La prima vedere, poate pare redundant să vorbești despre bijuterie în timpuri incerte și pline de întrebări. Sau, dimpotrivă, poate fi un subiect în care te scufunzi pentru a-i înțelege valoarea. Noi am pătruns în culisele atelierului FREYWILLE din Viena și am descoperit cum prind formă și viață operetele de artă pe care le purtăm.
Îmi place că, în vremurile astea cu aproape 10 000 cazuri confirmate pe zi, tot mai multe discursuri ale oamenilor cu voci puternice din comunitatea noastră, funcționează bazându-se pe încurajare, pe optimism, pe găsirea unor soluții, pe crearea frumuseții.
Ba chiar mi se pare important să găsim (re)surse de energie pozitivă și de bine, evident, fără să ignorăm realitatea. Așa că atunci când am primit invitația de a „călători”, fie și virtual, în atelierul de bijuterii FREYWILLE din Viena, am răspuns pozitiv fără să mă gândesc de două ori. Și vă iau și pe voi cu mine, ca să ne dizolvăm în munca frumoasă pe care o fac oamenii în colțul ăsta de lume.

Bijuteria de artă decorativă și producția ei
Producția de bijuterii FREYWILLE nu este mai puțin complexă decât ornamentația detaliată din proiectele sale. Ca să vă faceți o idee, sunt necesari aproximativ 80 de pași procedurali – mulți dintre ei executați manual, pentru a fabrica fiecare bijuterie în parte. 80! O fi mult, o fi puțin?
Dincolo de colecție sau de preferințele pentru o bijuterie sau alta, fiecare piesă reprezintă un mic objet d’art, o colecție de gesturi așezate pentru a fi purtate, păstrate și lăsate moștenire generației următoare.
Dacă e să mă întrebați pe mine, cea mai importantă parte a procesului de producție a unei bijuterii este transformarea schițelor în culoare create de artiștii FREYWILLE în delicatețea emailului, fără a pierde caracteristicile prețioase ale picturilor, adâncimea culorii sau detaliile modelelor. Iar ca o dovadă a perfecționismului lor, după ce sunt schițate în guașă, numai modelele perfecte sunt alese pentru a fi transpuse în email.
Aplicarea culorii Aplicarea pulberii de aur Arderea sau Dekorbrand Finisarea Bijuteria finală
Dar ce este emailul?
Pentru un om care și-a început cariera în domeniul bijuteriilor, am foarte multe întrebări „tehnice”: cum se numește materialul, la ce folosește instrumentul acesta, ce se întâmplă cu mașinăria aceasta și așa mai departe. Curiozitatea firească, nu?
Ei bine, așa am aflat că emailul, întâlnit în limba română și sub numele de „smalț” este un material translucid (sau chiar transparent) obținut prin adăugarea unei pulberi de sticlă pe o suprafață solidă, urmată de încălzirea acestui ansamblu la temperaturi cuprinse între 750 și 850 grade Celsius, până la topirea sticlei și aderarea sa definitivă la suprafața respectivă. Emailul, care seamănă la aspect atât cu sticla cât și cu ceramica, fiind chimic și mecanic extrem de asemănător cu ambele (adică inert, relativ opac, dar și dur), conferă materialului pe care îl acoperă protecție chimică, izolare electrică și mecanică superioare și respectiv un aspect decorativ deosebit de atrăgător.

Mai departe, sticla pulverizată (mai puțin cunoscuta „frită” – amestecul de nisip și sodă din care se fabrică sticla) este măcinată împreună cu minerale, bile de porțelan și apă într-o moară, până când se creează o „pastă” de email. Această procedură este efectuată separat pentru fiecare culoare a emailului, care este produsă de oxizi metalici îmbogățiți cu nisip de cuarț. Și de aici începe cu adevărat partea de creație!
Sunt necesare măsurători precise și consistente pentru fiecare culoare, iar aceste formule sunt – evident – secrete comerciale strâns păstrate de-a lungul vremii și produc o culoare extrem de luminoasă și care nu se estompează niciodată. Dacă ați ținut în mână o bijuterie FREYWILLE, știți despre ce vorbesc.

Aurul, finisaj și moștenire
Care este următoarea etapă a procesului de fabricație?
După ce emailul este creat, începe procesul de aplicare a designului, care, la rândul lui începe cu un „strat de bază” din pudră de aur galben de 24 de carate sau pulbere de rodiu și paladiu, care se aplică manual și se contopește într-o procedură specială. (Da, și aici sunt taine ale industriei). Apoi, ca în cazul mozaicului, fiecare culoare este aplicată secvențial, asemenea unui joc de puzzle în care fiecare piesă își ocupă locul.
Culorile nu sunt deloc alese întâmplător. Nuanțele depind direct de intențiile artiștilor: sursa istorică a fiecărei picturi – indiferent dacă este dintr-o anumită epocă istorică de artă sau dintr-o capodoperă a unui pictor celebru – necesită „definiții de culoare” specifice pentru a atinge autenticitatea artistică.
Odată aplicate toate culorile, numeroasele straturi de email sunt contopite și lipite împreună printr-un proces de ardere numit „Dekorbrand”.
Desăvârșirea bijuteriilor începe cu adevărat după Dekorbrand, când fiecare piesă individuală este lustruită și finisată cu email pictat manual și arsă pentru ultima dată. În cele din urmă, piesa de email finalizată – acum o placă subțire care oglindește o culoare intensă – este așezată manual în monturi selectate (placate cu aur de 24 de carate, cu rodiu și paladiu sau din aur solid de 18 carate). La final, după toate aceste procese, bijuteria este inspectată riguros pentru controlul calității și este, în sfârșit, gata de a fi purtată de un mecena al artei.
Marii artiști ai lumii și omagiile închinate muncii lor
FREYWILLE este unul dintre brandurile care s-a născut din drag de artă și cultură, într-un mic atelier din Viena, unde opere celebre se regăsesc pe un canvas modern, ingenios și atipic: emailul.
Colecții precum Hommage à Vincent van Gogh, Hommage à Claude Monet sau Hommage à Gustav Klimt poartă în ele atât amprenta și mesajul celebrilor artiști, cât și reinterpretările moderne ale esențelor lor. Toate bijuteriile acestor colecții au fost create în strânsă colaborare cu fundații sau instituții de artă prestigioase precum Victoria and Albert Museum din Londra, Kunsthistorisches Museum din Viena sau Fondation Claude Monet din Giverny.
Dar Viena nu este doar spațiul în care iau naștere bijuteriile culturale create de FREYWILLE, ci este și intersecția unor tradiții imperiale care își mai păstrează și astăzi esența vie, a cafenelelor cu șarm vienez (știm cu toții de cappucinno-ul care poartă numele capitalei austriace) și al unor istorii care împletesc nume mari ale artei și culturii internaționale precum: scriitori ca Franz Kafka (nu s-a născut aici, dar a locuit pentru multă vreme în Viena), Sigmund Freud, Alfred Adler și Viktor Frankl (am scris aici despre una dintre cărțile lui), muzicieni precum Mozart, Beethoven și Haydn, artiști ca Gustav Klimt, Egon Schiele, Friedensreich Hundertwasser sau arhitectul Otto Wagner.
A rămas lipit de mine ceva ce a spus Freud la un moment dat și în care m-am regăsit de multe ori:
„Frumusețea nu are niciun scop evident și nu există nicio necesitate culturală pentru frumusețe. Totuși, civilizația nu ar putea face nimic fără ea.”
S. Freud
Pentru că, până la urmă, ca să închei într-o notă optimistă, cred că la frumusețe se rezumă totul în această viață.
Voi ce credeți?
__________________________
Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.