Timp de citire: 4 minute

Pentru Mai nu am planuri, doar libertăți. Mai e luna socului, a liliacului, a glicinei, a câmpurilor cu maci roșii, a picnicurilor spontane, a ieșirilor la cafea în miezul zilei, a cumpărăturilor impulsive de cărți. E luna în care bujorii sunt cele mai frumoase flori din lume și în care doar cititul în parc, sub un copac poate să fie cea mai frumoasă aventură dintr-o sâmbătă după-amiază. E ultima lună de primăvară și de stat cu nasul în vânt.

În mai, de cele mai multe ori, îmi vine să mă topesc în natură, să mă ascund într-o pădure, să-mi așez o pătură sub un copac și să fiu. Cred că e luna în care mă bucur cel mai mult de verdele primăverii și de toată viața care se agită în jur.

Cărți pentru Mai

Noi contra voastră – Fredrik Backman

Mi s-a făcut dor de scriitura simplă, dar energică a lui Backman, așa că am decis să continui saga din Björnstad. Și, până acum, nu m-a dezamăgit.

Simon – Narine Abgarian

Am savurat cu toate emoțiile Din cer au căzut trei mere (am scris AICI despre carte), așa că abia așteptam să descopăr încă o felie de univers armean, un vârtej de povești, în care duritatea vieții se îngemănează cu delicatețea iubirii, iar tragicul și sumbrul se întrețes cu umorul și exuberanța.

Trei ani de singurătate – Claire Alexander

Am auzit foarte multe lucruri frumoase despre cartea asta, cum că că ar fi un roman înduioșător, emoționant și neașteptat. Iar din marea de cărți cu care mă aprovizionezi în fiecare lună, pe asta mi-am pus-o aproape pentru că începe ca o promisiune: „Am șase minute să ajung pe jos la gară…”.

Filme pentru Mai

Oameni de treabă (Men of Deeds) – 2022 și Taximetriști – 2023, ambele pe Netflix, ambele românești, ambele pentru că mi-au fost recomandate din toate părțile. Iar dacă aveți poftă de o mini-serie inspirată după o poveste reală, Love & Death (pe HBO) este o alegere absolut „ucigătoare”.

Spectacole de Teatru și Muzică pentru Mai

Exil – TNB

Probabil unul dintre cele mai populare, comentate și apreciate spectacole de care am auzit vorbindu-se și pentru care am căutat bilete câteva luni bune. „Este o piesă mai degrabă despre un exil interior al personajelor, despre neputința de a fi liberi, de a se desprinde de trecut, de a-și descoperi și asuma identitatea, de a face cunoștință cu natura lor profundă, cu dorințele cele mai ascunse. Noi, în România, purtăm încă traumele educației care ni s-a dat la școală și în familie în perioada dictaturii. Este ceva ce se regăsește în toți oamenii care au trăit în dictaturi sau au fost crescuți de părinți care au trecut prin această experiență. Degeaba te naști într-o țară liberă dacă părinții tăi au trăit în frică.” – Alexandra Badea

Concert simfonic – Ateneu

Ori de câte ori aveți ocazia, nu uitați ca la începutul lunii să vă luați un bilet la Filarmonică. Este o experiență desăvârșită, mai ales dacă se întâmplă în prezența unor oameni fascinanți, a căror energie este de nedescris. Luna aceasta, în zile consecutive, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” cu Dirijor GABRIEL BEBEŞELEA și Solista ALEXANDRA DARIESCU promit un concert memorabil.

Muzee pentru Mai

Pentru că spuneam mai devreme că luna mai vine la pachet cu o poftă insațiabilă de grădini și natură, când să fie mai potrivită o vizită la Casa Memorială TUDOR ARGHEZI – MĂRŢIŞOR?

Sunt multe muzee cu grădini în București, și exact pe acelea mi-aș dori să le descopăr luna aceasta. Casa Memorială George și Agatha Bacovia este o micuță dovadă a vieții unuia dintre cei mai cunoscuți poeți români, iar grădina mai păstrează încă din florile puse de soția lui.

O altă opțiune minunată este și Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Minovici, cu o arhitectură impresionantă și demnă de vizitat și revizitat.

Alte idei de activități pentru Mai

 • un mic dejun cum nu se poate mai bun la DeSoi (Piața Sfântul Ștefan 8)
 • o plimbare prin Cotroceni
 • și, dacă tot sunteți prin zonă, o carte, o cafea și ceva dulce de la Petite Bouffe
 • o tură de lac, în Herăstrău
 • un picnic spontan cu o pătură și croissante, pe malul Lacului Titan
 • o sesiune de shopping la Ototo
 • o tură cu bicicletele, duminică dimineața, în Tineretului
 • o rețetă de desert fabulos (cum ar fi orice idee de la Andreea Mira)
 • adoptat de plante noi, la în showroom-ul Plant Up & Odyssee Candles (Strada Silvestru 63A)
 • o înghețată-tiramisu de la FRIDDI.

Vizionare, audiție, plimbare și lectură plăcută!

Să avem un Mai încântător!

1 COMMENT

 1. Am mai citit și diverse articole și am de gând să mă învârt pe aici de câteva ori pe lună ca să văd ce mai e pe undeva. Deci, uitați-vă și voi prin lista mea de citite pentru luna Mai și alegeți ceva care vi se potrivește. Petreceți frumos, cu rânduri mari de citit și cu aventuri minunate! Și nu uitați să zâmbiți alături de soarele care se arată din ce în ce mai des!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 7 =