Manifest pentru personalitate

0
356
Timp de citire: 5 minute

Fotografii: Maria Bordeanu

Câteodată, de-a lungul vieții, avem tendința de a ne pierde în silueta celuilalt. Ne transparentizăm în lumina unor trenduri sau ne lăsăm „furați” de „ce se poartă”. Efervescența propriei personalități dispare și e înlocuită, treptat, de… cine știe ce?

Am rămas mult pe gânduri după ce am citit ce a scris Daniela aici despre cum viziunea lui Hundertwasser despre lume, artă și arhitectură ignoră obișnuitul. Cum ajungi la o astfel de viziune, fără compromis?

Zilele acestea urmez cursul despre creativitate și leadership cu Anna Wintour, celebrul redactor-șef al revistei Vogue și director creativ al Condé Nast și încerc să urmăresc firul roșu al cursului: acela de a-ți păstra viziunea clară și de a nu-ți pierde personalitatea, autenticitatea, vocea. 

Bijuteria ca manifest

Sunt puține lucruri pe care le consum de-a dreptul bulimic: cărți, cafea, ceai, parfumuri, călătorii și… bijuterii. Primul meu loc de muncă cu acte-n regulă a fost într-un atelier de bijuterie unde căutam subiecte și unghiuri de abordare pentru a scrie poveștile celor care ajungeau să caute verighete, inele de logodnă sau bijuterii sofisticate cu pietre prețioase. Nostalgia bijuteriilor a rămas cu mine. Am citit zeci de cărți și am răsfoit sute de cataloage despre perle și diamante, despre proprietățile aurului și despre platină, despre tipurile de monturi și despre caracteristicile smaraldelor, safirelor sau rubinelor. 

Am rămas aproape de zona bijuteriilor fine și în anii în care am scris pentru Forbes Life și întotdeauna am văzut bijuteria nu ca pe un accesoriu, ci ca pe un manifest al personalității celei sau celui care o poartă. Un inel discret cu un singur diamant va spune o cu totul altă poveste decât o colecție de brățări tennis atent asortate la încheietura mâinii stângi. 

Bijuteria ca inspirație

Sunt convinsă că printre micile rafinamente ale vieții noastre se numără și o piesă pe care timpul a investit-o cu o magie unică. Poate un pandantiv primit la absolvire, poate o verighetă a bunicii, poate prima pereche de cercei purtată de mama. Nu are importanță valoarea, cât amintirea care amprentează bijuteria. 

Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care îmi sunt aproape bijuteriile FREYWILLE. Pentru că poartă în ele esența unui artist, o secvență de viziune, o secundă de inspirație. Artiștii FREYWILLE, experți în arta emailării și în modelarea aurului, aleg întotdeauna cele mai prețioase materiale pentru a atinge idealul și a asigura longevitate, creând astfel piese care își păstrează în timp valoarea și compoziția artistică. 

Nu degeaba am ajuns la colecția care îl omagiază pe Friedensreich Hundertwasser (despre care, dacă mă întrebați, știe prea puțină lume). Inspirația și filosofia lui de geniu asupra spațiului sunt ascunse în fiecare piesă a colecțiilor care îl omagiază. 

Bijuteria ca gest

Dacă vorbim despre bijuterii ca gest, atunci e necesar să vorbim un pic despre istoria unui pictor. Friedensreich Hundertwasser s-a născut pe 15 Decembrie 1928 în Viena, sub numele de Friedrich Stowasser. A urmat Şcoala de Arte din Viena, dar după scurt timp s-a hotărât să călătorească şi a întrerupt studiile. După ce a vizitat Franţa, Maroc, Tunisia, Spania şi Italia s-a întors cu un nume nou: Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser (în engleză ‘Peace-Realm Rainy Day Darkly-Coloured Hundred-Water’), de unde și pseudonimul „Hundertwasser”.

Coordonatele din lucrările sale au același numitor comun: culori puternice, forme organice şi linii care nu sunt niciodată drepte sau abrupte. Hundertwasser n-a renunțat niciodată la personalitatea sa, chiar dacă i-ar fi fost mai comod să „fie ca toți ceilalți”. Ba mia mult, în anii ‘50 a început proiectarea clădirilor personalizate, cu etaje ondulate şi copaci care creșteau în camere. A dezvoltat forme noi asemenea casei spiralate, case care aveau o crăpătură în formă de ochi şi prin toate acestea a devenit un adept al clădirilor ecologice. Când s-a mutat în Noua Zeelandă, la începutul anilor ‘70, şi-a dat seama că visul său este să trăiască şi să lucreze în strânsă comuniune cu natura. 

Manifestarea ideilor şi idealurile lui Hunderwasser în picturile sale au inspirat artiştii FREYWILLE să-i dedice o colecţie specială, în onoarea elementelor sale caracteristice. Două dintre seturile sale au ca elemente comune imagini arhitecturale, culori aprinse şi forma sa favorită, spirala – reprezentând ciclul vieţii de la naştere şi până la moarte. Colecţia Hommage à Hundertwassercuprinde patru seturi: Spiral of Life – are ca elemente definitorii cercuri roșii, albastre şi verzi care nu se termină niciodată; 10002 Nights – e o simfonie sălbatică de minarete în culori fanteziste; Imperial – e inspirată de pictura „Irinaland über dem Balkan” cu simboluri culturate bogate, în timp ce Street Rivers – simbolizează un marș luminos şi fericit al caselor care i-au adus renumele.

Concluzia? Că indiferent de forma sau de caracteristicile lor, indiferent dacă sunt hipnotizante, cu rădăcini filosofice și inspirații ecologice, fine, elegante sau prețioase – bijuteriile sunt (și) gesturi. Și declarații și moșteniri artistice și accesorii pentru personalitate. Un alt fel de voce care imprimă celorlalți povestea celei sau celui care poartă bijuteria. Nu credeți? 

_______________________________

Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here