A 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță Focus Polonia, un program divers dedicat cinematografiei poloneze care include cele mai importante producții ale creatorilor contemporani de cinema, dar și o retrospectivă a regizorului Krzysztof Kieślowski.
Am profitat de această veste pentru a-i pune câteva întrebări Claudiei Droc care, din postura sa de Head of International Relations, a coordonat Secțiunea Focus Polonia și retrospectiva Kieslowski. Claudia este, în același timp, direct implicată în organizarea unei expoziții, în cadrul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca – care pune sub umbrelă două întrebări simple, dar „cu o putere universală: „Cine ești?” și „Ce îți dorești?”.
Mai trebuie să spun și că m-a bucurat mult vestea unui Focus-Polonia la TIFF – o alegere ambițioasă și binevenită. Cu atât mai mult cu cât Krzysztof Kieślowski este unul dintre regizorii mei preferați. Și ce modalitate mai potrivită de a afla mai multe despre această secțiune a festivalului decât de a discuta cu coordonatorul acesteia?
Claudia, care a fost punctul de plecare în alegerea unui prim-plan din cinematografia poloneză în acest an? Ce anume v-a determinat să urmați această direcție?
În fiecare an ne dorim să aducem în prim plan, prin aceste focusuri, două cinematografii internaționale, una dintre ele fiind europeană. Discuția, pornită împreună cu directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, ia în calcul mai multe elemente, printre care și noutățile cinematografice venite din țara respectivă.
Polonia este o piață de film foarte dezvoltată, cu multe voci noi, formate inovatoare, subiecte puternice preluate de tineri regizori cu o viziune nouă. Ne-am dorit să aducem un pic din experiența asta cinematografică la TIFF, iar în acest sens s-au legat mai multe parteneriate frumoase cu festivaluri, galerii, muzee și instituții de cultură din Polonia, care ne-au permis să construim un focus cu multe fațete pentru publicul la fel de divers al festivalului.
„Polonia este o piață de film foarte dezvoltată, cu multe voci noi, formate inovatoare, subiecte puternice preluate de tineri regizori cu o viziune nouă.”
Îmi imaginez că procesul de organizare al unei ediții TIFF începe puțin după finele ediției precedente. Ne poți deconstrui puțin procesul de organizare al Focusului? Care sunt provocările principale ale coordonării unei asemenea secțiuni a festivalului?
Unele procese se repetă an de an, altele depind de multe elemente mișcătoare: ce filme noi apar, ce parteneri ni se alatură, ce proiecte iau naștere, etc – dar și acestea fac experiența să fie o aventură fascinantă. Cert este că echipa TIFF creionează un concept de focus cu aproape un an înainte; acesta poate evolua în funcție de elemente inovatoare aduse de noi sau propuse de parteneri.
Anul acesta, expoziția de fotografie a fost unul dintre „elementele perturbatoare”, acea revelație de care m-am bucurat enorm și alături de care aș menționa și un minunat cine-concert, The Polish Dancer, pe care de-abia aștept să îl văd „în realitate” la TIFF.
Focus-Polonia va cuprinde 20 de titluri, printre care producții de lung-metraj, documentare, un serial și un cine-concert. Bazinul filmografic polonez nu duce lipsă de titluri de calitate, atât cele devenite cu timpul canonice, cât și cele din noul val. Ne poți povesti puțin despre selecția filmelor și ce presupune acest efort laborios?
Polonia este într-adevăr o piață cinematografica bogată și diversă. Este cu atât mai greu să te limitezi la ce vrei să alegi pentru TIFF. Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a coordonat selecția titlurilor, și am legat două parteneriate curatoriale cu două din cele mai mari festivaluri din Polonia, New Horizons International Film Festival (Wrocław) și Warsaw International Film Festival, oferindu-le posibilitatea unor carte blanche pentru a prezenta publicului TIFF din titlurile lor.
New Horizons vine la TIFF cu o selecție de cinci titluri incisive ale noii generații de regizori polonezi, iar directorul festivalului de la Varșovia, Stefan Laudyn, a ales pentru publicul TIFF două filme clasice poloneze, devenite adevărate referințe culturale.
Acestora li se adaugă selecția „in-house”, marca TIFF, de filme poloneze din 2021 și 2022: lung-metraje, seriale, documentare – alese de Mihai Chirilov și echipa artistică. Last but not least, închidem acest focus cu retrospectiva Krzysztof Kieślowski care cuprinde zece titluri – de la primele lui filme poloneze, trecând prin două dintre titlurile Dekalog-ului, până la co-producțiile franceze care l-au consacrat pe plan internațional: La Double Vie de Veronique și trilogia Trois Couleurs: Bleu, Blanc, Rouge.

M-a bucurat foarte mult când am aflat că odată cu Focus-Polonia va avea loc un close-up regizoral Krzysztof Kieślowski, un pilon al cinematografiei est-europene, și unul dintre regizorii mei preferați. Școala poloneză de film a produs numeroși regizori canonici sau auteurs. Cum de Kieślowski și nu Wajda, Zanussi sau Holland?
A alege dintre acești monștri sacri polonezi este foarte greu. Am „profitat” de aniversarea a 80 de ani de la nașterea lui Kieślowski (2021) pentru a organiza o retrospectivă care-i este dedicată, dar și pentru a permite publicului festivalului să (re)descopere opera acestui maestru al introspecțiilor.
Opera lui Kieślowski este sinonimă cu prezentarea unor minuțioase dileme morale care nu fac altceva decât să evidențieze complexitatea naturii umane. Ne poți spune câteva cuvinte despre selecția filmelor?
Alegerea celor 10 titluri care fac parte din această retrospectivă a fost o provocare, având în vedere cinematografia bogata a lui Kieślowski. Selecția (care se poate regăsi pe pagina tiff.ro/filme) este o încercare de a cuprinde diversitate filmelor lui, dar și evoluția lui ca regizor, de la creator de documentare și până la regizorul ficțiunilor franceze care l-au adus în lumina publicului internațional.
„Am „profitat” de aniversarea a 80 de ani de la nașterea lui Kieślowski (2021) pentru a organiza o retrospectivă care-i este dedicată, dar și pentru a permite publicului festivalului să (re)descopere opera acestui maestru al introspecțiilor.”
Dincolo de prezentarea peliculelor, va avea loc și o expoziție aniversară. Ce va include această expoziție și unde va avea loc?
Ne bucurăm atunci când putem aduce publicului mai mult decât filme. În cazul de față, printr-o colaborare de succes între două orașe ce fac parte din rețeaua UNESCO a orașelor creative – Łódź și Cluj-Napoca, aducem la TIFF o expoziție intitulată „People, places” ce va fi găzduită de Muzeul de Artă, pe toată durata festivalului.
Expoziția prezintă o selecție de aproape 40 de fotografii alb-negru realizate de însuși Kieślowski în anii lui de studenție, completate de proiecția scurt-metrajului Talking Heads (1980) în care regizorul (ne) pune două întrebări simple, dar cu o putere universală: „Cine ești?” și „Ce îți dorești?”.
Cu abilitatea unui reporter, el oferă o pânză albă în care singurele două coordonate sunt cele două întrebări. Patruzeci de ani mai târziu, tânărul regizor Jan P. Matuszyński îi aduce un omagiu, realizând scurt-metrajul Talking Heads 2021 și punând aceleași întrebări actorilor și regizorilor pentru care Kieślowski a fost un adevărat reper. Ambele scurt-metraje rulează în cadrul expoziției.
„Expoziția prezintă o selecție de aproape 40 de fotografii alb-negru realizate de însuși Kieślowski în anii lui de studenție, completate de proiecția scurt-metrajului Talking Heads (1980) în care regizorul (ne) pune două întrebări simple, dar cu o putere universală: „Cine ești?” și „Ce îți dorești?”.”
Kieślowski a fost un artist care, prin intermediul operei sale, plasează oglinda în fața privitorului, obligându-l să internalizeze dilemele morale ale personajelor sale. A existat o miză personală pentru tine în coordonarea acestei secțiuni?
Aș spune că a existat o plăcere în a coordona un focus polonez, în general. Sunt legată de cultura acestei țări încă din anii de studenție. Iar fiindcă la facultate primul regizor polonez studiat a fost Wajda, aceste filme reușesc întotdeaună să mă emoționeze. E ceva indescriptibil ce-i unește în imaginarul meu.