Mică enciclopedie personală despre lumânările parfumate

1
1147
Timp de citire: 7 minute

O seară obișnuită de toamnă târzie. Îmi creez atmosfera potrivită și încep să aștern cuvinte despre un gând care se trezește de fiecare dată când vreau să mă relaxez – lumânările parfumate. 

Îmi plac și le folosesc aproape zilnic, cu gândul de a crea atmosferă și a mă relaxa după o zi lungă, termene limită, liste de „to do” și zgomot de fond. De puțină vreme a apărut și la noi conceptul nordicilor – Hygge și aici, lumânările joacă un rol extrem de important în arta daneză de a ne face viața mai frumoasă.

Lumina hygge

Hygge se pronunță „hoo-ga” și a fost desemnat unul dintre cuvintele anului 2016 de către Collins English Dictionary. Este un termen ce nu se poate traduce printr-un singur cuvânt, dar se referă la sentimentul de confort sau la modul în care ne putem face viața mai frumoasă.

Hygge este de fapt un concept cu vechime, prima apariţie ȋn textele daneze datând din secolul al XIX-lea, dar care a devenit faimos odată cu lansarea cărţilor precum „Mica enciclopedie Hygge: Rețeta daneză a fericirii” (The little book of hygge: the Danish way to live well) scrisă de Meik Wiking. Imediat după lansarea cărții, ideea stilului de viaţă hygge a devenit din ce în ce mai populară în întreaga lume şi adoptată cu uşurinţă de către cei care sunt ȋn căutarea a cât mai multor momente de relaxare şi detaşare.

Cu toate acestea, nu există o definiție pentru a explica cu exactitate acest concept. O plimbare prin pădure pe potecile pline de frunze colorate este un moment hygge, o ceașcă aburindă de ceai sau cafea acompaniată de sunete de jazz este un moment hygge, o carte bună savurată pe o bancă în parc este un alt un moment hygge. Lumina caldă a unei lumânări parfumate este hygge.

Lumânările, un adevărat simbol pentru conceptul hygge, transformă spațiul în care sunt aprinse, o metamorfoză rapidă, aducând cu sine nu doar arome și lumină, ci şi o ambianță relaxantă. De fapt, aici se produce magia. Lumina caldă emanată de lumânări ne face să ne simțim mai bine decât lumina artificială, de obicei prea rece şi puternică. În limba daneză, lumânările poartă numele de levende lys – care se poate traduce prin lumină vie. Când am găsit pentru prima dată această traducere mi s-a întipărit în minte și a rămas cu mine. Mi se pare una din cele mai speciale asocieri și cred că descrie în profunzime de ce lumânările sunt un antidot pentru lumina rece care ne înconjoară. Deși există varianta de lumină caldă pentru becurile electrice și de câțiva ani becurile smart își pot schimba culoarea cu ajutorul unei aplicații, nimic nu se compară cu lumina emanată de flacăra lumânărilor.

În cameră putem aprinde lumânările în grupuri de 3, 5 și am descoperit prin exercițiu (da, chiar și în realizarea atmosferei e necesar să exersăm) că dacă aprind mai multe grupuri de acest fel, pot citi cu ușurință și fără să mă doară ochii, aroma e mai intensă şi mă simt ca şi cum aș fi undeva, departe, ȋntr-o cabană la munte.

Danemarca este pe primul loc în lume, în ceea ce privește numărul de lumânări folosite pe cap de locuitor. Am auzit de multe ori conceptul de winter blues – starea de spirit se schimbă pe parcursul lunilor reci când nu mai avem parte de soare și căldura lui, iar seara, în jurul orei 17, deja e întuneric afară. Danezii au realizat că schimbarea perspectivei – folosirea lumânărilor pentru a crea atmosfera în casă face ca serile lungi să devină foarte plăcute. 

Dilema lumânărilor parfumate: parafină sau soia?

„Mai bine aprinzi o lumânare decât să blestemi întunericul.” Lao Tse

Sunt puține lucrurile care pot îmbunătăți atmosfera din casă așa cum o fac lumânările. Până de curând, nu dădeam prea multă importanţă de unde ȋmi iau lumânările, toate proveneau cam de peste tot și mă lăsam ghidată de parfum, fără a mă interesa prea mult ingredientele din care sunt făcute. Cu fiecare vizită prin magazinele care au ȋn ofertă şi astfel de produse, plecam de acolo cu cel puţin o nouă aromă – raport calitate-preţ foarte bun. Cel puțin așa ȋmi ziceam eu. 

Câteva căutări și branduri celebre mai târziu, (Byredo, Maison Francis Kurkdjian, Jo Malone, Nest Fragrances), am descoperit contrariul. Atunci când un subiect te preocupă, începi să înțelegi mai multe. Așa am descoperit lumânările din soia cu arome pe care nu le găseam de obicei prin altă parte, mixuri deosebite, ȋnsă mult mai scumpe decât cele din ceară de parafină. De aici întrebarea pe care o punem încontinuu, chiar de dinainte să știm ce e aceea o întrebare: DE CE?

Ei bine, zilnic folosim și avem parte de nenumărate arome peste tot pe unde mergem: lumânări parfumate, detergenți, soluții de curăţat și spray-uri parfumate. Întrebarea este: aceste arome artificiale sunt sigure pentru noi? Răspunsul e negativ. Nivelul crescut de astfel de substanțe ajung să facă ca aerul din casă să fie mai poluat decât cel de afară. Vestea bună este că dacă știm ce să căutăm și ce să evităm, există opțiuni sigure și non-toxice. 

Lumânările din comerț sunt de obicei făcute din ceară din parafină – extrasă din petrol, aceasta poate degaja un fum toxic în încăperi și poate dăuna sănătății. Ce alte opțiuni avem? Să ne interesăm ȋn primul rând despre compoziţia produselor pe care le cumpărăm şi folosim ȋn mod uzual. 

Pentru lumânări, primul și cel mai important ingredient folosit este CEARA. Ceara este un produs solid sintetic sau natural (de origine animală, vegetală sau minerală), insolubil în apă şi care se topeşte la temperaturi joase. Ceara folosită pentru lumânări poate fi de mai multe feluri: ceară de albine și ceară de soia. 

Ceara de albine se obține prin recoltarea și topirea fagurilor de albine – o resursă pe care o putem considera ca fiind rară. După ce este extrasă mierea, ceara se curăţă, se topeşte şi se purifică de orice reziduuri, pentru a fi apoi gata de folosit. Pentru a înmulți cantitatea disponibilă în mod natural, de cele mai multe ori se folosește în amestec cu parafină. Ceara de soia se obține din hidrogenarea uleiului vegetal obținut prin presarea la rece a boabelor de soia. Procesul de hidrogenare transformă acizii grași nesaturați ai uleiului de soia în acizi grași saturați, iar aceștia din urmă reprezintă ceara de soia, care este solidă la temperatura camerei.

Lumânările din ceară de soia captează foarte bine parfumul uleiurilor esențiale – dacă găsiți un producător care să folosească doar uleiuri esențiale, dorința de a crea atmosferă, se va transforma într-o adevărată ședință de aromaterapie. 

4 branduri românești de lumânări parfumate care-mi plac

Și cum sezonul rece se apropie, cel puțin în calendar, nu și în temperaturile de afară, am început să caut locuri de unde aș mai putea să îmi procur elementele esențiale pentru serile mele de relaxare. O să împărtășesc cu voi ce am descoperit, pentru că aceste lumânări din ceară de soia nu se găsesc pretutindeni, ci sunt făcute, de obicei, manual, în ateliere mici sau chiar acasă, de către pasionații de lumină și parfum. 

Darshop 

Darshop e un mic atelier din Pitești, unde Roxana toarnă lumânări din ceară de soia în serii mici și folosește recipiente noi sau reciclate. A lucrat la perfecționarea lumânărilor un an de zile pentru a găsi combinația perfectă de ingrediente care să asigure o ardere corespunzătoare și care să își mențină aroma pe toată durata arderii. Lumânările turnate de Roxana sunt împărțite în mai multe colecții, cu arome precum Momente, Iarna, Vase Cambridge, Luxury Jar, Colecția Vase Speciale și cele cu fitil de lemn care trosnesc ușor în timpul arderii – a must! Din Colecția Luxury Jar m-a ademenit cea care se numește sugestiv Praf de Zâne – are aromele structurate la fel ca cele ale unui parfum: note de vârf (pere, note dulci), note de miloc (vată pe băț, cireșe) și vanilie ca notă de bază – oh, sweet joy

Cup & Candle

Povestea Oanei și a lumânărilor ei a început prin a turna lumânări în recipiente vintage și s-a dezvoltat frumos în timp, acum fiind disponibile mai multe colecții cu arome gândite special pentru fiecare în parte: #GoodMood, #FlowerPower, #Memories #Cities. Dau din casă, dar trebuie s-o spun: a fost una din cele mai deosebite surprize și un cadou de suflet când am primit de la niște dragi colaboratori o lumânare cu parfum de Cluj. Cum miroase orașul Cluj? Cred că i se potrivește de minune aroma aleasă de Oana, în mod subiectiv cum zice și ea, dar foarte inspirat din punctul meu de vedere – are parfum de castane coapte & scorțișoară. Restul orașelor au arome la fel de seducătoare și vor trezi amintiri atunci când le veți aprinde.

Nohea

Cei de la Nohea au o gamă mai diversificată de produse aromatice: lumânări din ceară de soia, pastile parfumate, parfumuri și odorizante de cameră. Produsele sunt realizate local, cu ingrediente de calitate superioară. Uleiurile esențiale, cu efecte terapeutice dovedite, ajută la ameliorarea stresului, anxietății, favorizează relaxarea și concentrarea. Mai mult, în timpul arderii, lumânările naturale eliberează ioni negativi ce ajută la purificarea aerului din încăperi. Pe lista mea scurtă și-au făcut loc Arabian Midnight, cu tot romantismul Orientului care îți învăluie simțurile cu o pasiune sălbatică prin note exotice de iasomie, piele și cedru amestecate cu fum, trandafiri și patchouli, pe acorduri de labdanum, tonka, mosc și chihlimbar. 

FlairScent 

Andra e cea care a creat FlairScent din dorința de a sărbători micile plăceri ale vieții prin acest gest simplu de a aprinde o lumânare parfumată. Fiecare lumânare e turnată în recipiente deosebite, căutate în special prin magazinele de antichități și potrivite cu aromele lumânării. Sunt mai multe categorii, mi-a captat atenția colecția Bijuterii de casă – un element de decor deosebit pe lângă aromele delicioase. Și, da, m-a cucerit Ștrudel cu mere sau Ștrudelicios, – „ca o declarație de iubire păstrată pe un șervețel, aroma sa îmbină, în cantități alese cu grijă, acrișorul mărului și dulcele vaniliei. Cele două ingrediente sunt captate cu delicatețe de scorțișoară, care conduce dansul moleculelor către o stare de bine.” 

Sfaturi

Lumânările din ceară de soia vin și cu sfaturi în ceea ce privește utilizarea – sincer nu m-am gândit până să văd aceste recomandări la ei că ar exista nişte reguli referitoare la cum să folosești o lumânare parfumată.

O să ȋmpărtăşesc cu voi informaţiile pe care le-am găsit în cutie când am achiziționat prima lumânare din ceară de soia de la Cup & Candle – mie mi s-au părut super utile şi ţin cont de ele:

  • spre deosebire de alte tipuri de lumânări, cele din ceară de soia trebuie să ardă, la prima aprindere, cel puțin o oră (sau până când se topește ceara la toată suprafața lumânării) – toate sesiunile de ardere ce urmează celei dintâi păstrează urma lăsată;
  • este important să avem grijă ca fitilul lumânării să rămână la 4-5 mm – pentru a evita ca lumânarea să facă o flacără prea puternică sau să scoată fum;
  • nu tăiați fitilul mai mic de 4-5 mm – lumânarea nu va mai avea putere să ardă ceara 
  • o sesiune de ardere a unei lumânări poate dura până la 2-3 ore maxim. După aceea, stingeți lumânarea și o reaprindeți după ce ceara s-a solidificat;
  • după ardere, nu mutați recipientul – trebuie să rămână în același loc, până când devine solidă, pe o suprafață plană.  

Vă las să descoperiți și să vă lăsați tentați minunățiile parfumate și mă duc să aprind una din preferatele mele din colecția #GoodMood – aromă de potocală & ylang-ylang – perfectă pentru serile reci.

Și pentru că se apropie Sărbătorile, plec zilele acestea în căutarea unor lumânări cu aromă de brad, portocale și turtă dulce care vor păstra Sărbătoarea Crăciunului vie și parfumată.

1 Comentariu

  1. Mie mi-au placut cele de la kandels.co. Intradevar, sunt putin mai scumpe fata de ce ofera piata, dar miros demential si sunt destul de elegante. “Enjoy the little things” este preferata mea.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here