Timp de citire: 4 minute

De mii de ani, oamenii au fost atrași în mod inexplicabil de misterul și frumusețea stelelor. Această fascinație s-a manifestat profund în cultura noastră, iar acest lucru poate fi observat începând cu poeziile pentru copii și continuând cu atracția pe care o exercită o serie de opere de artă. Cerul nopții este o sursă inepuizabilă de cunoștințe care poate fi folosită pentru a înțelege nu numai spațiul cosmic, ci și modul în care funcționăm noi.

De la Andromeda, Perseus și Cassiopeia, la Van Gogh

Se spune că regele Cepheus și regina Cassiopeia a Etiopiei au avut o fiică frumoasă pe nume Andromeda. Multă vreme, regina Cassiopeia, a cărei lăudăroșie nu cunoștea limite, susținea că fiica ei este mai frumoasă chiar și decât nimfele mării. Când au ajuns la urechile sale aceste vorbe, zeul mării, Poseidon, a amenințat că va dezlănțui un potop și un monstru în Etiopia. Pentru a salva regatul, Andromeda a fost sacrificată și legată de o stâncă pentru a fi devorată de monstru.

Perseus, care trecea trece întâmplător pe acolo, a fost captivat de frumusețea și fragilitatea tinerei și, în schimbul permisiunii părinților ei de a se căsători cu Andromeda, Perseus a ucis fiara și și-a revendicat cu bucurie mireasa. De aceea, Atena a plasat Andromeda pe cer, chiar lângă Perseu. Poseidon a așezat-o și pe Cassiopea în cer, pe tronul ei (constelația rămâne una dintre cele mai ușor de identificat), unde stă cu capul în jos jumătate din an, ca pedeapsă pentru păcatele ei. 

Iar aceasta este doar una dintre legendele care ne fascinează când vine vorba de stele. 

Vincent van Gogh – The Starry Night

Bine-cunoscuta pictură a lui Vincent van Gogh – The Starry Night (în olandeză De sterrennacht) fascinează încă de la apariția sa, din 1889 și ascunde încă multe semne de întrebare privitorilor ei. De o frumusețe copleșitoare, celebra pictură poartă mai multe mistere decât spune povestea oficială. 

„Noaptea înstelată” a fost pictată de Van Gogh în timp ce acesta căuta răgaz la azilul Saint-Paul din Saint-Rémy, în sudul Franței, în urma unei depresii care l-a afectat puternic. Pictura reflectă peisajul de la fereastra lui, dar și emoțiile pe care această vedere i le-a evocat.

Legenda lui Astraeus 

Surprinzător, când mă gândesc la o „noapte înstelată”, nu mă gândesc prima oară la Van Gogh. Una dintre primele legende pe care le asociez cu stelele de pe cerul nopții mă face să mă gândesc la Astraeus. Nu mai țin minte de unde am „cules” prima oară povestea asta, dar o știu de când eram copil și, deseori, credeam că printre stele locuiesc toți acei zei giganți despre care obișnuiam să citesc.

În mitologia greacă, Astraeus sau Astraios (în greaca veche: Ἀστραῖος înseamnă „înstelat”) a fost o zeitate astrologică. Unii îl asociază și cu vânturile, deoarece este părintele celor patru Anemoi (zeități ale vântului).

Se spune că Astraeus s-a căsătorit cu Eos, zeița zorilor și, împreună, la căderea nopții și la răsăritul zilei, au avut mulți copii asociați cu ceea ce se întâmplă pe cer în amurg. Cele mai cunoscute zeități sunt cei patru Anemoi („zei ai celor patru vânturi”): BoreasNotusEurus și Zephyrus, dar și cele cinci „Stele rătăcitoare”: Phainon (Saturn), Phaethon ( Jupiter), Pyroeis (Marte), Eosphoros/Hesperos (Venus) și Stilbon (Mercur). 

„Suntem praf de stele”

Însă, conexiunea noastră cu stele e mult mai profundă decât admirația. 

„Suntem praf de stele” nu e doar un citat celebru. E un adevăr susținut de oamenii de știință precum Dr. Ashley King: „Este 100% adevărat: aproape toate elementele din corpul uman au fost făcute dintr-o stea și multe au trecut prin mai multe supernove”

Neil deGrasse Tyson scris și el în cartea Astrophysics for People in a Hurry (cu permisiunea voastră, voi păstra textul original): „We are stardust brought to life, then empowered by the universe to figure itself out – and we have only just begun.”

„We are stardust brought to life, then empowered by the universe to figure itself out – and we have only just begun.”

NEIL DEGRASSE TYSON, ASTROPHYSICS FOR PEOPLE IN A HURRY

De aceea cred că e important să nu uităm să ne mai uităm și la stele din când în când. Sau să le purtăm mai aproape de noi.

O bijuterie care elogiază stelele (o constelație, o invitație la a privi cosmosul sau un cer înstelat) cred că reprezintă un memento al lucrurilor importante și efemere, dar și o ancoră a ceea ce suntem sau vrem să devenim. 

Poate din acest motiv, colecția Éternité, un omagiu adus artei lui Vincent Van Gogh, mi se pare una dintre cele mai frumoase din portofoliul artizanilor FREYWILLE. Pentru că în fiecare dintre bijuteriile colecției găsești cel puțin o stea care să spună povestea ta.

Voi purtați stele

_______________________

Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 18 =