Listă foarte personală: ce mi-aș lua de la Made in RO #14

1
578
Timp de citire: 6 minute

Se apropie Crăciunul și-i rost de târguri de design, de obiecte frumos create și împachetate în povești numai bune de dăruit. Și uite-așa am ajuns să fim parteneri alături de Made in RO, evenimentul conceput și curatoriat de platforma editorială Designist.ro, care susține și promovează designerii români de produs și industriile creative din România.

De reținut e că anul acesta Made in RO #14 se întâmplă pe 23 și 24 noiembrie și este cea mai mare ediție de până acum, reunind peste 110 designeri și branduri și aducând laolaltă pe cei mai talentați designeri români.

Unde se întâmplă toate astea vă veți fi întrebat? Ei bine, într-una dintre cele mai vibrante zone creative ale Bucureștiului, cartierul Timpuri Noi. Made in RO #14 are loc la Impact Hub, pe Splaiul Unirii nr. 165, Timpuri Noi Square, clădirea 2, etajul 1.

P.S.: ce urmează este o selecție personală și extrem de subiectivă, dar care sper să vă inspire și să vă convingă să ajungeți într-una din zile la târg. Vreau dpar să mai povestesc puțin despre secțiunile evenimentului, cele cu care v-ați obșnuit din anii trecuți: design de obiect, mobilier, accesorii home&deco, bijuterie, ceramică, corpuri de iluminat, jucării, design textil, decorațiuni, etc. și la care se adaugă: #CartierulFashion și #CartierulFood (care demonstrează că există branduri românești care își spun povestea nu doar prin gust și calitatea preparatelor, ci și prin branding, logo, designul recipientului, prezentare – package design rules!).

7 lucruri pe care aș vrea să le iau acasă de la Made in RO #14

1. O masă cu toată copilăria-n ea, de la Atelierul Mari și Mici

Închipuiți-vă o masă care se transformă în loc de jacă. Sau de studiu. Sau de lucru. O masă convertibilă, cu toată magia aceea comună colțurilor personale. Transformo are posibilitatea de a se ridica la perete pentru a face loc în cameră fără ca jucăriile, obiectele sau laptopul să trebuiască strânse. La fel de ușor se așază la loc iar joaca, activitățile sau munca la proiect pot continua de unde au fost întrerupte.

P.S.: Transformo Max e versiune de masă care aduce magia în lumea adulților. Adică poate fi deopotrivă și birou compact și funcțional care se strânge la perete cu tot cu laptop pentru a face loc în cameră, dar și spațiu de lucru profesional care te ajută să rămâi sănătos, alternând rapid și ușor poziția de muncă din așezat în picioare.

2. Cel puțin un GLŌM

Create din lemn găsit în pădurile sălbatice ale României, departe de orașe și drumuri știute, fără să fie tăiat din copaci vii, GLŌM este numele sub care se nasc aceste corpuri minunate de iluminat. GLŌM înseamnă spirite. Și ce e minunat, este că fiecare lampă este unicat. Designul ei urmărește linia naturală a lemnului, care a fost tăiat, curățat, finisat și tratat împotriva insectelor și a mucegaiului. Lămpile au cablu textil și becuri vintage, clasice sau led. Unele modele au picioare de alamă. Lumina ne influențează dispoziția și starea de spirit așa că misiunea lămpilor este de a crea o lumină subtilă și intimă sub care oricine să se poată simți ca acasă.

3. O lenjerie din in prespălat, de la Radual Home

Mi-aș cumpără și niște ore de somn, dar cum nu se prea poate, o serie de așternuturi de pat croite din țesături organice, într-un design minimalist, s-ar putea să fie soluția salvatoare. Într-o piață copleșita de materiale sintetice si textile pentru casa din zona fast-fashion, RADUAL HOME, vine să reinventeze bucuria somnului, într-un portofoliu de țesături minunate: bumbac organic, in prespalat, bumbac satinat și bumbac din in în combinație cu fire de cașmir, o inovație pe piața României, dar și la nivel mondial.

4. O sculptură cinetică de la Automatonia 

Proiectul Automatonia are la bază combinaţia dintre sculptura în lemn şi elemente mecanice de bază. Practic, fiecare sculptură luată separat reprezintă un proiect în sine, cu o idee proprie. Ideea pe care se sprijină acest concept este interacţiunea dintre obiect şi om. Aceste sculpturi se dezvăluie pe deplin privitorului doar dacă sunt puse în mişcare de către acesta. Majoritatea au o conotaţie comică care iese în evidenţă şi mai pregnant atunci când sunt puse în mişcare, de aceea utorului îi place să le spună „glume mecanice”. Pe lângă valenţele artistice, aceste sculpturi cinetice au menirea de a stârni curiozitatea. Îl fac pe privitor să îşi dorească să înţeleagă modul în care funcţionează, iar această dorinţă de a înţelege, le conferă nu numai un rol estetic ci şi unul educaţional. În concluzie, sculpturile sunt menite să descreţească şi să încreţească frunţi în acelaşi timp.

5. O vază sau un set de farfurii de la Poemi

POEMI creează obiecte funcționale din ceramică și porțelan, iar toate produsele sunt lucrate manual, din diferite tipuri de mase ceramice: porțelan, ceamică bej, ceramică roșie, ceramică neagră sau terracotta. Glazurile sunt ecologice, fără conținut de plumb, cu aspect mat sau lucios, simple sau cu efect.

6. O bijuterie de la UTOPIC by Mona Vulpoiu 

„Nothing ever disappears – it changes into something else.” Asta e filosofia artistei și faptul că viziunea artistică pune metamorfoza sub brandul de bijuterii. Bijuteriile astea sunt adevărate „universuri-accesoriu statement”, niște declarații de sine grăitoare asemenea unor momente suspendate în timp.

7. O poveste de la Ousiai Jewellery 

Și dacă tot suntem la capitolul bijuterii, cu ocazia acestui material, am aflat și de Ousiai. Numele pornește de la cuvântul „usia”, găsit în scrierile latine cu sensul de „substanță” sau „esență”, iar întregul concept este inspirat de procesul de distilare creativă prin înlăturarea oricărui fel de ornament ca surplus. Forme pline de forță brută, primară, universală, care devin obiecte de bijuterie. Ce motiv mai bun pentru o vizită la MADE in Ro #14?

Cine mai expune?

Exact 110 dintre cele mai valoroase proiecte de design și creativitate românească, atent selecționate în urma apelului de proiecte, ne dau întâlnire la cea mai mare ediție de până acum a evenimentului-concentrat fin de design contemporan. 

Printre ei, cei la care vă îndemn să ajungeți pentru voi sau pentru cei mai dragi ai voștri, sunt: Alexandra Nacu Jewelry, Alina Ceramics, Atelier Arboritm, By Anca Fetcu, Căsuța cu Cerdac, Ceramic Sparrow, Christine on the Clouds, Colors of Love, Corina Marină, Corina Mardari, Dan Ungureanu, Deep Design Concept, Design Neaoș, Doaga Studio, Eematico Toys, Eero Moss, Foldo, Gabriela Secarea, Garajul Galben, Greenarium, Gruni, I Wood Be, Izabela Măndoiu, Joined By Fire Studio, Kardelia, Lia Pfeiffer, Ludic, LushiLush, LUWA, Madam Mitza, Maria Filipescu, Meșteshukar ButiQ, MicaCera, Miklos Kata, Mimush, mokoFUN, Mormi, Most Precious, Otilia Flonta, Ovsatchel, PoPePi Studio, Pupăzan, Sacpartout, Shimo Store, The Black Sheep și !UZ3 Studio. Descoperiri cu folos să aveți.

Să auzim numai de bine și alegeri înțelepte să avem!

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here