În căutarea sensului vieții

0
358
Timp de citire: 4 minute

A ajuns la mine de ziua mea. Oana mi-a adus-o frumos împachetată cu „amenințarea” că e una dintre marile cărți ale epocii noastre. Am răsfoit-o, cu temerea că profunzimile ei s-ar putea să fie prea adânci pentru o lectură de-un week-end. Așa că am pus-o deoparte. Până acum.

„Cel care un De Ce să trăiască, va suporta orice Cum.” Friedrich Nietzsche

Cartea asta e o dovadă de sens. E despre fapte și despre interpretările acestor fapte și spune povestea multitudinii de chinuri mărunte, nu a marilor orori pe care le putem citi în alte cărți grăitoare ale experiențelor din lagărele de concentrare.

Cartea semnată de Viktor E. Frankl e o descriere asumată a unor experiențe personale, dar și o imersiune în psihicul unui prizonier, o privire a mecanismelor lui de centrare și susținere a scopului vieții umane. O mărturisire în două părți care explică și îngenunchează, așa cum o face și paragraful ăsta pe care nu am cum să-l trec cu vederea: „Noi, cei care am reușit să ne întoarcem de-acolo, grație norocului sau miracolelor, știm: cei mai buni dintre noi nu s-au mai întors acasă”.

Experiențe într-un lagăr de concentrare

„Ce visează cel mai frecvent un prizonier? Pâine, tort, țigări și băi calde.”

Ce mi s-a părut absolut colosal este faptul că descrierea metodică a faptelor trăite de Frankl nu poartă cu ele durerea simțită acolo, ci apar sub forma unui motiv de bucurie. Nu te simți trist, ci te bucuri când citești. De ce? Ai cu singuranță mult mai multe motive să te bucur decât ar fi putut avea un prizonier evreu într-un lagăr din Bavaria. Cu toate acestea, așa cum spune și autorul, „omul nu poate fi jefuit de libertatea lui interioară”.

Frankl povestește cu luciditate despre suprizele legate de capacitate de îndurare a prizonierilor, de reacții, de alegeri, de decizii. De faptul că „partea cel mai greu de suportat din bătaie este insulta”. Toată cartea asta e o negociere, o chemare la împăcare, iar autorul este cel mai bun exemplu în acest sens: după eliberarea din lagăr, în 1945, când era aproape să moară de tifos, a descoperit că părinții, fratele și soția lui însărcinată muriseră de înfometare sau de boală într-un alt lagăr. După toate acestea, Frankl credea în reconcliere și continua să susțină că „Nu uit niciodată o faptă bună și nu port pică pe faptele rele”.

Nici un om și nici un destin nu pot fi comparate. Asta e poate prima și cea mai importantă lecție a cărții lui Frankl. Iar dacă într-adevăr există ceva numit autobiblioterapie (vindecare prin citit), e foarte posibil ca scriitura aceasta să fie terapeutică.

„Iubirea este scopul ultim și cel mai înalt la care poate aspira un om. Am realizat atunci sensul celui mai mare secret oferit lumii de poezie, gândire și de credință: mântuirea omului e posibilă numai prin iubire și cu iubire.”

Viktor E. Frankl

Logoterapia pe scurt

Logoterapia sau „copilul intelectual” al lui Viktor Frankl reprezintă tehnica psihoterapeutică concepută de el și al cărei demers conduce la găsirea sensului.

Adesea, omul contemporan suferă de un sentiment de absurditate. Logoterapia încearcă să găsească soluții pentru aflarea sensului vieții și pentru „evadarea” din acest sentiment de vid existențial. Nu vreau să vă stric bucuria de a descoperi ceea ce scrie Frankl în această a doua parte, ar fi nedrept, mai ales că fiecare va citi în cheia experiențelor sale. Dar ce vă pot spune e că veți găsi explicații pertinente pentru frustrările existențiale contemporane.

„Logoterapia nici nu predă, nici nu predică. […] Pentru a mă exprima plastic, logoterapeutul joacă rolul oftalmologului, nu al pictorului. Pictorul încearcă să ne reprezinte lumea așa cum o vede el; oftalmologul ne ajută să o vedem așa cum este.”

Vă îndemn s-o luați cu voi când aveți stare de deschis mintea mai larg. Vă promit că lectura asta se va instala bine în memorie. Dacă nu din alt motiv, atunci măcar pentru că e o poveste adevărată. Și pentru că „După Auschwitz, știm de ce e capabil omul. După Hiroshima, știm care e miza.”

Lectură cu sens!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here