Designul – de oameni, pentru oameni

0
169
Timp de citire: 2 minute

Cum ai ajuns astăzi la serviciu sau la școală? Ai folosit o bicicletă, un autobuz sau un tren? Ai găsit calea folosind o aplicație sau o hartă? Când ți-ai ales hainele, în această dimineață, te-ai folosit de prognoza meteo dată de telefon sau ai compus ținuta inspirându-te de pe canalele sociale? Dacă ai folosit oricare din aceste obiecte, servicii sau sisteme, ai folosit ceva ce a fost creat, gândit și înfăptuit de un designer.

Designul este un proces făcut de oameni, pentru oameni. Adică dialogul între trei mari categorii: designerul, producătorul și utilizatorul.

În esență, designul este un proces sau un mod de gândire care poate fi aplicat la orice scara. Arhitectul și designerul italian Ernesto Rogers spunea ca rolul designerului este “de la lingură până la oraș”.  

Designerul 

Designerul ne modelează viața la orice scara, de la arhitectura orașului, până la obiectele uzuale. Unii designeri crează obiecte comerciale de succes, în timp ce alții speră ca de munca lor să beneficieze societatea. Oricare ar fi motivația lor, designerii se concentrează pe satisfacerea nevoilor clienților. 

Procesul de design implică cercetare, la fel de multă ca și intuiție. Poate include schițarea unei idei, înfăptuirea unui model 3D sau crearea unui prototip, pentru a se asigura că ideea poate fi pusă în practică. 

Designerii își crează propiile idei, punând întrebări și observând cum se comportă utilizatorii. Pentru a putea să își pună în practică ideile, designerii colaborează cu inginerii, producătorii și experții.

Producătorul

Producătorul pune în practică ideile designerului. Parte importantă pentru înfăptuirea unui design, producătorul trebuie să înțeleagă conceptul de design. Nu există un tip de artă de producție care să poată fi aplicat universal tuturor manifestărilor unui concept de design. Procesul de producție necesită o atenție deosebită la detalii, precum și la modul de implementare.

Utilizatorul 

Cu toții suntem utilizatorii unor produse sau servicii create de un designer. Alegem produse care ne ajută să îndeplinim anumite sarcini și să ne exprimăm identitatea. Designul ne dă libertatea să trăim în modul în care alegem și să ne exprimăm cum vrem. În același timp, designul schimbă lumea din jurul nostru in neașteptate moduri. Ca utilizatori, avem puterea de a influența designul. Alegerile noastre pot face ca proiectul unui designer să aibă succes sau nu. Motivele pentru care noi alegem un produs în defavoarea altuia sunt complexe. Unii din noi alegem în funcție de costuri, eficiență, confort și nevoie, alții mai puțin conștient, bazați pe emoție, percepția valorii sau manipulare media.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here