Doamna cu lampa: Florence Nightingale

1
Timp de citire: 4 minute

Despre unele femei se știu multe. Despre altele se vehiculează legende. Pe altele le cunoaștem doar datorită „supranumelor”. Florence Nightindale este una dintre acelea despre care eu, personal, auzisem prea puține. Așa că am început să cercetez mai multe.

Spuneam luna trecută că de acum vom începe să vorbim pe CoverStories.ro despre 30 de femei care ne-au schimbat lumea. Am ales 30 dintre cele care ne-au pus într-o altă perspectivă lumea în care trăim. 30 dintre multele femei care au schimbat percepții, filosofii, legi, abordări, reguli. Iar Florence Nightingale e doar una dintre acestea.

Știam că era pionieră în domeniul medicinei militare și purta aura poreclei „doamna cu lampa”. Dar că ea este cea căreia îi datorăm atât de popularele pie chart-uri, că a fost prima femeie care a primit Medalia de Onoare și că Regina Victoria era un mare fan al său, ei bine, nu știam nimic din toate acestea.

Lady with the lamp- Florence Nightingale (1820-1910). — Image by © Bettmann/CORBIS

Una dintre cele mai celebre figuri ale epocii victoriene este fondatoarea asistenței medicale moderne, vizionara Florence Nighindale. Născută în Florența (oraș după care este și botezată), Italia, în anul 1820, Florence își face cunoscut numele atunci când, fără să se gândească de două ori, își suflecă mânecile pentru a-i salva pe răniții Războiului din Crimeea. Moștenirea ei este una care nu poate fi descrisă într-un singur synopsis, însă cu siguranță, într-o mai mică sau mai mare măsură existența ei a atins pe fiecare dintre noi, la un moment dat.

Florence pe prima pagină a revistei „Illustrated Times” în anul 1856.

Huzur și generozitate

Crescută într-o familie bogată, Florence se mută, la doar un an, cu familia, în Anglia burgheză, dezvoltându-și spiritul umanitar și viziunea liberală moștenită din ambele părți ale familiei. Grațioasa Florence este curtată cu persuasiune timp de 9 ani de către poetul Richard Monckton Milnes (care o va iubi toată viața), pe care îl refuză având convingerea că o astfel de relație va interfera cu dezvoltarea carierei ei de îngrijitoare, însă călătorește în Grecia și Egipt (unde scrie și un soi de jurnal al peregrinărilor ei interioare).

Războiul din Crimeea izbucnește, iar Florence este „prinsă”, cu voia ei, în tot procesul de ajutorare al răniților. În timpul primei ei ierni ca îngijitoare la Scutari, 4,077 de soldați mor, în vreme ce de zece ori mai mulți au murit deja suferinzi de boli precum febră tifoidă, holeră sau dizenterie. Imagini deloc plăcute pentru o femeie din epoca victoriană, însă imagini pentru care Florence luptă încercând să abolească malnutriția și lipsa medicamentelor.

Florence Nightingale, fotografiată în 1885.

Doamna cu lampa

„The Lady with the Lamp” nu este un pseudonim deloc întâmplător, fiind câștigat în timpul războiului, împrumutat dintr-un raport apărut la vremea aceea în ziarul „The Times”: She is a “ministering angel” without any exaggeration in these hospitals, and as her slender form glides quietly along each corridor, every poor fellow’s face softens with gratitude at the sight of her. When all the medical officers have retired for the night and silence and darkness have settled down upon those miles of prostrate sick, she may be observed alone, with a little lamp in her hand, making her solitary rounds.

Despre Florence Nightingale s-au spus foarte multe: ba că ura femeile, ba că era altruistă, ba că a fost un statistician important, ba că era o răsfățată. Musai de știut că în perioada victoriană, infirmierele erau desconsiderate de către clasa burgheză, în vreme ce spitalul nu era nici pe departe cel mai indicat loc pentru o viitoare doamnă de societate. Cu toate acestea, Florence și-a asumat o viață întreagă de dedicare celor suferinzi, în ciuda depresiei provocate de reacția părinților la aflarea veștii că ea va continua să îi ajute pe cei în nevoie. Florence Nightingale ne-a schimbat lumea nu doar prin faptul că a pus la punct bazele sistemului de asistență medicală, dar și datorită faptului că a elaborat un sistem de conducere a statisticilor medicale. În cartea sa Notes on Nursing, ea a elaborat o ierarhie revoluționară pentru acele timpuri, privind igiena, hrana, iluminatul încăperilor și îngrijirea sugarilor.

Cu 9 ani înainte de a muri, în 1901, Florence își pierde de tot vederea, ceea ce îi acutizează starea de depresie în acre se afla de multă vreme. Florence reușește să se facă remarcată, fără să-și propună acest lucru. Ziua ei de naștere este celebrată astăzi în întreaga lume ca fiind Ziua Internațională a Asistentelor. Iar dcă ajungeți în Londra și vă interesează să aflați mai multe despre ea, puteți vizita Muzeul Florence Nightingale – aflat la o scurtă plimbare de London Eye (St Thomas’ Hospital 2 Lambeth, Palace Road).

P.S.: în cercetările mele am descoperit și faptul că vocea ei se poate asculta direct pe YouTube, înregistrată de pe cilindrii de ceară atât de folosiți la acea vreme, în 1890.

Surse foto: www.bbc.co.uk, onedaycreative.com, www.florence-nightingale.co.uk

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 8 =