În căutarea desertului perfect din București. 10 idei savuroase

0
1296
Timp de citire: 6 minute

Desertul (ca mai tot ce conține zahăr) e supus paradoxului: bun, dar rău. Cu toate acestea însă, pare că, sub auspiciile otrăvirii lente (dar delicioase), unii dintre noi (cu mine în frunte) au nevoie de dulciuri, ca să trăiască. Și, pentru că nu pot absorbi necontrolat tone de zahăr, prefer să merg direct la sursele cele mai satisfăcătoare.

Desertul pare a nu se potrivi ritmului vieții moderne. În mod obișnuit, toată lumea este prea ocupată să se grăbească să respecte deadline-uri, să stea în trafic, în ședințe pe zoom, să crească copii, să se dezvolte personal, să-câte-și-mai-câte. Mai mult, discursul public despre mâncare sănătoasă e unul la care subscriu, mai puțin în ceea ce privește desertul. Prefer fructele proaspete doar dacă-s bine îmbrățișate în alcool sau într-o cremă fină.

Cum din 2020 suntem cam privați de mersul la o prăjitură, poate 2021 să fie așezat sub o constelație mai dulce. Altfel, ne rămâne, ca întotdeauna, banana bread a la Mazilique, cea mai bună / populară / râvnită / încercată rețetă de desert a pandemiei.

Așadar, să începem, cu singura rugăminte de a citi mai departe doar dacă pasiunile voastre se intersectează cu zahărul, altfel nu faceți decât să vă pierdeți timpul inutil. 

1. Cele mai bune prăjituri – Mara Mura

Cu Mara Mura sunt într-o relație serioasă, fidelă și de lungă durată, cu mult înainte chiar de a mă întâlni cu Daciana (puteți citi interviul aici).

Mara Mura e cofetăria mea preferată din București și nu doar datorită atmosferei de basm și a choux-urilor spectaculos de bune, ci pentru că aici găsesc cam toate preferatele mele în materie de dulciuri: biscuiții cu ovăz și merișoare, cheesecake-ul, ciocolata de casă, cremșnitul și mult-prea-adoratul tort cu cafea. Plus că, de Crăciun, cozonacii par desprinși dintr-un vis decadent.

Preferatele mele: evident, tortul cu cremă de cafea și bezea italiană, choux-ul cu trandafiri englezesc și mini-tartele cu zmeură și mure.

2. Cele mai bune savarine – Liberté

Anul acesta am încercat pentru prima oară savarinele de la Liberté, pe Calea Dorobanților 33A. Mai întâi dintr-o curiozitatea nostalgică, apoi dintr-o dorință de a repeta gustul acela. Savarinele, aceste prăjituri autentice franțuzești sunt preparate și vândute în aceeași zi, cu ingrediente bune-bune precum unt din Normandia, ciocolată de origine Peru, Tanzania și Venezuela, vanilie naturală păstăi din Madagascar și Tahiti, fructe proaspete, rom Diplomatico și Grand Marnier. 

Și, tot la Liberté se găsesc și tarte-de-ți-lingi-degetele; musai de încercat e tarta cu cu caramel sărat și mix de alune.

Preferatele mele: Savarina cu vișine și Kirsch și Savarina cu citrice și Grand Marnier. 

3. Cele mai bune ecleruri – French Revolution

Ei bine, aici nu cred că-i nici o revelație. De când au apărut, French Revolution nu și-au modificat rețetele (decât în bine!), lucru care nu a făcut decât să-i pună pe toate listele de recomandări pentru cele-mai-cele deserturi din capitală. Îi așez și eu, nici n-am cum altfel, mai ales că Forêt – Noire e aproape o religie pentru mine. 

Preferatele mele: Forêt – Noire, Paris Brest și Choco Cerises Amères.

4. Cele mai bune croissante – FIKA18

Ah, scriu și înghit în sec. (Notă: mâine fac o comandă nouă pentru croissante).

FIKA18 e prima croissanterie din România și lucrurile aici – îmi închipui – că-s făcute la Paris și teleportate în timp real în București. Altfel nu-mi explic perfecțiunea lor cu toată frăgezimea aceea senzuală a aluatului și fragilitatea aproape ireală a cremelor.

Preferatele mele: croissantul cu fistic, croissantul cu migdale și zmeură și, evident, croissantul cu mango și fructul pasiunii.

5. Cele mai bune checuri – Zexe Braserie

Zexe Braserie e un alt loc unde ajung indecent de des. Îmi place sufrageria asta cum rare locuri în București mă încântă. Și motivele sunt multe: prăjituri extraordinare, oameni amabili, diversitate, familiaritate. Tot aici m-am întâlnit și cu Alexia Udriște (puteți citi aici interviul), ilustratoarea care a desenat ambalajele frumoase ale prăjiturilor pe care le iei acasă.

Destinația Zexe implică rațiunea „Hai să mergem să luăm un chec cu ciocolată și portocale” și sfârșește prin sincerul și copilărescul „Hai totuși să mai luăm și cosmopolite cu ciocolată și niște biscuiți!”. Și uite așa, responsabilii pentru o foarte-mare-parte din kilogramele adunate recent pe coapse sunt cofetarii de la Zexe. Mulțumesc, băieți și fete!

Preferatele mele: tortul Medovik (mi-nu-nat!), brownie cu alune, prune în ciocolată, checul cu ciocolată și portocală.

6. Cele mai bune tarte – Tartelicious

Cătălina și Rodica se cunosc de peste 15 ani și de tot atât timp sunt și prietene. Povestea tărtăriei a început încă din vremea când Rodica și Cătălina erau la facultate și de când s-au înființat sub această dulce entitate, tot de atunci revin și eu pentru câte o tartă.

Ce-mi place mie cel mai mult la fetele astea e că ele gătesc simplu, curat, ca acasă cu ingrediente de calitate, fără premixuri sau alte prafuri. Și, pe lângă tarte, aici găsesc de cele mai multe ori și alte dulcegării homemade: brownie cu mascarpone, cinnamon roll, tort de morcovi, găluște cu prune, pasteis de nata, pumpkin cake și altele.

Preferatele mele: Tartă cu frangipane de nucă, smochine și caramel. Și babka de sărbători.

7. Cea mai bună înghețată – Gioielia Cremeria (fosta Emilia)

N-am nimic de comentat, că am gura plină cu cea mai suavă înghețată din câte există.

La Gioielia am găsit și o felie de Italia în cei mai buni Cannoli Sicilieni, care, pe lângă gusturile tradiționale există și ca specialități precum Cannolo Sicilian cu alune, cu gianduja și cu vanilie și vișine.

Preferatele mele: Minuetti – semifreddo foarte dulce (înghețată semi-congelată) –  Bacetti di Dama, Crema alle Fragole și Pistacchio.

Și încă 3 recomandări:

8.  Anglaise abricot de la PAUL

Pentru mine, PAUL e punctul de convergență cel mai apropiat de Paris. Și, așa cum lași lucrurile pe care le adori să se apropie de tine, așa am lăsat și eu brutăriile PAUL să mi se insinueze în program. Da, secțiunea Viennoiserie e o negociere continuă, nedisimulată cu mine însămi. 

Tragica paranteză a pandemiei mi-a propus chiar câteva comenzi acasă care, în locul unor cine frugale, s-au instituit în adevărate seri de Thé Français.

Preferatele mele: Anglaise abricot, Gourmandise, Escargot Raisins.

9. Canneles și Pasteis de Nata de la Grain Trip

Atenție, urmează o declarație importantă: Grain Trip e brutăria mea favorită. Aici găsim și cea mai bună pâine cu supă de ceapă și brânză Gruyère, dar și o selecție de produse de patiserie proaspete și numai-bune-de-neașteptat. Ca de exemplu, cei-mai-ultra-super gomboți cu prune (doar în sezon).

Preferatele mele: canneles, Pasteis de Nata și o superbă tartă cu ananas și ghimbir.

10. Torturi – FROG

FROG era un alt loc pre-pandemic unde mă găseam întârziind destul de des la o prăjitură și-o cafea. Oamenii de aici au idei care traversează foarte creativ ingredientele dintr-o bucătărie și care se așază atât în fața ochilor, cât și pe papilele gustative.

Preferatele mele: tortul cu lavandă, lămâie, afine și mascarpone și tortul de morcovi.

Acestea fiind scrise, Bon appétit!

P.S.: voi pe unde mai găsiți deserturi bune-bune de savurat duminica, de avut constant în casă, de dăruit prietenilor sau de celebrat seri obișnuite de joi?

Observație: toate cele scrise mai sus sunt testate, gustate și

extra-comandate de mine (în exces), în ultimele 12 luni.

Fotografii: paginile Facebook ale cofetăriilor despre care am scris

Dacă ți-a plăcut, mai poți citi și:

3 experiențe culinare de neratat în București

30 de locuri unde poți bea o cafea bună în București

Odă ceaiului de pretutindeni

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here