Evident, titlul e ușor utopic. Ce înseamnă „cel mai frumos cadou” are, pentru fiecare dintre noi, un alt înțeles.
Îmi aduc aminte de toate cadourile pe care le-am primit în viața asta. Doar că unele dintre ele sunt… memorabile, chiar și pentru o memorie scurtă, ca a mea.
Țin minte prima carte primită în dar, de Crăciun, de la bunicul meu. Era o ediție Alice în Țara Minunilor cu ilustrațiile originale create de Sir John Tenniel. Poate este cel mai important cadou pe care l-am primit pentru că nu am primit doar o carte, ci un întreg univers, o mână de prieteni adevărați (Alice, Iepurele Alb, Pălărierul Nebun și Pisica de Cheshire rămân niște repere solide pentru mine și astăzi) și setea de a citi.
Țin minte când am primit primul meu „carnet de economii”, un cont deschis în nume propriu la CEC, cu toți banii pe care îi „câștigasem” în ani, din colinde și urături. Și nu erau banii în sine motivul meu de izbândă, ci faptul că am învățat că se pot face economii, că pot munci și pot avea rezultate, că e important să fiu cumpătată și responsabilă.
Țin minte primul bilet de avion pe care le-am primit de la mama. Nu împlinisem încă 18 ani, dar ieșeam din țară, singură, într-una din cele mai frumoase capitale ale lumii. Iar astea avea să fie doar prima dintre multele călătorii, pentru care am căpătat o poftă de nestăvilit.
Nu țin minte când am primit prima mea bijuterie (perechea de cercei din aur, în filigran, la botez), dar țin minte prima bijuterie prețioasă, dăruită de bunica mea și pe care o păstrez încă.

Ce face un cadou să fie „cel mai frumos cadou”?
Un cadou e mai mult decât cadoul în sine. E povestea din spatele lui, căutarea, gândul, intenția, efortul, ideea surprizei. Un cadou e un întreg scenariu. Iar Crăciunul e încă un prilej de a dărui. Și, în naivitatea mea, cred că nu e nici un musai.
Un cadou pleacă de la intenția de a bucura pe cineva care ne este drag. E un simbol de apreciere și de dragoste, care vine în completarea gândului pe care îl dăruim.
Departe de mine gândul de a face un ghid despre cum să dăruim un cadou. Scopul meu aici e să inspir la conștientizare.
Pentru că un cadou e o călătorie. Unică și irepetabilă. Și avem prea puține ocazii să dăruim. Și prea puține ocazii să căutăm cadoul ideal, să scormonim în memorie după indicii, să alegem cum îl ambalăm sau cum îl oferim. Și toate astea sunt valabile și dacă dăruim un chec cu lămâie făcut în casă și în cazul unei bijuterii din aur. Doar că în situația acesta, intrăm într-o altă discuție.

Ce înseamnă a dărui o bijuterie?
Îmi place cum descrie scriitoarea Antoaneta Ralian, memoria, drept „un cosmetician iscusit care îmbracă într-o aură idilică cele mai banale aspecte”.
Când dăruiești o bijuterie, lucrurile devin mai profunde decât în cazul oricărui alt cadou. Dincolo de bijuterie, dăruiești o emoție. Pecetluiești o amintire care, pentru cel căruia i-o dăruiești, devine un simbol, un totem.
Dincolo de superstiții și semnificații, o bijuterie marchează un moment sau un eveniment unic în viață.Dăruiești o pereche de cercei unei fetițe pe care o botezi, un inel de logodnă celei alături de care vrei să-ți petreci tot restul vieții, un pandantiv protector fetiței tale care a absolvit facultatea și așa mai departe.

O bijuterie e și o declarație de stil în măsura în care devine și un element personal de-al tău. Dar o bijuterie, mai ales dacă e o bijuterie de lux (aur, diamante, pietre prețioase) înseamnă și că te gândești ce lași moștenire generațiilor viitoare, dar și cu ce valori se însoțesc acestea.
Îmi amintesc cu câtă evlavie, iubire și admirație își purta bunica mea bijuteriile de aur (pe o parte dintre ele le-am moștenit eu și simt că port cu mine toate generațiile de femei care le-au purtat înaintea mea).
Port prima bijuterie pe care am cumpărat-o din banii mei și-mi aduc aminte de toate eforturile făcute până să ajung acolo. Am și acum un lanț dăruit de prietena mea D., în primul nostru an de colaborare. Inelul meu de logodnă e fericire în stare pură. Și n-am cuvinte să explic cu câtă emoție port un pandantiv cu perlă dăruit de prietena mea, M.
Bijuteriile cadou sunt bijuterii-memorie
De ce? Pentru că încapsulează un moment memorabil, un mesaj al cărui înțeles nu-l descifrezi decât tu și personala care a dăruit sau căreia îi dăruiești.
A dărui o bijuterie înseamnă emoție, amintire, moștenire. Și, evident, gestul înseamnă un efort mai mare, dar și o decizie care trebuie cântărită în funcție de valoarea ei intrinsecă și de mesajul pe care îl poartă.
Un exemplu în acest sens poate fi o bijuterie FREYWILLE care imprimă arta lui Vincent van Gogh, un mesaj secret care îl aduce în prim plan pe Claude Monet sau stilul inconfundabil al lui Klimt. Pentru că „arta vorbeşte limba inimii noastre”.
La invitația FREYWILLE, am ales 3 bijuterii pe care le consider potențiale pentru titlul „cel mai frumos cadou”. Să mă explic.

Cercei Cabochon – Hommage à Vincent van Gogh ÉTERNITÉ: pentru că dacă nu poți dărui luna de pe cer, câteva dintre stelele de pe cerul lui van Gogh. Iconici, versatili și, cerceii pot fi ușor asortați și sunt potriviți oricărei ocazii. Și, în plus, le poți atașa o pereche de perle pentru un plus de efervescență.

Inel Hommage à Sophie Taeuber-Arp DADA DANCE – EVENING: pentru a purta pe deget un misiunea frumuseții într-un exemplu de măiestrie în diferite forme de artă.

Pandantiv Hommage à Gustav Klimt – Dreams: ce poate fi mai grăitor decât bijuteria-omagiu pentru unul dintre cei mai cunoscuți pictori austrieci, iubit și controversat și cu sărutul? Ba, mai mult, diamantul simbolizează adaugă o notă unică și plină de creativitate.

Care e „cel mai frumos cadou” pe care l-ați primit sau dăruit?
Cadouri inspirate și bucurii nemăsurate să aveți!
Dacă v-a plăcut, puteți citi și:
Câteva idei de cadouri pentru iubitorii de artă și bijuterie
_______________________
Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.
Da, o bijuterie poate deveni cel mai frumos cadou pe care il daruim si il primim intr-o viata. Sa stim sa daruim si sa stim sa primim!