La bellezza salverà il mondo

0
206
Timp de citire: 3 minute

Ne-am întâlnit la finalul anului trecut, la masă, acasă la prietenul nostru de familie, cu o prietenă pe care nu o întâlnim prea des și pe care am văzut-o cu atât mai puțin în anul care a schimbat cursul lumii. A fost o masă cu discuții profunde, dincolo de „Ce ai făcut în izolare?” sau „Ce cărți ai mai citit cât am stat cu toții acasă?”.

Am vorbit despre nevoia omului de a se înconjura de frumos, independent de vremurile pe care le traversăm. Am luat ca repere alte momente de turnură din istoria lumii și am găsit, cu toții, exemple prin care se demonstrează că nevoia de frumos se acutizează în momente de criză. Asta pentru că, probabil, atunci îi înțelegem însemnătatea, valoarea.

Prietena noastră ne povestea că într-una din călătoriile ei prin Italia, a văzut scris pe pereții unei clădiri o expresie întâlnită la Dostoievski: „La bellezza salverà il mondo.” A înțeles atunci și acolo, într-un moment de revelație strecurat în viața de zi cu zi, că ea, frumusețea, este speranța noastră, a omenirii.

Mergând mai departe, m-am gândit la ceea ce m-a ajutat pe mine să traversez perioada de izolare din 2020. Sigur, sănătatea mea și a oamenilor pe care îi iubesc a contat enorm, dar apoi au fost muzica, arta, vizitele virtuale la muzeele lumii, documentarele și filmele care m-au făcut să-mi păstrez capul limpede și inima deschisă.

Au mai fost și concertele live ale lui Andrea Bocelli, pline de emoții, de umanitate și de frumusețe în stare pură – primul în Duminica Paștelui catolic la Domul din Milano, iar al doilea în Toscana la Teatro del Silenzio, având în loc de spectatori steagurile tuturor țărilor.

Suntem în februarie 2021 și nu știm dacă acest an va fi fratele mai mic sau mai mare al lui 2020. Există o oarecare libertate de mișcare și un iz de normalitate – normalitatea aceea pe care o știam înainte de martie 2020. Cu toate acestea, pericolul nu a dispărut încă. Dar nici frumusețea.

Muzica e încă aici, muzeele sunt deschise, cel puțin în București, creatorii creează, pictorii continuă să picteze, scriitorii scriu. Frumusețea iese la suprafață. Important este să o vedem și să o integrăm conștient în viața noastră. Să o cultivăm ca pe o nevoie de aer, de lumină, de iubire. Și să o căutăm intenționat în discuții, în momente prezente, în oameni și obiecte și în pașii de zi cu zi.

Închei aceste rânduri cu o întrebare pentru voi, cititorii noștri: ce înseamnă frumusețea pentru voi și ce loc îi dați în viața voastră?

Fie că este frumusețe în versuri, în proză sau în idei, fie că vorbim de estetică și armonie sau de oameni și peisaje care vă fac inima să tresalte de bucurie, fiți înțelepți și invitați frumusețea în viața voastră ca pe o constantă, nu ca pe un musafir ocazional.

Fotografii din arhiva personală a Biancăi

Citește și:

Tot ce este viu iese la suprafață

Ce Caut Eu În Viața Mea?

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here