Hedy Lamarr, frumoasa actriță care a inventat wi-fi

1
Timp de citire: 5 minute

În 1930, o adolescentă de 16 ani din Austria, primea de la mama ei, o scutire pentru a lipsi o oră de la școală. Ambițioasă și hotărâtă, adolescenta a luat nota, a adăugat un zero în dreapta cifrei „1” și a obținut astfel, 10 ore de „pauză”. Numele ei era Hedwig Kiesler. Și ea este una dintre femeile care ne-au schimbat lumea.

Actrița de la Hollywood…

Prea puțin cunoscută, Hedy Lamarr (pe numele său adevărat și complet – Hedwig Eva Maria Kiesler), s-a născut pe 9 Noiembrie 1914 și a fost o actriță austriaco-americană și, în același timp, inventatoarea wifi-ului, așa cum îl cunoaștem astăzi. A jucat în 30 de filme de lung-metraj, alături de nume celebre precum Clark Gable, George Sanders, Dennis O’Keefe sau Robert Cummings.

Hedy a fost singurul copil al lui Gertrud “Trude” Kiesler, o pianistă evreică din Budapesta și Emil Kiesler, un bancher cu rădăcini evreiești.

De o frumusețe compleșitoare, Hedy a fost starleta a numeroase filme de la Hollywood, din anii ’40, cu o viață extrem de controversată până atunci: se mărită la 19 ani cu un comerciant de arme militare, se mută la Paris și scrie și o autobiografie intitulată Ecstasy and Me.

Dar să reluăm. La doar 19 ani, Hedy se căsătorește cu Friedrich Mandl, un producător de armament despre care se presupune că i-ar fi vândut muniție lui Musssolini, dar și un bărbat cu o prestigioasă reputație. Aceea de a fi cel de-al treilea cel mai bogat bărbat din Austria. Căsătoria nu a fost nici pe departe însă, o delectare pentru Hedy. În autobiografia ei, Ecstasy and Me, Lamarr l-a descris pe Mandl ca fiind extrem de posesiv, un „gardian” care ținut-o ca pe un prizonier în castelul lor, Schloss Schwarzenau.

Viața lui Hedy a fost una tumultoasă. Până la sfârșitul vieții se căsătorește de 6 ori pentru ca, după ultimul divorț să rămână singură pentru ultimii 35 de ani din viață.

La Hollywood, Hedy Lamarr joacă – invariabil – rolul de seducătoare plină de farmec și cu origini exotice. În cele mai multe producții, parteneri i-au fost unii dintre cei mai populari actori ai epocii: Boom Town (1940) cu Clark Gable și Spencer Tracy, White Cargo (1942) și Tortilla Flat (1942) cu Tracy și John Garfield.

“Any girl can be glamorous. All you have to do is stand still and look stupid.”

Hedy Lamarr
Frumoasele Hollywood-ului: Lana Turner, Hedy Lamarr și Judy Garland

… și inventatoarea wifi-ului

Puțini sunt care au știut despre creativitatea lui Lamarr și au putut să vadă dincolo de frumusețea și fragilitatea ei. Unul dintre aceștia a fost magnatul aviației Howard Hughes, cel care, potrivit chiar unui interviu dat de Hedy, a susținut în mod activ hobby-urile ei „gânditoare”. Ba mai mult, el și-a pus la dispoziție întreaga sa echipă de ingineri științifici, ordonându-le să facă tot ce le cere Hedy.

La un moment dat, când Hughes a încercat să-și modifice planurile de aeronave pentru a face avioanele să zboare mai repede, i-a cerut idei și lui Hedy, care i-a prezentat schițe care împrumutau principiile de aerodinamică de la păsări și pești. Concluzia? Howard Hughes i-a spus: „Sunteți un geniu!”. Și nu era departe de adevăr.

Hedy Lamarr în filmul „Dishonored Lady” (1947)

Fără să înțeleg pe deplin chestiuni tehnice, am citit și despre cum Hedy, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, a aflat că torpilele controlate de unde radio, care ar putea fi importante în războiul naval, pot fi ușor blocate, obligând astfel torpila să se desprindă.

Hedy a știut să profite întotdeauna de conjuctura în care se afla. Tocmai de aceea, pe vremea în care era prezentă ca soție-trofeu la dineuri oficiale, ea purta discuții lungi cu lideri mondiali precum Stalin sau Hitler. Probabil așa i-a și venit ideea de a inventa niște micro-unde care să constituie alternativa undelor radio folosite deja în armată și pe-al căror patent l-a oferit gratuit guvernului american. Adică precursorul undelor Wi-Fi, GPS și Bluetooth pe care le cunoaștem astăzi.

Cu o viață de film (la propriu și la figurat deopotrivă), Hedy a crescut cu încurajarea părinților ei că poate face orice și că poate fi oricine își dorește. Dacă a fost cu adevărat conștientă de ecuația norocoasă sub care s-a născut, nu știu. Dacă au bucurat-o mai mult descoperirile științifice decât miile de bilete cumpărate la filmele ei, nu știu. Dacă a încântat-o mai degrabă titlul de „cea mai frumoasă femeie din lume” sau de „cea mai strălucită minte”, nu știu. Dar mă bucur că în timpul cercetărilor pentru acest material am reușit să descopăr foarte multe articole care scot la lumină femeile care ne-au schimbat lumea.

Hedy Lamarr a murit la Casselberry, Florida, pe 19 ianuarie 2000, la vârsta de 85 de ani. Curios este că certificatul ei de deces citează trei cauze: insuficiență cardiacă, boli cronice de inimă valvulară și boli de inima aterosclerotice. După incinerare, cenușa ei a fost răspândită de fiul său în Pădurile Vienei. Așa cum i-a dorit întotdeauna.

Cărți unde puteți descoperi mai multe despre Hedy Lamarr

Beautiful: The Life of Hedy Lamarr – Stephen Michael Shearer

Beautiful Invention: A Novel of Hedy Lamarr – Margaret Porter

Hedy Lamarr – Ann Gaines

Hedy Lamarr: The Most Beautiful Woman in Film – Ruth Barton

Ecstasy and Me: My Life as a Woman -Hedy Lamarr & Leo Guild

Hedy’s Folly: The Life and Breakthrough Inventions of Hedy Lamarr, the Most Beautiful Woman in the World – Richard Rhodes

Și-am încălecat pe încă o poveste, că-nainte mult mai este.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × five =