Hommage à Claude Monet

0
Timp de citire: 4 minute

Tu cum îți consumi gesturile unei bucurii? Cum arată geografia interioară a unei zile bune? Cum traduci serotonina unui moment pe care l-ai așteptat intens? 

Am scris aici despre începutul relației mele cu bijuteriile FREYWILLE și despre ce înseamnă bijou du jour. Dar zilele acestea mă încearcă niște întrebări mai adânci despre lucrurile pe care le punem peste noi, atunci când vrem să „ne declarăm” într-un fel sau altul. 

Purtăm lucruri pe care le alegem într-o anumită stare. De câte ori nu vi s-a întâmplat să luați cu voi ceva și să nu-și găsească niciodată momentul potrivit pentru a fi purtat? Țin minte că atunci când m-am mutat în București am coborât la Gara de Nord cu o singură valiză, în care am înghesuit tot ce credeam eu că am mai valoros și că mă putea reprezenta în noua etapă: câteva cărți, o pereche de blugi clasici, câteva bluze subțiri, o cămașă de-a bunicii mele și perechea de cercei de la mama, de care nu mă despărțeam niciodată. Îi purtam ocazional, de teama de a nu-i pierde sau de a-i uza în vreun fel la care acum nu mă pot gândi. Știam că îi voi purta în prima zi de lucru și cine știe când urma o altă ocazie. 

Țineam „morțiș” să port lucrurile cu însemnătate simbolică doar în momentele investite cu sens, până când, câțiva ani mai târziu, în cadrul unui interviu, cineva mi-a spus că cea mai de preț lecție pe care a învățat-o în viață a fost să-și poarte cele mai bune haine și cele mai de preț bijuterii, astăzi. Să-și transforme astfel fiecare zi, în câte un motiv de sărbătoare. Și câtă dreptate a avut!

Frumusețea care ne înconjoară

Ne înconjoară atât de multă frumusețe, dacă putem deschide ochii și inima către ea. 
Claude Monet a aspirat continuu la atingerea imposibilului, la fuzionarea operelor sale cu sublimul. Scopul său a fost să surprindă incontestabila frumusețe a decorului natural. Multe dintre pânzele sale au „capturat” bucuria unei zile oarecare în mijlocul naturii. Artistul a descoperit că influența luminii naturale şi utilizarea culorilor puternic contrastante asigură prezenţa paletei de elemente artistice căutate – umbre, reflexii și efecte de oglindă. Ori exact aceasta este geografia unui moment perfect. 

Una dintre cele mai frumoase colecții ale casei vieneze de bijuterii FREYWILLE este inspirată de capodoperele de neuitat ale lui Claude Monet. Ambele seturi Giverny și Orangerie au reuşit să readucă la viaţă atmosfera curentului impresionist și frumusețea grădinii, a florilor, a lacului. Iar ceea ce am încercat noi să facem într-o după-amiază, a fost o pictură contemporană cu pixeli în loc de vopseluri.

L’Orangerie 

Iubesc arta, artiștii și tot ce are legătură cu limbajul acesta codat al lumii. Poate de aici sensibilitatea mea privind bijuteriile semnate de FREYWILLE și colaborarea care ne aduce împreună și care a venit natural, pe un fond de simpatii reciproce ale acelorași valori încununate de frumusețe. 

Colecția Orangerie – creată ca omagiu pentru arta și viziunea creatoare a lui Claude Monet a început o dată cu realizarea impresionantului tablou „Les Nymphéas” – „Nuferii”, prezent în cadrul Musée de l’Orangerie din Paris, a durat 14 ani – artistul a realizat un colaj de peste 300 de tablouri ce formează opt compoziţii poetice ce pot fi admirate pe pereţii a două camere ovale. Mi le aduc aminte de la cea mai recentă vizită în Paris (Musée de l’Orangerie se întâmplă să fie muzeul meu parizian preferat).

Interiorul minimalist pune ȋn evidenţă perfecţiunea vizibilă a acestei opere grandioase iar sentimentul de pace este palpabil pentru cei care intră ȋn această oază. Acest mediu reprezintă „rama” perfectă pentru copleșitoarea pictură cu nuferi ce se ȋntinde pe o lungime de peste 300 de metri. Un loc de relaxare și reflecție – atmosfera aduce la viaţă mediul creat de Claude Monet în grădina sa de la Giverny.

Astfel, design-ul setului FREYWILLE – Orangerie redã ȋn culori amprenta naturii asupra fiinţei umane şi felul ȋn care aceasta poate influenţa gȃndurile, stările şi introspecţia geniului creator. Prezenţa nuferilor, un laitmotiv artistic impunător, aduce ȋn prim plan buchetul de sentimente și senzații ale grădinei de la Giverny, cu florile sale parfumate, raze calde de soare și vânt blând de Normandia. Ȋmpreună cu prezenţa luminii sclipitoare pe bobocii ȋn floare şi valurile lacului – reprezentând apusul de soare – Orangerie este alegoria perfectă a unei idile. Sau a unei zile bune. Sau a unui moment pe care l-ai așteptat intens.

__________________________________________________

Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + eleven =