Timp de citire: 3 minute

Ei ne exploatează pe noi, noi vă exploatăm pe voi.”

Scenariul paradisiac al insulelor tropicale a reprezentat în trecut un prilej bun pentru studiourile americane de a pune în mișcare resorturile unor genuri particulare precum comediile romantice (Forgetting Sarah Marshall, Couple’s Retreat, The Last Song, Ibiza) sau thrillerele exotice în care natura sălbatică ajută la împletirea intrigii (The Beach, A Perfect Getaway, Old). 

La intersecția dintre cele două genuri, beneficiind de un comentariu social percutant se află noua miniseries HBO, The White Lotus.

Insulele Hawaii devin pentru o săptămână ecosistemul personajelor scenaristului Mike White (Freaks & Geeks, Dawson’s Creek, School of Rock) care reușește să creeze o frescă socială contemporană, invitându-ne să aruncăm o privire (critică) la mecanismele industriei serviciilor ospitaliere, cu victimele și beneficiarii ei.

Astfel, miniseria de doar cinci episoade se desfășoară în jurul clasicului concediu de o săptămână din viața upper-classului american în interiorul resortului de lux, The White Lotus.

Un adevărat melting-pot

Printre oaspeții hotelului se numără familia Mossbacher compusă din nucleul financiar Nicole (Connie Britton), directorul financiar al unui motor de căutare, care împreună cu Mark (Steve Zahn), aflat în pragul crizei vârstei a doua, Olivia (Sydney Sweeney), liceancă care pozează în avocat al cancel-culture-ului și Quinn (Fred Hechinger), o victimă a lobotomiei cauzate de industria de gaming caută o reconectare abruptă atât cu natura, cât și unii cu ceilalți.

Rachel (Alexandra Daddario) încercă să se împace cu rolul de soție-trofeu a lui Shane (Jake Lacy), un soi de mamma’s boy modern care încă înoată în buzunarele adânci ale părinților. Debarcată pe insulă este și Tanya (Jennifer Coolidge), o femeie tulburată de moarte mamei sale care încearcă pecetluirea unui deznodământ între ea și cenușa acesteia (adusă cu mare grija în stațiune).

Avem de-a face astfel cu un adevărat melting-pot al beneficiarilor neoliberalismului american. Pe de o parte. De cealaltă parte îi regăsim pe cei care veghează constant la bunăstarea stăpânilor (pardon, clienților). Dacă numele lor nu vă rămân în minte, e doar pentru că invizibilitatea celor care clădesc industria ospitalieră le este calitatea principală. Două personaje merită amintite. Belinda (Natasha Rothwell), maseusa hotelului, al cărei vis de a avea propriul salon este alimentat de prietenia nou formată cu Tanya.

Poate cel mai important personaj al micului ecosistem tropical este Armond (interpretat magnific de Murray Bartlett), managerul White Lotus și liantul între cele două lumi. Rolul acestuia ar merita un capitol aparte, dar mă rezum în a zice doar că Armond este singurul personaj care trăiește în deplină recunoaștere și acceptare a poziției sale. „Ei ne exploatează pe noi, noi vă exploatăm pe voi.”, remarcă acesta.

Armond, managerul White Lotus – interpretat magnific de Murray Bartlett

Carismatic, sigur pe sine și capabil de a simula acea lingușeală pe care mulți dintre noi am simțit și acceptat-o în vacanțele noastre, reprezintă cel mai bun produs aflat la îndemână vizitatorilor. Omul care le poate satisface toate dorințele: fie ele megalomane, over-the-top, ciudate sau de-a dreptul ridicole. „Trebuie să te porți cu ei ca și cu niște copii sensibili.”, completează Armond.

Mai mult decât o comedie situațională

Micile drame sunt transferate de sus în jos, detoxifierea spirituală a clasei de sus realizându-se prin intermediul interacțiunilor meteorice cu cei invizibili: barman, îngrijitor, cameristă, dansator, recepționer. Ei bine, din interacțiunea acestor personaje se naște o comedie situațională care va stârni amuzament, dar care pe măsură ce se sedimentează, se va transforma într-o dramă cu un puternic comentariu social, lucru tot mai rar întâlnit pe micile ecrane.

Poate că uneori acțiunile și atitudinile personajelor pot părea ușor caricaturizate sau menite să demonstreze un punct de vedere deja cimentat, dar asta nu reprezintă decât o caracteristică a unei satire bine conturate.

Deși limitată ca întindere, mini-seria reușește să aducă în discuție subiecte contemporane ca relațiile de putere dintre genuri și clase, exploatare, marginalizare și postcolonialism.

De văzut!

Serialul e disponibil pe HBO GO.

Sursă fotografii: pagina de Instagram The White Lotus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × four =