Kamala Harris, criticată pentru că s-a îmbrăcat în Dolce & Gabbana

0
291
Timp de citire: 3 minute

Pe 26 ianuarie, în timp ce primea a doua doză de vaccin Covid-19, Kamala Harris a ales să poarte un costum Dolce & Gabbana, o casă de modă cunoscută pentru ieșiri cu tente rasiste și misogine.

Alegerile vestimentare ale primei femei de culoare ce a devenit Vice-Președinta Statelor Unite ale Americii sunt extrem de urmărite de presă și critici, laolaltă. Acestui fapt i se datorează nu doar poziției pe care aceasta o are, dar, mai ales datorită mesajelor subliminale pe care le-a transmis, de-a lungul timpului, prin prezența sa la diverse evenimente.

De cele mai multe ori, Kamala este lăudată pentru ținutele pe care le poartă și pentru simbolistica din spatele lor, însă, atunci când s-a vaccinat pentru a doua oară, a fost aspru criticată pentru că a purtat un costum semnat de Dolce & Gabbana.

Pentru cei care urmăresc noutățile din modă, discuțiile despre această casă de modă, situată la un nivel luxury, nu mai sunt de actualitate. După nenumărate gafe pe care aceștia le-au făcut, mai cu seamă, pe care Stefano Gabbana le-a făcut, supraviețuirea acestora s-a bazat, în mare parte, pe fidelitatea pe care fosta primă doamnă a Americii, Melania Trump, o arăta, de fiecare dată când avea ocazia, și, de asemenea, pe susținerea ce pare necondiționată a Annei Wintour. Totuși, chiar și cu aceste 2 doamne cu nume răsunător, publicul larg încă nu a uitat de campaniile rasiste sau de mesajele ofensatoare pe care Stefano Gabbana le-a lăsat pe Instagram.

Declarație pentru diversitate sau o strategie politică

Acum, întrebarea este de ce a acceptat Kamala Harris să poarte Dolce & Gabbana și, mai mult decât atât, să se asocieze unei companii a cărei imagine este atât de strâns legată de Melania Trump.

Răspunsul este, tocmai, diversitatea pe care Vice-Președinta Americii o promovează, pentru că acest val de includere și susținere a minorităților, de orice fel, presupune însăși acceptarea tuturor oamenilor, indiferent de culoarea politică sau povestea fiecăruia.

Căci, diversitatea, la un nivel ideal, reprezintă nu doar acceptarea, dar și puterea de a-l asculta pe cel care nu are aceeași părere, aceleași valori sau aceleași date demografice. Aceste valori, precum iertarii și acceptarea, sunt cu atât mai mult amplificate cu cât, în timpul alegerilor, Donald Trump a descris-o pe Kamala Harris ca o „femeie neagră și furioasă”, „urâtă” și i-a pronunțat într-un mod greșit, dar intenționat numele.

WASHINGTON, DC – JANUARY 19: Vice President-elect Kamala Harris speaks at a memorial for victims of the coronavirus (COVID-19) pandemic at the Lincoln Memorial on the eve of the presidential inauguration on January 19, 2021 in Washington, DC. There have been nearly 400,00 deaths in the U.S. since the first confirmed case of the virus in Seattle in January of 2020. (Photo by Michael M. Santiago/Getty Images) (Kamala Harris, ținând un discurs la evenimentul dedicat victimelor Covid-19, în Washington, DC, purtând o haină Pyer Moss. CREDIT: Getty Images.)

De asemenea, nu este de neglijat faptul că, Harris, a ales să poarte Dolce & Gabbana într-un moment atât de controversat la nivel mondial: vaccinarea împotriva Covid-19. Faptul că, alegerea vestimentară a fost atât de strâns legată de numele lui Trump, nu trebuie tratat ca o simplă întâmplare.

În timpul mandatului său, fostul Președinte al SUA, Donald Trump, a împărtășit părerea sa despre COVID-19 de multiple ori. A alimentat chiar și teorii ale conspirației, susținând că are dovezi clare cum că pandemia își are originea la Institutul de Virologie Wuhan, China, fără să le arate presei, de altfel, sau să clarifice această afirmație, vreodată. Dar, în același timp, a afirmat că „acest virus va dispărea ca prin minune” și a asociat, de-a lungul timpului, vaccinul cu această minune.

Tocmai de aceea, din punct de vedere semiologic, alegerea Kamalei Harris, să se îmbrace în Dolce & Gabbana, poate fi considerată un semn subtil, dar clar, astfel încât să le atragă atenția fanilor lui Trump (căci știm deja că, America, în acest moment, este împărțită în Democrați vs. Republicani). Mai ales că, trebuie luată în vedere și dorința Cabinetului de la Casa Albă de a unifica America și de atrage cât mai mulți susținători Trump măcar pe un teren neutru, dacă nu de partea Democraților.

Dacă alegerea vestimentară a Kamalei Harris este o simplă declarație pentru diversitate sau o strategică alegere politică, desigur, este aproape irelevant, cât timp vorbim, la unison, despre drepturile omului – valoare pe care, Vice-Președinta Americii, o are foarte bine înrădăcinată în imaginea sa politcă.

La urma urmei, motto-ul cabinetului prezidențial condus de Joe Biden este „A Presidency for All Americans”.

Tu ce părere ai despre strategia de comunicare prin simboluri atât de subtile, a noii echipe de la Casa Albă? Va aduce sau nu succes, pe termen lung?

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here