Cum să-mi transform casa într-un cămin fericit. Asta de fapt voiam să învăț.
Cum să transform casa într-un refugiu de lumea de-afară?
Cum fac din acasă un loc mai primitor / mai cald / mai confortabil ?
Cum să transform colțul meu de lectură?
Cum să aduc mai multă liniște?
Cum să… inserați aici orice întrebare aveți referitoare la casa voastră.
Meik Wiking, CEO al Institutului de cercetare al fericirii din Copenhaga și autor al celebrei rețete daneze a fericirii, „Mica enciclopedie Hygge” a revenit cu o carte care propune, în pași simpli, câteva soluții pentru un „acasă” mai aproape de sufletul nostru: Hygge Home. Cum să-ți transformi casa într-un cămin fericit (pe care v-o recomand pe de-a-ntregul).
Eu am citit-o de curând, am implementat și câteva dintre propunerile lui, iar unele chiar au dat rezultate. Pe acestea vreau să le împărtășesc și cu voi. Scurt, în speranța că vă vor conduce către alegeri (mai) inspirate.

1. Creează un hyggekrog
Hygge înseamnă un sentiment de bine, de siguranță și de confort. Simplu, nu? Dar cum anume facem asta?
În interviul luat lui Meik Wiking în 2017, autorul mărturisea că hygge este un lucru pe care îl practică în fiecare zi. Nu e doar un concept popular în Danemarca, ci un stil de viață. Iar când l-am întrebat cum am putea, concret, să aducem hygge mai aproape în viața noastră, mi-a răspuns, sigur pe el, că e important să ne creăm un hyggekrog acasă (adică un colț sau un spațiu în care să ne facă plăcere să ne cuibărim sub o pătură, cu o carte bună și o ceașcă de ceai.). Zis și făcut. Recomand.

2. Hygge în jurul mesei
Hygge are marea capacitate de a aduna oamenii împreună. Probabil, și de aici i se datorează popularitatea la nivel internațional.
A fi bine, alături de cei dragi e o limbă universală, care nu are nevoie de traducere.
Așadar, cum creăm spații și locuri care să aibă un impact pozitiv asupra bunăstării? Chemăm niște oameni la masă. Gătim ceva bun, poate după rețete de familie. Aprindem o lumânare. Punem muzica potrivită să invite la conversație. Și ne strângem în jurul mesei.
Mai țineți minte când am vorbit despre wild dining sau interviul în care Chef Emmanuel Perrodin povestea despre istoria așezării în jurul mesei? Ei bine, și acolo era vorba despre acest împreună la care tânjim.

3. Începe cu lucruri mărunte. Acasă.
În 2018, Institutul de Cercetare a Fericirii a colaborat cu Kingfischer (un retailer britanic de tip home improvement) în cadrul unui studiu care să-i ajute să înțeleagă în ce constă un cămin fericit. Rezultatele au dezvăluit că, 15% dintre cei care se declară în general fericiți, simt o satisfacție față de căminul lor. Procentul este depășit doar cu 2 procente de cei care declară că mai importantă este sănătatea mintală.
Sănătatea fizică, venitul, starea civilă se află mult sub cele 15 procente. Uimitor, nu-i așa? Nu-i de mirare că sfatul autorului danez e să începem prin a observa cum ne simțim în diferite spații din casă și să începem cu pași mici orice modificare. Poate găsim un loc mai bun pentru lampă. Sau poate cărțile pot fi așezate altfel? Ori poate colțul ăla are nevoie de o vază cu flori proaspete.

4. Confortul sporește starea de hygge
Pe scurt: covoare moi, lenjerii albe din materiale naturale, pături din lână, perne confortabile. Exercițiul e simplu: peste ce ai vrea să cazi în eventualitatea în care ai cădea?
Citește și 18 branduri românești de textile pentru casă și câteva sfaturi pentru îngrijirea lor

5. Lumina naturală – cea mai importantă trăsătură de design
Lumina naturală este una dintre caracteristicile-cheie atunci când oamenii decid să cumpere o casă. Și, tot ea, este printre singurele elemente pe care nu le putem ignora când vine vorba de căminul hygge.
Chiar dacă au trecut 150 de ani de când Edison a inventat becul, corpurile noastre încă funcționează după ritmul circadian. Ceasul nostru biologic (încă) funcționează după soare, așa că – mai ales acum, când suntem în sezonul rece – este indicat să profităm cât de mult putem de lumina naturală. Cum să avem mai multă lumină naturală în casă? Wiking oferă 7 soluții dintre care amintesc doar folosirea materialelor care reflectă lumina, folosirea unei palete de culori potrivite, curățenia regulată a geamurilor și folosirea unor luminatoare acolo unde spațiul permite.
Evident, alegerea corpurilor de iluminat potrivite și crearea „insulelor de lumină” intră tot în acest capitol.

6. Mai puține lucruri, mai mult spațiu
Spațiul nu este echivalent cu dimensiunea unei case. Poți avea la dispoziție 100 mp în care mobilierul ocupă foarte mult loc și 50 mp în care lucrurile sunt așezate isteț și cu sens.
Nu sunt promotorul unui minimalism radical (a la Marie Kondo), dar cred că mai puține lucruri (și mai bune) au potențialul de a ne face mai fericiți. Personal, mă sperie prea multe lucruri adunate într-o cameră (regula poate fi încălcată când vorbim despre cărți, totuși).
Ca să trăim frumos avem nevoie de spațiu să ne manifestăm, să ne odihnim, să fim. Viața asta e prea scurtă ca să fac efortul de a gând spații de depozitare pentru lucruri, în loc să mă bucur de spațiul pe care îl am la dispoziție. Nu credeți?

7. Efectul Diderot: de ce vrem lucruri de care nu avem nevoie
Vi s-a întâmplat să cumpărați un lucru deoarece îl asociați cu o fantezie personală (eventual „împrumutată” de pe Instagram?). Mie mi s-a întâmplat. Credeam că dacă voi purta salopeta aceea, purtată, evident, pe un cont pe care îl urmăresc, îmi va conferi același aer de je ne sais quoi. N-a fost așa. Deloc. Salopeta nu-mi stătea bine. Nu se asorta cu nimic din cea aveam deja în dulap. Și… nu era pentru mine. (Când vreodată m-ați văzut pe mine cu salopetă?!) Dar. Am învățat ceva important. Și m-a costat suficient cât să nu mai comit cumpărături (atât de) impulsive.
Despre acest lucru vorbește și Meik Wiking. „Efectul Diderot înseamnă că, atunci când cumperi un lucru nou, se poate crea o spirală a consumului care te face să dorești și să cumperit mai multe lucruri de care fostul tău sine nu avea nevoie pentru a se simți fericit.” Altfel spus, dacă vedeți reclame cu familii fericite care fac clătite împreună, nu e musai să vă luați aparatul de făcut clătite. E suficient să faceți clătite împreună, old school. Și să vă bucurați de ce vi se întâmplă!

8. Verde, verde, verde
Importanța spațiilor verzi? Colosală. Dar dacă nu aveți hectare de livadă sau o grădină cu trandafiri, câteva plante verzi ajută la fel de mult la crearea unui acasă așa cum vă doriți.
Plus că s-a dovedit științific că atunci când privești direct spre natură, scade anxietatea și crește serotonina (hormonul fericirii).

9. Conectare. Conversație. Prietenie.
Că fericirea noastră e legată direct de calitatea și profunzimea relațiilor pe care le avem, e un lucru foarte bine știut. Dar cum facem să alegem mai bine prieteniile? Sau să creăm spații pentru conversații reale?
Se leagă cu toate punctele de mai sus. E important, înainte de toate, să precizez că hygge e pentru oamenii obișnuiți. Pentru noi și pentru ai noștri. Așa că, invitați oamenii voștri dragi, la voi acasă. Așezați-i la masă. Conectați-vă cu ei. Jucați-vă. Povestiți. Dați-vă voie să fiți cum sunteți, cu vulnerabilități, defecte, întrebări și idei.
Când ați chicotit ultima oară cu prietenii voștri în jurul unei mese pe care ați gătit-o o zi întreagă? Nu de alta, dar asta a fost pentru mine cea mai mare reușită a lunii care e pe trecute.
Cum să-mi transform casa într-un cămin fericit. Asta învăț.
Să aveți case și vieți hygge! Și să fiți bine, oricum ați face!
[…] HYGGE Home – 9 lucruri pe care le-am învățat de la… […]