Timp de citire: 7 minute

Când vreau să încetinesc ritmul, caut ce mă face fericită. O carte, o ceașcă de la bunica mea, o pătură, pe El, o rochie din muselină. Iar atunci când mi-am comandat o fustă din bumbac românesc cu poale din dantelă croșetată și a ajuns la mine cu o cartolină scrisă de mână și-un săpun care miroase a pădure, i-am scris Ancăi – fondatoarea brandului LaliWear – că vreau să-i cunosc povestea și că-mi doresc să-mi împărtășească din ritmul ei.

Cred – tot mai mult în ultima vreme – că hainele au un ritm al lor, o memorie și-o voință care căpătă dimensiuni personale atunci când le îmbrăcăm. Nu pot turna lumânări cu parfum de mușețel sălbatic în aceleași haine pe care le port când frământ o pâine cu lapte, iau un interviu sau mă plimb într-o pădure. De aceea, i-am scris Ancăi și-am invitat-o la un rendez-vous cu rost de a găsi cum pot hainele să se inspire din natură și la propriu, și la figurat.

1. „Ca un copil să iubească natura, trebuie mai întâi să o cunoască – aceasta este ideea din spatele hăinuțelor Lali.” Cum și când a ponit LaliWear în lume și cine e în spatele acestui concept? Care a fost primul lucru cu eticheta Lali?

Sunt Anca Blaj, am 37 de ani, născută și crescută în Onești, mămică de doi minunați: Vladimir, de 9 ani și Adela, de 7 ani în curând. Vacanțele copilăriei mi le petreceam întotdeauna la bunici, de acolo probabil mi se trage și această dragoste față de natură și tot ce poate dărui ea.

Suntem atât de prinși în treburile zilnice, încât uităm să ne bucurăm de lucrurile simple din jurul nostru, să ne mirăm în fața vieții, însă, pentru copii, natura oferă ceva nou în fiecare zi, cu fiecare fruct cules, gargăriță admirată sau melc descoperit prin frunzele pădurilor.

Povestea LaliWear a prins contur în urmă cu 3 ani, când, din dorința de a o îmbracă pe Adela în rochițe lejere, din materiale moi și confortabile, încurajând libertatea de explorare a universului pentru Vladimir, am revenit la pasiunea ce mă mai încercase și înainte de a avea copiii. Primul lucru cu eticheta Lali a fost rochița Ilona din pânză topită albă, model care este foarte apreciat și acum.

2. Care a fost crezul care a rostogolit brandul LaliWear de astăzi? 

Valorile după care ne ghidăm eu și soțul meu și după care ne creștem copiii au fost principalele credințe pentru a porni în acest proiect și totul s-a legat.

Credem în educația în și pentru natură, tocmai de aceea am ales ca hăinuțele Lali, să fie doar din fibre naturale prietenoase cu pielea. In acest fel copiii, nu doar că se vor dezvolta frumos, dar vor învăța să aprecieze calitatea și să respecte mediul înconjurător.

3. „Natural nu este un trend, natural trebuie să existe de la sine în tot ceea ce suntem.” îmi place mult ideea asta, subscriu fiecărui cuvânt din afirmație. Cui sunt dedicate hainele Lali? Cum arată clienții voștri, unde se poartă creațiile voastre?

Hăinuțele LaliWear sunt dedicate tuturor iubitorilor de sens, de adevăr, de prezent și de încredere în sine. Clienții noștri sunt acei oameni frumoși, cu o calitate umană deosebită, pentru care piesa vestimentară reprezintă un fel de a fi.

Creațiile noastre au ajuns deja prin toată Europa, in America și Marea Britanie. Am avut doritoare de hăinuțe Lali și din Kiev, unde livrarea a fost mai grea, dar reușită într-un final.

4. Anca, povestește-mi despre tine, despre cum ai început să dai formă gândului antreprenorial, ce făceai înainte și cum ai ajuns să pui pe picioare un atelier la Onești? 

Încep prin ați spune că nu sunt un designer in adevăratul sens al cuvântului. Am studiat management mai mult la fără frecvență din pricina unor probleme familiale. Nu am îndrăznit atunci să mă gândesc la ce mi-ar fi plăcut cu adevărat. Înainte de a deveni mamă am mai cochetat cu croitoria deschizându-mi un atelier împreună cu o prietenă, unde lucram mai mult pe comandă, dar venirea copiilor m-a făcut să îmi iau o pauză pentru a mă dedica lor cu totul, ca mai apoi să îmi reiau pasiunea, de această dată mult pentru suflet și inspirată de micile mele iubiri.

Însă din totdeauna mi-a plăcut să îmi pun imaginația în practică. Îmi amintesc de mine mică, cum lucram hăinuțe păpușilor, cum vedeam în flori rochițe pentru ele. Talentul creativ se pare că l-am moștenit de la bunicii mei.

Bunicul matern era croitor, iar bunica paternă era o femeie tare elegantă pentru acele vremuri, mare iubitoare de flori, natură și frumos, în general, însușiri pe care le-am moștenit cu siguranță de la ea. Mă simt norocoasă pentru oamenii pe care îi am în jurul meu, oameni care au crezut în mine și m-au ajutat încă de la începutul proiectului.

Cât despre Lali, crește încet, sustenabil, ceea ce înseamnă sinceritate și echilibru. Atelierul nostru este unul mic, suntem 3 oameni care ne respectăm, ne ascultăm, suntem întotdeauna cu grija lucrului bine făcut, suntem ca o familie, nimeni nu este șeful celuilalt. În antreprenoriat, am aplicat ceea ce am considerat că funcționează pentru povestea Lali. Nu fac nimic după un tipar anume. Cred că lucrurile curg lin și firesc atunci când ești sincer.

„Am realizat că, atunci când faci lucrurile pentru suflet, cu determinare și consecvență fără mari așteptări financiare, satisfacțiile nu întârzie să apară.”

Anca Blaj, fondatoarea LaliWear

5. Care au fost cele mai mari provocări? Dar cele mai mari bucurii?

Provocarea mare a fost atunci când au venit multe comenzi și noi nu eram pregătiți să le facem față. Bucuriile sunt atât de multe!

Am realizat cât de ușor pot aduce frumusețe în sufletele oamenilor prin energia bună pe care o transmit în fiecare colet. Am cunoscut oameni frumoși, modești, care mă inspiră în continuarea poveștii Lali, dar și în afara ei.

Cea mai mare bucurie personală cred că este regăsirea mea ca om. Am învățat să mă raportez doar la sensul meu și la ceea ce mă împlinește cu adevărat. Ca antreprenor, am realizat că atunci când faci lucrurile pentru suflet, cu determinare și consecvență fără mari așteptări financiare, satisfacțiile nu întârzie să apară.

6. De unde provin materialele? Lucrezi cu bumbac românesc, muselină organică, pânză topită, fibre naturale. Care a fost călătoria ta în a descoperi sursele cele mai potrivite pentru piesele pe care le coși?

Pot spune că și aici am avut parte de oameni frumoși, care fac lucrurile românește, etic și cu tradiție. Echipa DeFlorian mi-a ieșit în cale la timpul potrivit și am știut că ei sunt ceea ce am nevoie în materie de țesături., care folosesc doar coloranți certificați GOTS, eco-friendly. Importăm doar stofele.

7. Care sunt cele mai cumpărate piese?  

Piesele preferate rămân rochițele de fetițe, rochiile de damă atemporale, dar și seturile mamă – fiică. Cred că asta se întâmplă pentru că fetițele adoră rochiile Lali pentru că sunt „învârticioase” și moi. Piesele atemporale sunt preferate de femeile care trăiesc frumos și se regăsesc purtându-le. Iar seturile sunt parte din poveștile ce se vor ținute „în cutia cu amintiri de familie”.

8. Mi-ai spus mai devreme că ești mămica a doi copii ce au inspirat acest proiect. Cum arată zilele tale obișnuite?

Ziua începe neapărat bucurându-mă de o cafea și de lumina zilei ce mă încarcă enorm. Dacă e soare știu sigur că voi avea o zi reușită!

În zilele când am ora de sport, las copiii la școală și mă opresc la antrenament. După care iau micul dejun și fug la atelier cu „lista de dorințe”. Îmi petrec jumătate de zi la croit, după care revin acasă pentru a lua prânzul în familie și pregătind copiii pentru activitățile lor. Cu copiii mă ajută soțul și mama mea, uneori.

În a doua parte a zilei mă ocup de coletele pe care le am de trimis în ziua respectivă, facturi, administrative și tot ce ține de transport. Iar sfârșitul zilei mă găsește copleșită, dar copiii nu îmi dau voie de lamentări.

Foto: Ana Maria Chitoran, Desene cu lumină

9. Ce faci când vrei să te oprești puțin din goană? Unde îți cauți energia? Cum te încarci? Ce-ți aduce bucurie?

Am și zile agitate, în care timpul parcă nu ajunge, dar învăț să mă opresc, să analizez și să o iau de la capăt mai lin.

Energia o găsesc în primul rând în copiii mei și în natură, când e cald și soare. Iubesc primăvara când totul revine la viață, ador să stau în grădină cu picioarele în iarbă și să savurez o cafea bună. Îngrijirea plantelor mele mă scoate din rutină și mă conectează la o stare de bine și liniște.

Ieșirile în familie cu scopul de a găsi ciuperci, urzici, flori de câmp sau orice e de sezon, mă încarcă mult. Vara, clar o vacanță în Grecia, e preferata mea!

10. Ce pregătești, ce urmează?

Inul este țesătura principală din colecția nouă, dar nu renunțăm nici la muselină, pânză topită sau bumbac. Am introdus muselina roșie în colecția aceasta, inspirată fiind de floarea de mac.

Am omis să îți spun, Georgiana, aproape toate piesele noastre sunt inspirate din forma florilor, plantelor sau scoicilor, după cum le și numim. Natura, prin imensitatea de forme și culori cu care ne încântă ochiul, este exemplul perfect al faptului că limitele sunt doar în mintea noastră. Așa că, mai mult decât oricând, îmi doresc ca acesta să fie un an de renaștere, de întoarcere și încetinire. Natura ne dă acest imbold cu fiecare primăvară pe care o trăim.

___________________________

Interviul cu Anca Blaj face parte dintr-o serie de articole sub umbrela proiectului editorial „Încetinește”.

Încet, în ritmul inimii. Lucrurile făcute cu mânecile suflecate, în toate colțurile țării, de meșteri de-o viață sau de artizani tineri, de oameni care-și umplu zilele cu naturalețe și firesc. Oameni care se locuiesc pe deplin, împreună cu toate năzuințele lor. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − nine =