Fericirea e un moment

1
310
Timp de citire: 6 minute

Ce e fericirea? Sensul vieții, motivul pentru care ne trezim în fiecare dimineață, toate clipele acelea pe care le păstrăm în amintire, o senzație, o emoție sau doar un cuvânt? Oricum ar fi definită, fericirea e un moment.

Ce ții minte de acum 20 de ani? Sau de acum 10? Care e cea mai puternică amintire pe care o ai de anul acesta? În 2018, Institutul pentru Cercetarea Fericirii din Copenhaga a documentat un studiu global, unde, rezultatele răspunsurilor din peste 75 de țări au demonstrat că amintirile au coordonate în emoție, simțuri și atenție.

Astfel, din toate amintirile înregistrate:

  • 23% din amintiri au fost experiențe inedite sau extraordinare
  • 37% au fost experiențe semnificative (nunta sau botezul primului copil)
  • 62% au fost experiențe multi-senzoriale
  • 56% se bazează pe emoții puternice
  • 100% dintre experiențe au parte de atenție și concentrare

Doar că atenția noastră este o monedă prețioasă a lumii în care trăim și în același timp o resursă finită pe care o putem aloca doar pe rând, unui singur obiect. Investim atenție în ceea ce facem sau în ceea ce spunem, în ceea ce ni se întâmplă la un moment dat, iar asta face din atenția noastră o piață profitabilă. Deci, râvnită. Așadar, în ce merită să investim atenție: într-o oră petrecută pe rețelele de socializare sau într-o oră la cafea cu un prieten? În minute bune „furate” pe instagram sau în căutarea unei povești frumoase dintr-o carte? Într-o seară de filme sau pentru o cină pe care o pregătești pentru cei mai buni prieteni?

Rețetă pentru fericire

Un colț hygge și-o mână de prieteni sunt tot ce-ți trebuie ca să creezi un moment. O amintire. O felie de viață. Cineva vine cu o prăjitură de casă, altcineva s-a procopsit cu câteva lumânări și le împarte. Există evident și cadouri. Și cineva care aduce cafeaua. 

Un moment care se transformă peste timp într-o amintire frumoasă, nu trebuie să poarte un nume, ci o emoție. Poate fi sentimentul de fericire la finalul unei zile bune cu multe reușite. Sau pur și simplu, sentimentul de siguranță și de căldură în jurul sărbătorilor. Îmbrățișarea lungă din partea cuiva drag. Pregătirea unei cine. Un moment de relaxare alături de prieteni. Un prânz într-o atmosferă plăcută. Un maraton de filme într-o noapte frumoasă alături de cineva drag. O plimbare lungă de braț cu unul dintre părinții tăi. Primul Crăciun al copilului vostru.

Memoria noastră selectează acele momente încărcate de emoție și le păstrează nealterate, pentru mai târziu. Și cum fericirea are legătură, pentru mine, (și) cu cărțile pe care le citesc, Meik Wiking și seria lui de cărți care vorbește despre Hygge, Lykke și arta de a-ți crea amintiri au fost instrumente valoroase pentru colecționat momente fericite. 

Iar dacă ar fi să compun o „rețetă” pentru astfel de momente, aș împrumuta din conceptele nordice câteva dintre elementele cheie ale unui moment-cadru:

– lumânări și lumini

– prăjituri făcute în casă

– prieteni dragi

– pulovere groase și șosete din lână de alpaca

– o cafea bună, cu aromă de relaxare.

Puneți-le pe toate la un loc, după gust și lăsați-le câteva ore să dospească împreună. 

Nordic Indulgence: hygge, fika, Nespresso

Asta am făcut noi duminică. Ne-am adunat într-un colț frumos de București și-am povestit ca să avem ce ne-aminti. Iar dacă am avut motiv de sărbătoare, a fost și pentru că am reușit să descoperim noua ediție limitată Nespresso, cu un design original, creat de artista Louise Campbell, ce a folosit ca inspirație stilul de viață al locuitorilor țărilor nordice și a tradiției lor de a-și savura cafeaua, cât și peisajul captivant al acestei regiuni.

Noile sortimente – disponibile în ediție limitată, de sărbători – au ca inspirație stilul de viață și obiceiurile pasionaților de cafea din țările nordice. Iar nordicii (danezii, de exemplu, sunt pe locul 4 în lume în clasamentul celor mai mari băutori de cafea; ba chiar în limba daneză există kaffehygge, un concept foarte popular printre nordici) trăiesc alături de fiecare ceașcă de cafea pe baza a două concepte:

HYGGE (concept danez): sentimentul de mulțumire și bunăstare pentru lucrurile mici din viața noastră care ne aduc bucurie. Pentru unii poate însemna o lectură în fața șemineului sau o seară cu prietenii luând cina, povestind, râzând și depanând amintiri, iar pentru alții poate fi o după-masă petrecută pe canapea, înveliți cu o pătură pufoasă.

FIKA (concept suedez): un adevărat fenomen social, motiv pentru a lua o pauză și a petrece un moment plăcut alături de cineva. Fika poate fi oricând, dimineața sau seara. Se poate întâmpla la birou sau într-o cafenea. Poate fi alături de colegi, membri ai familiei, prieteni sau o persoană pe care îți dorești să o cunoști mai bine. Este o tradiție în desfășurare zilnică, chiar de mai multe ori în aceeași zi. 

Din aceste concepte s-au născut și cele 3 sortimente de cafea Nespresso în ediție limitată, potrivite pentru momentele de care vrei să-ți amintești.

Preferatul meu: Variations Nordic Cloudberry flavoured

Murele galbene sau murele pitice, se cultivă în zona de tundră arctică într-un climat foarte rece, de obicei în mediu sălbatic. Sunt un soi foarte apreciat în special de suedezi, ei folosindu-l în deserturile lor și cel mai adesea în gemuri sau dulcețuri. Acest fruct a fost muza pentru sortimentul CLOUDBERRY FLAVOURED, bazat pe caracteristicile atribuite lui Livanto, complementat de note dulci de gem de mure galbene și de o aciditate ușor crescută. Absolut minunat în orice variantă cu lapte (chiar și vegetal – de migdale în cazul meu). Încercat, iubit.

Pentru diminețile aglomerate: Variations Nordic Black

Tot cultura țărilor nordice a inspirat și sortimentul NORDIC BLACK. Rețeta sortimentului este un amestec de boabe de cafea Arabica, parte din Africa și parte din America de Sud. Notele caracteristice tipice terroir-urilor alese sunt notele fructate și notele fine de cereale. Este un Lungo lejer, boabele fiind supuse unei prăjiri cu intensitate medie, la o temperatură care să mențină și să evidențieze notele principale ale boabelor de cafea folosite în acest sortiment. Cu sau fără lapte, la fel de bun și de intens. 

Pentru momentele de „împreună”: Variations Nordic Almond Cake flavoured 

Sortimentul ALMOND CAKE FLAVORED e exact ce-ți trebuie pentru invitația la dialog. Se deschide cu notele echilibrate ale sortimentului Livanto, la care se adaugă aromele fine de cremă de vaniliefrișcă și migdale, care oferă dulceață sortimentului. Aromele au fost inspirate din desertul tradițional al norvegienilor numit kvaefjordkake, care este numit de ei cel mai bun tort din lumeKvaefjordkake este un tort cu multă cremă de vanilie și frișcă, iar straturile de blat conțin migdale, aroma de semnătura a acestui desert. (Îl recomand ca Flat White și băut musai împreună cu cineva drag.)

Încă ceva…

E bine să știți că dacă tot v-am făcut poftă, găsiți toate sortimentele ediției limitate Nespresso, disponibile atât în punctele de vânzare fizice (Nespresso Boutique Dorobanți, Nespresso Boutique Băneasa Shopping City, punctele de vânzare din Mega Mall și AFI din București și punctul de vânzare din VIVO!MALL Cluj-Napoca), cât și prin comandă online pe www.nespresso.com.

Și, fiindcă o băutură sofisticată este întotdeauna pusă în valoare de „învelișul“ perfect, Nespresso a pregătit, tot special pentru sărbătorile de anul acesta, o ediție limitată de accesorii care să întregească răsfățul de final de an și pe care le puteți descoperi aici

Atât și nimic mai mult. Să vă bucurați. E prea scurtă viața asta ca să nu transformăm fiecare moment într-o amintire frumoasă. 

Fotografii: Maria Bordeanu

___________________________

Acest material este creat cu sprijinul Nespresso, alături de care avem onoarea să ne refugiem în momentele de tihnă, în fața unei cești aburinde, atunci când ne căutăm inspirația sau poveștile pe care vrem să le explorăm. Pentru mai multe informații, accesați Nespresso România.

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here