Timp de citire: 9 minute

Înfățișarea noastră este, vrem nu vrem, o parte esențială a existenței noastre, dincolo de faptul că pielea noastră este organul nostru cel mai social. Atunci când am citit asta mi s-a părut un adevăr pe care, cumva, paradoxal, deși îl știm cu toții, nu îl conștientizăm în deplinătatea lui. 

„Lucrurile mărețe sunt făcute dintr-o serie de lucruri mici, adunate laolaltă.”

 Vincent Van Gogh

Am crezut mereu în ceea ce spune Van Gogh și anume că lucrurile mari se compun din elemente mici. Că nu putem face minuni peste noapte și că, de obicei, toate lucrurile pe care le apreciem la ceilalți sunt rezultatul unor rutine îndelungate și unor obiceiuri de lungă durată. 

Roxana Ciotîrnel, trainer și specialist Clinique

Pentru a-mi confirma teoria, am invitat-o pe Roxana Ciotîrnel, trainer și specialist Clinique, la o discuție despre frumusețe și, mai ales, despre baza acesteia, î n g r i j i r e a

Pielea este poate cea mai potrivită dovadă în care existența unui ritual de îngrijire face o diferență colosală. Da, e adevărat, și bagajul genetic este important. Dar nu putem să ne bazăm doar pe ceea ce moștenim biologic. Și atunci, ce putem face? Care sunt primii pași pentru frumusețea și sănătatea pielii? Cu se începem: demachiere sau curățare? Care e diferența între cele două? Și la ce sunt necesare? 

Aflăm împreună despre toate, cu răbdare, pe îndelete, de la Roxana Ciotîrnel.

Demachierea

Tenul nostru se maturizează orice am face. Dar indiferent de vârsta tenului fiecăruia dintre noi, este important ca acesta să fie sănătos, luminos și să arate bine. „E foarte important ca primul lucru pe care îl vezi dimineața să fie chipul tău radios în oglindă. De aceea, primul pas e să îndepărtezi impuritățile de peste zi, pentru ca tenul să fie mai luminos, iar celulele să se poată regenera.”

Demachierea înseamnă așadar îndepărtarea machiajului de la nivelul feței sau al corpului. Însă demachierea are și câteva reguli.

Prima regulă a demachierii

Ce este extrem de important este să demachiem exact ce machiem. Adică, dacă am aplicat fond de ten pe ten, dar și pe o mică porțiune din gât, este foarte important să demachiem și respectiva porțiune. Dacă ne-am machiat și fondul de ten a migrat spre ureche, este la fel de important să demachiem și acea zonă. 

Sunt foarte multe persoane care susțin că în joncțiunea dintre ten și gât au foarte multe pustule sau acnee. Nu este o regulă, dar de multe ori acneea apare din cauza faptului că acea zonă nu este demachiată. 

A doua regulă a demachierii

În altă ordine de idei, multe dintre persoanele care nu se demachiază seara, nu o fac pentru că nu și-au găsit un demachiat potrivit ritualurilor lor și stilului lor de viață. Există, din păcate, persoane care se culca fără a-și îndepărta machiajul, iar acest lucru vine din educație. 

Dacă ne uităm și în istoria noastră recentă, mamele noastre nu se demachiau. Exista la un moment dat un lapte demachiant, dar a apărut ceva mai târziu în obiceiul femeilor. Este foarte important de știut că orice formă de demachiant este bună, important este să alegem ceva care să se potrivească stilului nostru de viață.

A treia regulă a demachierii

Categoria de produse destinate demachierii trebuie să fie potrivită tipului de produse pe care le folosim la make-up-ul zilnic. Ce înseamnă asta? Adică, dacă folosim produse water-proof, avem nevoie de produse care să topească pigmenții. Pornind de la întrebarea „cu ce mă machiez” trebuie să ajungem și la întrebarea „cu ce mă demachiez”?.

Dacă nu folosim make-up, pentru demachierea de seară e foarte potrivită și apa micelară. Praful, impuritățile, polenul, celulele moarte, poluarea de peste zi – toate trebuie îndepărtate de pe ten înainte de culcare.

Câte tipuri de demachiante există?

Demachiantele sunt de două feluri: cele puternice, care topesc formulele fondului de ten și ale fardurilor și categoria demachiantelor ușoare, cum e cazul apei micelare. Însă, din punct de vedere al scopului, există mai multe tipuri de produse demachiante: demachiante care demachiază doar fața, loțiuni demachiante pentru ochi, demachiante care demachiază și tenul și ochii și corpul, demachiante care sunt pe bază de apă și demachiază doar tenul. 

„Când auzim expresia anti-îmbătrânire, nu ne imaginăm, de regulă, noi tratamente pentru artrită, demență sau căderea părului, ci ne gândim la pielea noastră.”

MONTY LYMAN ÎN „REMARCABILA VIAȚĂ A PIELII

De ce e importantă demachierea?

Fondul de ten este făcut din pigmenți, apă și uleiuri, construite pentru a uniformiza culoarea tenului, dar și pentru a-l proteja,. De aceea, multe dintre aceste produse au SPF. Ei bine, acest SPF trebuie îndepărtat de la suprafața pielii, la fel și pigmenții, care se atașează de piele asemenea unui adeziv. 

Ce se întâmplă când nu te demachiezi?

Pe termen scurt poate apărea acnee, și chiar dacă aparent nu este o formă agresivă, ci una care se poate trata, efectele vor fi vizibile.

Pe termen lung însă, machiajul peste noapte, în somn, îmbătrânește pielea. Gândiți-vă că pielea încearcă să se „apere”, iar lipidele și apa la suprafața pielii încep să se diminueze, pielea se deshidratează și celulele nu se mai regenerează cu aceeași viteză cu care ar trebuie să se reînnoiască. 

Atât corpul cât și pielea noastră, în timpul somnului, se reîncarcă, dar nu poate s-o facă corespunzător dacă este tulburat. De aceea, dacă o persoană continuă să se culce fără a se demachia, încep să apară liniile fine, apoi liniile profunde, iar pielea se poate maturiza cu 5 – 7 ani mai repede decât ar face-o în mod obișnuit. Primul semn e atunci când te trezești dimineața si pielea e ternă, lipsită de strălucire. 

Cum se face o demachiere corectă?

Cel mai la îndemână e să vorbesc despre ritualul meu. Așadar, prima categorie de produse pe care o folosesc este balsamul demachiant: Take The Day Off™ Cleansing Balm.

Balsamul demachiază foarte bine și ochii și sprâncenele (pentru care  e nevoie de atenție sporită). Ce îmi place este modul în care se aplică: are textura unui unt, iar prin încălzirea în palme se transforma într-o emulsie pe care o aplic pe ten prin mișcări circulare foarte ușoare și apoi clătesc cu apă. De ce am ales această metodă de demachiere? Pentru că pot să fac tot procesul acesta în duș, într-un minut. Nu mi se pare că e o corvoadă, ci este integrat în stilul meu de viață. 

Repet, asta e alegerea mea, potrivită stilului meu de viață dinamic și efervescent; funcționează foarte repede, demachierea durează un minut, ceea ce este foarte confortabil și relaxant. 

Pentru demachierea de seară folosesc două categorii de produse, pe care le alternez, în funcție de cum simt pielea în ziua respectivă: 2-in-1 Cleansing Micellar Gel + Light Makeup Remover și Rinse-Off Foaming Cleanser Jumbo.

În loc de concluzii… 

Eu pot doar să încurajez achiziționarea unui demachiant potrivit pentru stilul fiecăruia de a se machia, indiferent de buget. Frumusețea și sănătatea pielii sunt o consecință a îngrijirii permanente și de lungă durată. Și încurajez mult curățarea și demachierea corectă a pielii pentru că fericirea de dimineață se reflectă și în deciziile pe care le luăm în restul zilei. Viața noastră se poate îmbunătăți real doar pentru simplul fapt că îți place de tine însuți dimineața. 

Curățarea

Ce înseamnă curățarea?

Pentru a vorbi despre curățare cred că e foarte important să clarificăm mai întâi că există o diferență foarte mare între deshidratat și uscat. A avea tenul deshidratat înseamnă lipsă de apă în piele sau la suprafața pielii, în timp ce a avea un ten uscat înseamnă lipsă de grăsimi în piele sau la suprafața pielii. Deshidratarea este o stare a tenului – pot să am tenul deshidratat o anumită perioadă de timp, după care el revine la starea lui naturală. 

Ce facem când avem tenul foarte deshidratat, așa cum se întâmplă mai ales în sezonul rece? În primul rând trebuie să folosim un produs de curățare și un produs de exfoliere, după care un produs de hidratare. Marea greșeală a multor persoane este că folosesc un produs de hidratare, însă care nu îți poate face efectul la cote optime, din cauză că pielea nu este foarte bine curățată.

De ce e importantă curățarea de dimineață?

Curățarea este un ajutor al produselor pe care le folosești. Dacă nu ai tenul curat, produsele nu penetrează celulele pielii. 

Câte produse de curățare există?

Curățarea se poate face cu mai multe tipuri de produse, însă eu voi vorbi despre curățarea cu apă. Există persoane cu un ten foarte sensibil care nu se folosesc produse de curățare cu apă, pentru că apa este prea dură. 

Am foarte mare încredere în medicul dermatolog și el este singurul care poate recomanda una sau mai multe soluții în funcție de provocările fiecărui tip de piele. Dacă persoanele cu pielea sensibilă vor apela la o loțiune de curățare, cei mai mulți dintre noi vom folosi săpunurile speciale care se activează cu apă și care curăță foarte bine fața, cu grijă pentru evitarea ochilor. 

Și pentru că am spus că cel mai la îndemână e să vorbesc prin puterea exemplului, eu folosesc două categorii de produse de curățare: unul este săpunul Liquid Facial Soap care curăță foarte bine tenul de impurități (inclusiv celule moarte care nu se regenerează singure). 

Însă curățarea poate fi făcută și cu un produs pe bază de apă care să conțină mici particule de exfoliere. Așa că al doilea produs pe care îl folosesc este  All About Clean™ 2-in-1 Cleansing + Exfoliating Jelly (cu particule mici din bambus care este cel mai moale lemn și care nu agresează pielea). 

„Conceptul de somn de frumusețe este susținut de știință. Un studiu suedez din 2010 a demonstrat că oamenii privați de somn nu arată la fel de sănătoși și de atrăgători precum cei care se odihnesc bine.” 

Monty Lyman în „Remarcabila viață a pielii”

Săpunurile de curățare se folosesc și dimineața și seara. Ceea ce trebuie să știm este că demachiantul curăță machiajul, nu și anumite impurități, mai ales că pot rămâne impurități și de la machiaj. Iar atunci când folosim produsul de curățare și apa din abundență, avem siguranța că am curățat bine pielea.

Omul elimină mai mult de un milion de celule ale pielii în fiecare zi, iar epiderma noastră este înlocuită complet în fiecare lună. Tocmai de aceea, tot în capitolul curățare, Clinique a creat un sistem de îngrijire pentru 28 de zile – Clinique Fresh Pressed™ 7-Day System with Pure Vitamin C. Acestea doze de pudră se activează cu apă, formează o spumă fină și se folosesc dimineața pentru că activează luminozitatea tenului, curăță în profunzime toate impuritățile care se adună peste noapte și reîmprospătează pielea. De asemenea, acest ritual de îngrijire poate fi și o bază bună de machiaj. 

Ce face exfolierea și nu face curățarea?

Exfolierea înlătură celulele moarte de la suprafața pielii. Mai exact, exfolierea încurajează ca toate celulele să se regenereze la momentul potrivit. 

Cum ne alegem produsele care să ni se potrivească?

Noi avem 5 întrebări pe care le adresăm consumatorului și care ne ghidează spre o serie de recomandări, așa că îi îndemn și pe cei care ne citesc să-și pună și ei aceleași întrebări: 

  1. Ce produse folosești? (ne ajută să ne dăm seama de gama de produse și de buget)
  2. Ce nevoi ai? (luminozitate, hidratare, acnee, pete, puncte negre)
  3. Care este ritualul tău de îngrijire? (folosești o cremă, două, serum, fiole?)
  4. Ce textură îți place? (gel, cremă, textură mai densă?)
  5. Ce tip de ten ai? (e foarte important să ne cunoaștem tipologia tenului)

Tips & Tricks de la Roxana Ciotîrnel, trainer și specialist Clinique:

1. Nu cumpărați un produs înainte de a-l testa pe propria piele.

2. Este foarte important modul de folosire al unui produs. De exemplu, o mască de hidratare trebuie masată circular, un exfoliant trebuie masat circular, fără a apăsa pe piele, că o mângâiere.

3. Este foarte important să alegem demachiantul și produsele de curățare în funcție de tipul nostru de ten. Dacă nu găsim un produs care să ne satisfacă nevoile speciale ale tenului nostru, atunci un produs universal, pentru toate tipurile de ten este mai bun decât nici un produs. 

4. Produsele pe care le folosim trebuie să ne placă foarte mult din punct de vedere al texturi, parfumului, modului de utilizare, ș.a.m.d. Produsele cosmetice sunt ca prietenii – trebuie să ne simțim confortabil și bine cu ei, să ne dea o stare de bine. 

5. Produsele aplicate seara sunt foarte importante pentru că frumusețea din timpul zilei, se creează noaptea. 

6. Recomand ca accesoriile de curățare (ex: prosoape, cotonete) să fie de unică folosință și de calitate. E foarte important că acestea să fie sterile, confortabile, să nu zgârie pielea.

7. Produsele bifazice de demachiere pentru ochi se folosesc cu ajutorul cotonetelor și trebuie lăsate 15 – 20 de secunde să se topească mascara. Apoi, cu mișcări de sus în jos eliminăm machiajul de pe ochi, gene și sprâncene. Niciodată circular! 

8. Demachierea se termină atunci când cotoneta rămâne albă. 

9. Toate produsele trebuie aplicate cu blândețe. Frumusețea e o stare de spirit, trăiți-o și când vă îngrijiți pielea.

***

Frumusețea este un indicator al prospețimii și al îngrijirii, care cântărește mult în felul în care ne percepem. Parteneriatul dintre CoverStories și Clinique vorbește despre îngrijirea pielii și despre hrănirea frumuseții naturale astfel încât: să nu mai acoperim, ci să punem în valoare; să nu mai risipim, ci să alegem conștient și sigur; să nu ne ferim, ci să ne afișăm asumat și cu drag de noi înșine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × 4 =