Cum pregătim plantele de iarnă

0
240
Timp de citire: 2 minute

Astăzi a nins. Și tot astăzi am ajuns, după multă vreme, acasă la părinți. În drum spre casă, îmi puneam gândurile în ordine. Aproape că îmi terminasem (mental) articolul despre plante și iarnă. Aveam să trec pe hârtie toate acele idei, spre seară, în fotoliul vechi de lângă soba copilăriei mele. Iar mama avea să îmi aducă un ceai și să mă aștepte, sorbind amuzant din cana ei. 

Suna ca un plan, însă realitatea este alta. Mama nu soarbe amuzant din cana de ceai, așteptând să termin, ci îmi este complice în ideile pe care urmează să le înșir, aici. Cum pregătim plantele de iarnă este un articol bazat pe o conversație mamă-fiică, la un ceai sorbit printre idei, la gura sobei, într-o seară friguroasă și aproape ninsă de noiembrie. 

Iarna, plantele intră în repaos. Practic, sunt într-o stare de somnolență continuă. Și noi suntem mai somnoroși în această perioadă, stare care ni se îmbină foarte bine cu o pătură călduroasă și un ceai aburind. Asemenea nouă, plantele au nevoie de câteva lucruri care să se îmbine cu starea lor. 

La gura sobei, cu mama.

Mai multă lumină. Dacă până acum ne-am ferit plantele de razele directe ale soarelui, astăzi este un moment bun de a le muta pe pervaz sau oriunde, mai aproape de lumina naturală. Cum iarna soarele se arată cam rar, ne putem folosi și de lumina artificială. 

Mediu stabil. Plantele au nevoie de condiții stabile de temperatură, astfel că este indicat să le ținem departe de o fereastră pe care obișnuim să o deschidem, ușa de la intrarea într-o cameră sau sursele de căldură (sobă, calorifer, etc). 

Mai puțină apă. Plantele preiau cantitatea de apă în funcție de cantitatea de lumină de care dispun. Este necesar să permitem solului să se usuce între udări, deoarece un sol îmbibat în apă poate duce la putrezirea rădăcinilor.  

Dacă le oferim aceste trei lucruri plantelor noastre, putem considera că deja le-am făcut un cadou de Crăciun. 

Pe timpul iernii, plantele mai renunță la frunze pentru a compensa lipsa de lumină sau hrană. Este un lucru natural și te rog să nu te învinovățești pentru asta. Așa se adaptează ele la schimbarea anotimpului. Să nu te învinovățești nici dacă nu ai reușit încă să pregătesți plantele de iarnă. Am auzit că de mâine vremea va fi ceva mai frumoasă așa că încă mai ai timp. Mama mea și-a lăsat plantele pe hol, iar 0° Celsius de seara trecută nu le-a prin prea bine. Ce-i drept, am verificat toată ziua trandafirul adus acum în bucătărie, la ceva mai multă căldură și, spre surprinderea noastră, până la ora asta a reușit să își recapete frumusețea.

Confortabile să vă fie serile!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here