și aici mă refer la o îngrijire adecvată pentru tipul tău de ten și pentru nevoile pe care le ai. Nu discutăm acum despre alimentație și apă, dar ele sunt foarte conectate de felul în care arată pielea noastră.”

Despre tipurile de ten am povestit pe larg în materialul despre Hidratare. Acolo am punctat că avem nevoie de hidratare pentru a repara și a susține scutul natural de protecție a pielii în fața agenților externi (cum ar fi poluarea, temperaturile scăzute) sau interni, precum stresul. Dar am pus pe listă și felul în care putem identifica tipul de ten pe care îl avem. Altfel, produsele pe care le cumpărăm n-ar avea cum să funcționeze eficient pentru noi.

Așadar, am trecut de pasul de identificare a tipului de ten, am înțeles că în funcție de acesta îmi aleg produsele de demachiere, curățare și hidratare.

Mai departe, înțelegem un pic mai mult cum tratăm fiecare imperfecțiune în parte.

ERUPȚIILE

Roxana: Erupțiile sunt niște inflamații ale glandelor sebacee. Noi avem la suprafață ulei, apă și acel strat cornos care ne apără de factorii de mediu. Dacă nu curățăm pielea, acel sebum care iese la suprafața pielii ajunge să strângă foarte multe bacterii în jur. Atunci apare inflamația, care poate fi și roșie, poate să fie dureroasă, putem avea noduli sau pustule sau, pur și simplu, puncte negre.

Aici e bine de amintit și recomand, de multe ori, să evităm cosmetizarea acestor inflamații. Dacă avem peste 30 de ani, pielea se regenerează foarte greu și riscăm să rămânem cu pete pe față până la 1 an de zile sau chiar permanent.

Așadar, înainte să agresez un „prieten” care vrea să stea cu mine o săptămână, să mă gândesc foarte bine că s-ar putea să rămân cu o pată pe care nu aș mai avea cum să o curăț decât într-un cabinet dermatologic. Pot să contribui la diminuarea acelor pete și cu anumiți exfolianți – fie că sunt chimici sau mecanici.

Dar iar simt nevoia să ne întoarcem la îngrijirea consecventă și la importanța cunoașterii tipului de ten și a nevoilor personale.

De ce? Pentru că plecând de la nevoia pe care o am eu (poate mă preocupă erupțiile care se întâmplă o dată pe lună sau poate că sunt în permanență la suprafața tenului) și în funcție de tipul de ten, îmi voi alege întotdeauna un ritual potrivit, cu produse adecvate.

Aici iau în calcul și textura produsului pe care vreau să-l achiziționez pentru că textura cremei poate „mijloci” apariția pustulelor.

Asta pentru că textura tenului acceptă o anumită textură de cremă – ele trebuie să fie compatibile. De exemplu, dacă am un ten foarte gras și îi voi oferi o textură foarte grasă, foarte densă, aceasta poate să faciliteze apariția acelor inflamații la suprafața tenului. Fiindcă eu deja am un surplus de sebum la suprafața tenului, nu am nevoie de mai mult, ba mai degrabă de o cremă care să echilibreze acel surplus.

În general, un sistem de îngrijire corect este bazat pe o curățare foarte bună, adică să am porii curați, să nu fie plini de bacterii sau de sebum – spuneam că acesta mijlocește apariția anumitor inflamații.

De exemplu, de aceea apar punctele negre pentru că sebumul oxidează și se înnegrește. Depus strat după strat, apar punctele negre. Apoi, acestea se pot transforma în pustule, noduli și așa mai departe.

Îngrijirea nu înseamnă neapărat machiaj, trebuie să te simți bine pentru tine. Să te uiți în oglindă și să-ți spui ție, nimănui altcuiva, că ești frumoasă. Despre asta e vorba. Poți să fii frumoasă și la 60 ani, și la 40 de ani. Dar pentru a fi fericite cu noi trebuie să depunem un minim de efort.

pentru a fi fericite cu noi trebuie să depunem un minim de efort.

PETELE

Roxana: Petele pot fi numite imperfecțiuni, dar au un registru separat pentru că, în primul rând, au nevoie de exfoliere, de hidratare masivă, după care de SPF (dar de SPF avem nevoie toți dintre noi, inclusiv bebelușii).

Din păcate, cu ajutorul cremelor, nu putem să eradicăm complet o pată. De ce? Pentru că fiecare expunere la soare va închide și mai mult pata. Mă ajută un SPF la suprafața pielii, mă ajută produsele cu exfolianți. Pe cele din urmă să nu le folosim în exces pentru că avem nevoie și de factorul natural de protecție de la suprafața tenului. Dacă folosesc mulți exfolianți, acest factor nu mai are timp să se formeze.

Pentru că prin exfoliere, el rămâne nesigur cam 2-3 ore. Nu e la cote maxime. De aceea, se spune că e potrivit dacă facem o exfoliere, oricât de mică ar fi, să punem neapărat un SPF pentru a veni în completarea acestui factor de protecție natural.

În interviul despre 10 mituri despre piele, am povestit pe larg despre cum se formează petele de la soare. Dar și despre cum abordăm situația. Așa cum am mai spus, am nevoie de exfoliant, de hidratare și de SPF (chiar și la interior).

CEARCĂNELE

Roxana: Din păcate, te naști cu predispoziția de a moșteni cearcăne. Dacă vorbim despre cele normale, ele se închid la culoare în timp ce înaintăm în vârstă. Cremele nu au o influență foarte mare asupra acestei probleme. Ce e acolo de fapt? E un sânge oxidat, care trebuie tratat la un medic dermatolog specializat pentru așa ceva.

Cremele pot doar să diminueze, iar machiajul să neutralizeze – aici trebuie să fim atenți la nuanța pe care o alegem pentru anticearcăn.

să fim atenți la nuanța pe care o alegem pentru anticearcăn.”

Am văzut multă lume tentată să folosească o culoare foarte deschisă, alb – care nu face decât să scoată cearcănele și mai mult în evidență. Punem mai degrabă ceva de nuanța somonului, după care aplicăm fondul de ten dacă este construit și pentru zona ochilor, dacă nu, aplicăm un concealer în nuanța pielii.

Întâi neutralizăm, după care punem peste machiajul – fie concealer, fie fond de ten. Este important să știm asta fiindcă mulți au senzația că fondul de ten nu este bun fiindcă nu le acoperă cearcănele. Plus, în momentul în care se machiază, să aplicăm și în zona pleoapei mobile și a pleoapei fixe, ca să iasă culorile uniform.

Încă ceva, crema pentru ochi e foarte importantă. Pielea din jurul ochilor este de 10-12 ori mai subțire decât pielea tenului – ea nu are glande sebacee. De aceea, ridurile din jurul ochilor apar cel mai repede, iar pentru asta avem nevoie de creme special concepute pentru zona ochilor. Iarăși spun: nu contează brandul, contează să folosim un produs dedicat, potrivit și să-l aplicăm regulat.

„Pielea din jurul ochilor este de 10-12 ori mai subțire decât pielea tenului.”

PUNGILE

Roxana: În cazul acesta, acolo e o grăsime acumulată, care nu pot fi „vindecată” fără chirurgie. Există multe creme, mai ales cele hidratante care conțin ingredienți ce hidratează în profunzime, care ar putea ameliora. Dar dacă vorbim despre pungi mari, duble, doar chirurgical se poate îmbunătăți aspectul.

Cum ne cunoaștem măsura rochiei, așa avem nevoie să știm tipul de ten și nevoile pe care le avem. Îngrijirea trebuie văzută și în funcție de ritmul de viață – am tot spus asta. Dacă nu-mi place să folosesc multe produse, măcar să le folosim pe acelea esențiale care îmi pot oferi o piele sănătoasă. Un singur produs nu le va suplini și pe celelalte.

PRODUSELE ESENȚIALE

Roxana: O cremă nu poate curăța porii – nu îi decongestionează, nu eliberează tot sebumul de acolo pentru că nu are cum, nu asta este proprietatea unui creme. Ea poate să exfolieze foarte bine, dar din păcate, nu poate să curețe porii. De aceea, avem nevoie de un ritual completat de cel puțin 3 produse

1. Cel de curățare – și dimineața, și seara; este adevărat că pielea intră într-o fază de repaus pe timpul nopții, dar tot am sebum la suprafața tenului dimineața. De aceea, am nevoie de un săpun care să elibereze sebumul de la suprafața pielii – e ca un duș revigorant pentru piele. Aici putem alege săpunul anti-blemish care este un săpun-gel, conține și acid salicilic și curăță bine porii. Totul trebuie pregătit – exact ca în natură: cum pregătim cel mai fertil, udat și curățat sol pentru o plantă, așa să ne comportăm și cu tenul nostru.

2. Cel de exfoliere – acum depinde mult și de gradul de exfoliere de care am nevoie; cu cât pielea e mai sănătoasă și nu prezintă imperfecțiuni, cu atât produsul de exfoliere e mai light. Ajungem aici la Clarifying Lotion – mi se pare  că-ți schimbă viața, în sensul în care te simți bine și când îl foloseși, dar vezi și rezultatele pentru că el merge combinat cu orice cremă.

3. Cel de hidratare cu SPF – am nevoie la suprafața tenului de emolienți, de apă.

Recomand mereu măcar 3 produse, puse strategic, de unde să le poți folosi ușor. De exemplu, eu am toate cremele în noptieră pentru că acolo mi-e ușor să le folosesc, înainte să mă culc. Nu spun că e cea mai bună metodă, fiecare poate să o găsească pe cea potrivită, dar e important să le fac pentru a preveni imperfecțiunile.

Cred că cel mai important este să nu ajungem în punctul în care putem avea inflamații. Poate nu avem încă o cultură bine asimilată de a merge la medicul dermatolog.

Încă nu avem încredere pentru că avem senzația că medicul vrea să ne „vândă” un anumit brand, că el este plătit  de cineva să facă treaba aia – ceea ce nu este greșit sau asta nu înseamnă că produsele recomandate sunt de o calitate proastă. Absolut deloc.

Dacă nu avem încredere în medicul dermatolog, mergem la un specialist în magazin, noi am am povestit despre asta. Mergem la un specialist care lucrează pentru brandul Clinique (sau oricare altul). Dar și aici, fiecare dintre noi are discernământ și poate să aleagă, dar măcar să o facă alături de cineva care să-i arate o traiectorie care să i se potrivească: tipului de ten, nevoilor și stilului de viață.

Nu trebuie să fii forțat să folosești 4-5 produse – poate nu poți, nu vrei. Dar un minim de produse care să-ți ofere o piele sănătoasă și o frumusețe naturală, despre asta tot discutăm de atâtea luni.

Dacă vrei o piele frumoasă pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să ai grijă de ea. E un angajament pe termen lung. Perfecțiunea pe care o caută mulți consumatori nu e realistă. Așteaptă niște rezultate ca după o dietă minune, nu au cum să apară.

CARE SUNT AȘTEPTĂRILE REALISTE?

Roxana: 6 luni.

Dacă am o piele cu imperfecțiuni (pustule, pete, coșuri pe care le-am ucis, pete cauzate de soare), cam 6 luni de zile. Dacă nu, cu 3 produse de calitate, pot face o schimbare și în 2 săptămâni, însă nu radicală.

CE ÎNSEAMNĂ PENTRU TINE, ROXANA, UN TEN PERFECT?

Roxana: Pentru mine, perfecțiunea este să mă uit în oglindă și să fiu fericită, nu mulțumită. Să pot să zâmbesc când mă uit în oglindă. Nu mi-am spus vreodată că sunt urâtă – nu pentru că aș avea încredere în mine, ci pentru că mereu am avut o piele îngrijită – de 30 de ani fac asta.

Eu știam că o să vină ridurile. Nu mă sperie pentru că le cunosc. Dar nici mi-am dorit să trăiesc cu ele. Așa că am ales să fac niște lucruri ca să nu trăiesc cu ele. Depinde mult ce-ți dorești.

„Eu știam că o să vină ridurile. Nu mă sperie pentru că le cunosc. Dar nici mi-am dorit să trăiesc cu ele. Așa că am ales să fac niște lucruri ca să nu trăiesc cu ele.”

Roxana Ciotîrnel, trainer și specialist Clinique

Frumusețea naturală este forma pe care o ai când ești tânăr – când ai un ten sănătos – dar asta nu e posibil la 50 de ani. Tocmai de aceea eu încurajez cât mai multe femei, și bărbați, să folosească produse ca să-și mențină frumusețea naturală cât mai mult timp. Iar cremele ajută. Dacă lași să treacă deshidratarea de la sine, ea va trece, fiindcă e o stare a tenului, dar va lăsa niște urme, niște linii fine care se vor transforma în riduri adânci (uneori prematur).

Cam asta înseamnă pentru mine tenul perfect, să te simți bine când te uiți la tine. Să fii mulțumit de ce vezi, să ai încredere în tine ca să poți să fii tu.

Le-aș încuraja pe femei să nu mai fie leneșe pentru că îmi dau seama că ceea ce poate să pară un pic greu azi, le va face fericite pe termen îndelungat.

Iar eu aș mai completa cu un citat care mi-a rămas în minte zilele astea: „Este fericit omul care nu cunoaște un bine mai mare decât acela pe care și-l poate oferi singur.” (Seneca).

Să fiți bune și blânde cu voi, doamnelor!

***

Frumusețea este un indicator al prospețimii și al îngrijirii, care cântărește mult în felul în care ne percepem. Parteneriatul dintre CoverStories și Clinique vorbește despre îngrijirea pielii și despre hrănirea frumuseții naturale astfel încât: să nu mai acoperim, ci să punem în valoare; să nu mai risipim, ci să alegem conștient și sigur; să nu ne ferim, ci să ne afișăm asumat și cu drag de noi înșine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − nine =