Experimente olfactive – despre procesul de “perfume layering”

1
195
Timp de citire: 4 minute

Am trăit până acum viața cu viteza luminii… și deodată a trebuit să punem stop.

Între diminețile condensate în câteva clipe, cafeaua băută pe fugă, momentele petrecute în aglomerație, fie ea în trafic sau transport în comun, timpul pentru noi a fost redus din ce în ce mai mult, la doar câteva clipe. Așa am ajuns în momentul în care ne doream să facem de toate și nu știam ce să alegem mai întâi: o cină cu cineva drag, o ieșire cu prietenii, o seară de yoga sau o carte bună și un ceai aromat, sorbit ușor în timp e povestea se desfășoară în fața ochilor. 

Acum ne căutăm și ne regăsim într-o perioadă în care, lucrurile s-au schimbat. Normalul pe care îl trăim cu toții e în continuă transformare și adaptare. A trebuit să regândim rutina zilnică, să găsim metode noi pentru a rezolva situații și a găsi răspunsuri. Am căutat și am găsit în aceste săptămâni timp pe care să îl folosim pentru sufletul nostru, pentru a face ceea ce ne-am dorit de mult și nu am găsit momentul, să experimentăm, să lucrăm la acele lucruri pe care nu le-am făcut până acum și să ne bucurăm de ele.

Suprapuneri

Ușor, ușor, ajungem la pasiuni; acele lucruri care ne aduc liniște, care ne încântă. Eu, de exemplu, mă întorc la parfumuri. De ceva vreme, de când am învățat să îmi iau pasiunile în serios și să le acord mai mult timp, am descoperit și testat pe mine (și pe nasurile celor din jur), procesul de perfume layering.

Am realizat că fac asta de mult timp, intuitiv. Mi-au plăcut mereu aromele și am încercat să le combin pentru a obține nuanțe olfactive noi. Am simțit cum parfumul îmi schimbă starea și am căutat variante în care să pot combina emoțiile pentru a obține un impact mai profund. Procesul de a suprapune două sau mai multe parfumuri ne ajută să creăm un cocktail personal, o combinație care ni se potrivește și ne ajută să ne manifestăm unicitatea. 

Parfumierul Alexander Lee descrie într-un mod foarte personal procesul de suprapunere a parfumurilor: „Am văzut întotdeauna parfumul ca pe o piesă vestimentară invizibilă. Pentru mine, combinarea parfumurilor este pur și simplu purtarea acestora în același timp, cu scopul de a crea o formă olfactivă personală. Este de la sine înțeles pentru iubitorii de parfumuri să fie creativi. De fapt, parfumul rezultă din combinarea mai multor note olfactive singulare cu alte acorduri mai complexe. Procesul de suprapunere este ca și cum ai merge în pantofii unui parfumier!” 

Când am întâlnit pentru prima dată peste conceptul de layering m-am gândit că se aplică doar în ceea ce privește parfumurile, însă nu e chiar așa. Am realizat cum un gel de duș sau o cremă de corp parfumată, influențează și susțin procesul de obținere a unui parfum unic, semnătura ta olfactivă.

Idea de a obține combinații parfumate care să te inspire și să cucerească audiența, are la bază procesul de a experimenta. Să nu îți fie teamă de ideea de a încerca diferite variații – nu toate vor ieși așa cum ti-ai fi dorit. Pe parcursul acestei călătorii, vei reuși să descoperi combinații pe care le vei adora și altele… ceva mai puțin reușite. Dar cert e că vei învăța ce îți face plăcere și ce să nu combini niciodată, asemenea unor formule de alchimie. 

Citește și Conexiunile dintre emoții și parfum

Ce parfumuri merg bine împreună?

O regulă generală de care trebuie să ținem cont este aceea de a folosi ca bază parfumurile mai puternice pentru a nu acoperi cu nuanțele lor un parfum mai proaspăt, deci mai ușor.

Pentru a înțelege cum să combini cel mai bine esențele, mai întâi trebuie să înțelegi diferitele straturi pe care le are orice parfum. 

1. Notele de vârf sunt cele pe care le simți imediat după pulverizare (durează 5-30 min) și de obicei sunt note proaspete, fresh. 

2. Notele de mijloc reprezintă inima parfumului și reprezintă nuanțe mai calde. 

3. Și în cele din urmă vei descoperi notele de bază care rămân cu tine ore întregi, cu mult după ce notele de vârf și cele de mijloc s-au evaporat. Cu cât notele de bază sunt mai puternice, cu atât parfumul va persista mai mult și îl vei simți însoțindu-te pe parcursul zilei.

Majoritatea maeștrilor parfumieri și experților în beauty sunt de acord că e important să alegi parfumuri care se completează reciproc. Deși există multe combinații îndrăgite, este important să testezi pentru a descoperi ce funcționează cu adevărat pentru tine.

Cum poți începe?

Dacă nu ai mai încercat vreodată să combini parfumuri, poți începe prin a folosi două care o notă comună – iasomie, de exemplu. Sau, dacă îți place să te joci și să experimentezi, poți combina note mai ludice, precum vanilia și un element mai puternic cum e pielea sau tutunul. Sau boabele de tonka. După ce experimentezi o vreme în a aduce valențe diferite unui parfum, poți trece la combinații din familii diferite: poți pune note de citrice peste un parfum cu bază de oud, sau un parfum floral peste ceva mai intens și sofisticat. 

Pentru a vedea exact ce elemente olfactive au parfumurile tale, poți accesa oricând unul din cele mai cunoscute site-uri, fragrantica.com – unde vei afla toate detaliile necesare pentru a te ajuta să începi a mixa parfumurile din garderoba ta. 

Ce e musai să știi e că nu există corect sau greșit. Crearea unui parfum nou ține de știință, însă la o analiză mai adânc sentimentală, este o artă, aceea de a transpune emoții și stări și de a le da viață cu ajutorul moleculelor ce trezesc olfactivul.

Pentru a-ți exprima viziunea, poți oricând combina, mai multe parfumuri, nu există o linie invizibilă peste care să nu treci, ideea e să îți placă să te joci și să descoperi noi arome. Există totuși șansa să îți treacă prin minte ideea că ai exagerat, să treci pe lângă cineva care se uită după tine întrebându-se „ce parfum poartă?!”. Cel mai bun sfat ar fi să nu combini parfumuri tari, cu siaj mare – efectul combinat al acestora poate fi copleșitor, mai ales pentru cei din jurul nostru. 

De asemenea, sunt parfumuri complexe, puternice, precum Guerlain Shalimar, Tom Ford Black Orchid sau Hermes Elixir de Merveilles pe care eu, personal, nu le combin cu nimic. Îmi place să le păstrez notele intacte, să mă bucur de aromele puternice gândite de parfumieri pentru a mă completa. 

Și câteva recomandări

Un sfat important – pe care l-am învățat pe piele mea – este să ții cont de numărul de pufuri când realizezi noi combinații – să nu fie mai mare decât numărul de pufuri pe care îl folosești în mod uzual, atunci când te dai cu parfum.

Pentru a te bucura toată ziua de parfumul preferat, nu uita să te hidratezi. Este important să folosești o cremă hidratantă sau un ulei pentru corp. Dacă vei alege o variantă parfumată – deja ai început să lucrezi la procesul de layering și să adaugi note discrete amprentei tale olfactive. 

În timp vei ajunge să transmiți prin personalitatea parfumului tău o unicitate ce va fi recunoscută, parfumul tău va „grăi” prezența ta. Ai răbdare și privește această călătorie olfactivă cu multă curiozitate. Și nu uita să te distrezi experimentând!

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here